Zobacz pełną wersję : Amortyzator KYB Excel G czy Koni STR.T czy Bilstein B4 ?
TougeRicer
05-10-10, 18:37
Witam, musze wymienic amortyzatory ze swoich TA Technixów (nikomu nie polecam tego badziewu...) na inne... zastanawiam sie pomiędzy koni street'em/ Kayaby Excel G lub bilsteiny B4, zalezy mi na dobrym funkcjonowaniu amortyzatora podczas łapania nierówności, trzymania trakcji w zakrętach i twardości. jak rozmawiałem ze sprzedawcą koni STR.T to mi je odradził do szybkiej jazdy i doradził zamienniki serii z dobrej firmy... mam springi od kompletu TA-T..x'a (-40). z góry dzięki za pomoc.
Excel G i bilstein B4 to amortyzatory do seryjnych sprezyn. Jak juz kupowac to cos pod sportowe springi.
a dlaczego Ci odradzil koni strt??
a co było złego w tych ta technix?
W temacie
Bilstein B6/B8, Koni Sport, KYB AGX.
TougeRicer
05-10-10, 21:59
kupilem juz swoj wóz na Ta-T..x, przód prawy bez kapsla, wygazowany, tył.. jakoś wolno reaguje i czuje ze na winklu mi dupa ucieka. niestety mam pelno roboty przy furze by jeździla i to mnie kupe kasy zabrało, dlatego nie mam budżetu na nic lepszego :( STR.T mi odradził bo powiedział ze cena do jakości tych amorów to nie najlepiej wychodzi, i ze lepiej od nich do krótkich sprężyn bedzie działał jakiś dobry zamiennik o.o WIĘC, co byście mi poradzili z pośród tych trzech modeli? chodzi mi o to który by szybciej przacowal na dziurawych drogach i by lepiej trzymał w zakrecie?
Napisałem wyżej co powinieneś kupić do krótszych sprężyn żeby działało tak jak chcesz.
TougeRicer
06-10-10, 18:57
Tak więc który z tych 3 ma najlepsze opinie działania? amortyzator koni str.t jest sprzedawany w zestawie z krótszymi springami i tak myśle ze bardziej by pasowaly z tymi springami z ta technixa.... dzięki za pomocne posty, chyba zamówie te konie
Bilstein-y są twarde. Kumpel założył z miesiąc temu i mówi, że tylko teraz można jeździć po stole bo każda mała dziurka w drodze to katastrofa. Dodatkowo fajnie plastiki śpiewają :D
Bilstein-y są twarde. Kumpel założył z miesiąc temu i mówi, że tylko teraz można jeździć po stole bo każda mała dziurka w drodze to katastrofa. Dodatkowo fajnie plastiki śpiewają :D
To w fajnym stanie musi mieć kolega auto :)
U mnie żadne plastiki nie grają przy moim zawiasie skręconym nawet na max twardo.
Koni STR.T nada się do krótszego springa ale jak dla mnie ten amor jakoś szału nie robi. Wydasz stosunkowo niewiele mniej niż na sporty a to dwie zupełnie inne bajki. IMO str.t nie ma absolutnie żadnego podjazdu do sporta
chudypiter
06-10-10, 23:52
To w fajnym stanie musi mieć kolega auto :)
U mnie żadne plastiki nie grają przy moim zawiasie skręconym nawet na max twardo.
Koni STR.T nada się do krótszego springa ale jak dla mnie ten amor jakoś szału nie robi. Wydasz stosunkowo niewiele mniej niż na sporty a to dwie zupełnie inne bajki. IMO str.t nie ma absolutnie żadnego podjazdu do sporta
Spychu, czy dodatkowo w sporcie można regulować wysokość?
Mozna, sa frezy do regulacji. O ile pamietam sa mozliwe 3 ustawienia na przodzie i 4 na tyle. (Regulacja nie jest plynna, to nie gwint)
TougeRicer
07-10-10, 09:40
czy ma ktoś z klubowiczów dojście do koni sportów żeby było taniej? na xteamie mi mówią 600+ za sztuke... z kasą teraz na prawde krucho a civic stoi i stoi bo przeglądu nie ma a na konkretniejszy amor to już kasa płynie inna..
Spychu, czy dodatkowo w sporcie można regulować wysokość?
Tak mają regulacje wysokości za pomocą frezów.
Mozna, sa frezy do regulacji. O ile pamietam sa mozliwe 3 ustawienia na przodzie i 4 na tyle. (Regulacja nie jest plynna, to nie gwint)
Z przodu są dwa ustawienia górne seria dolne dodatkowe -35mm. Z tyłu są trzy ustawienia środkowe seria, dolne -25mm górne +25mm.
czy ma ktoś z klubowiczów dojście do koni sportów żeby było taniej? na xteamie mi mówią 600+ za sztuke... z kasą teraz na prawde krucho a civic stoi i stoi bo przeglądu nie ma a na konkretniejszy amor to już kasa płynie inna..
Już raz napisałem odnośnie ceny :)
minuta szukania
Przód
http://www.44tuning.pl/zawieszenia-koni/amortyzator-koni-sport-przod-8041-1152sport-honda-civic-sedan-/-hatchback-/-coupe-ej-/-ek.html
http://moto.allegro.pl/amortyzatory-honda-civic-crx-koni-sport-przod-nowe-i1248270370.html
Tył
http://www.44tuning.pl/zawieszenia-koni/amortyzator-koni-sport-tyl-8041-1213sport-honda-civic-sedan-/-hatchback-/-coupe-ej-/-ek.html
Tu jeszcze taniej
http://www.passwordjdm.pl/search.php?search_author=ony&sid=3c3f79351b22fe31ef18ab3abb002829
Serio tak ciężko użyć googla czy innej wyszukiwarki ?
Uprzedzając Twoje zapewne kolejne pytanie do 6gen amory powinny miec oznaczenie 8041-1152sport (przód) i 8041-1213sport (tył)
TougeRicer
07-10-10, 11:22
Dzięki za linki, serio coś mi wyskakiwaly za 602zł albo inne. w takim razie zamawiam sporty :)
witam
na przeglądzie wyszło ze mam do wymiany tylne amory, sprawność wyszła 18 i 14 %, wiec na oko do wymiany.
Kupiłem nowe kyb excel-g, założyłem i pojechałem sprawdzić na ta sama stacje diagnostyczna jaka teraz będzie sprawność.
po wykonaniu pomiaru prawie zwaliło mnie z nóg, wyszło dokładnie tak samo jak przed zmiana czyli na starych amorach Monroe.
dodam ze teraz pojechałem na innych springach, tj, koni 102, nie wiem czy springi zaniżyły by sprawność nowych amorów??
miał tak ktoś ze po założeniu nowych amorów nie poprawiło sie nic na pomiarach ?? założę oem springi i sprawdzę czy faktycznie w odczuciach jest lepiej czy gorzej.