PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o dywaniki gumowe do 5D

Artur S.
05-10-10, 10:26
Witam!
Aktualnie w szczawiu mam dywaniki z weluru, ale chciałbym je zmienić na gumowe (raz że ten od strony kierowcy jest już trochę wytarty, dwa idzie "mokry sezon" więc guma będzie jak znalazł). Problem w tym, że dywanik po stronie kierowcy jest zaczepiony do podłogi o dwa wystające z niej koło siedzenia bolce - próbowałem załączyć fotkę, ale po jej zmniejszeniu do dopuszczalnego rozmiaru nic nie było widać, mam jednak nadzieję że z opisu większość właścicieli 5D zorientuje się o co mi chodzi. I teraz pytanie: czy udało się komuś z Was namierzyć gumowe zamienniki z dziurami na te bolce? Wiem że jest tego trochę na allegro, ale albo nie mają otworów albo ich rozstaw nie pasuje (przynajmniej na zdjęciu) chociaż rzekomo są do naszej wersji. W ASO para przednich tylko gum kosztuje 112PLN. Gdyby to był komplet, pewnie bym olał temat i kupił, ale wołać ponad stówę za dwa kawałki gumy to trochę przegięcie.
I drugie pytanie: te bolce są na metalowej listewce która jest w jakiś sposób przytwierdzona do podłogi. Można ją jakoś łatwo odkręcić? Bo u mnie wygląda na to, że mocowanie jest gdzieś pod wykładziną, choć szczerze przyznaję, że za dokładnie to nie "lookałem" co i jak. Gdyby się jednak dało - wtedy można właściwie kupić byle jakie wycieraczki i problem byłby z głowy.
Z góry thx i pzdr - Artur S.

carno
05-10-10, 15:24
Dywaniki gumowe sa dość grube i ciężkie na tyle że obejdzie się bez mocowania, ja mam i wogóle sie nie przemieszczają. Jak już na upartego chcesz przymocować to co za problem zrobić dziurkę :p

kojoo
05-10-10, 16:13
Sam posiadam gumowe dywaniki i jestem z nich bardzo zadowolony, raz że się nie brudzą tak, jak welur, a dwa że nie przemieszczają się pod nogami :) Ja tam żadnych bolców mocujących do dywaników nie mam i (chyba) nie miałem ;)

Lucas.FK2
05-10-10, 16:16
u ojczulka w UFO nie są o nic zaczepione i nie latają także możesz kupowac i takie bez mocowania.

Artur S.
05-10-10, 16:50
No dobra, ale czy to mocowanie (czyli metalową listewkę z bolcami) które teraz jest da się jakoś odkręcić? Ktoś to robił?
Pzdr - Artur S.

h16v
05-10-10, 19:06
możesz kupowac
A możesz polecić coś - allegro, jakieś sklepy?

lokocool
05-10-10, 19:08
hmm u mnie w 5D dywniki nie sa niczym przymocowane .. na lato mam hondowskie, na zime jakies no name ( ktore dali mi jak kupowalem samochod) i nic nie lata, takze bez problemu mozesz kupic jakies najtansze i jezdzic. Zeby bylo smieszniej u mnie nie ma zadnej listewki tylko dziurki gdzie ( prawdopodobnie) taka listwe mozna przykrecic, wiec podejrzewam ze sa to zwykle sroby ktore mozna poprostu wykrecic.

szubek
05-10-10, 21:16
Tak można tą listwę metalową z bolacami odkręcieć. Zdejmujesz ochronę plastikową mocowania fotela kierowcy i tam jest śruba do której jest przykręcony ten płaskownik z bolcami.

geo
06-10-10, 14:26
Ja kupiłem fajne u gościa z Allegro ale teraz szukałem i nie ma ich wystawionych. Generalnie gościu ma sklep na Zaciszu ja kupiłem za 80 zł. Sa mega wytrzymałe kupiłem je równo rok temu i śmigam cały rok, zero przetarć, nie wylewa sie z nich. Przy każdym myciu auta je tez myje i za każdym razem są jak nowe. Poszukam jeszcze gościa i dam jakiś namiar.

Dywaniki wyglądają dokładnie tak:
http://moto.allegro.pl/dywaniki-samochodowe-honda-civic-od-2006r-i1237096841.html

Lynx07
06-10-10, 16:43
[QUOTE=geo;1128086]Ja kupiłem fajne u gościa z Allegro ale teraz szukałem i nie ma ich wystawionych. Generalnie gościu ma sklep na Zaciszu ja kupiłem za 80 zł. Sa mega wytrzymałe kupiłem je równo rok temu i śmigam cały rok, zero przetarć, nie wylewa sie z nich. Przy każdym myciu auta je tez myje i za każdym razem są jak nowe. Poszukam jeszcze gościa i dam jakiś namiar.

Dywaniki wyglądają dokładnie tak:
http://moto.allegro.pl/dywaniki-samochodowe-honda-civic-od-2006r-i1237096841.html[/QUOT

Kupiłem ostatnio takie same, jak na gumowe fajnie wyglądają (i nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu), czekam jeszcze ze zmianą aż będzie bardziej mokro...

geo
07-10-10, 06:59
Dokładnie tak też byłem w szoku:) zero przykrego zapachu, nic nie jeździ pod nogami pomimo tego ze nie mam mocowań i struktura gumy, mam tu na myśli wzór jest dość ciekawy.. Myślę że to najlepiej wydane pieniądze na akcesoria do Hondy w moim życiu :D:cool:

h16v
03-03-12, 12:14
Czy da się gdzieś kupić dywanik tylko dla kierowcy do naszego modelu? Tylko ten mam kompletnie zniszczony - reszta w stanie idealnym - szkoda wywalać.
Jeśli nie to czy ktoś może polecić jakieś dobre dywaniki welurowe na lato?? Będę wdzięczny.

TeeS1975
03-03-12, 12:49
Welury to albo allegro (jakieś 120 pln) albo ASO (tańsza opcja jakieś 170 droższa jakieś 250)

szelpietrek
08-03-12, 11:35
Czy da się gdzieś kupić dywanik tylko dla kierowcy do naszego modelu? Tylko ten mam kompletnie zniszczony - reszta w stanie idealnym - szkoda wywalać.
Jeśli nie to czy ktoś może polecić jakieś dobre dywaniki welurowe na lato?? Będę wdzięczny.

Ceny w ASO:
Dywaniki gumowe przód - Cena 123,59 PLN
Nr katalogowy 08P18-SMG-613
(cena na tył taka sama)

Dywaniki welurowe Elegance (komplet) - Cena 260,74 PLN
Nr katalogowy 08P15-SMG-611A

Dywaniki welurowe Standard (komplet) - Cena 167,96 PLN
Nr katalogowy 08P14-SMG-611A

Mówimy tu o 5D oczywiście

donelvis
11-12-13, 00:55
dywaniki welurowe są lepsze i na lato (bo fajnie wyglądają) i też na zimę bo szybciej w aucie wysycha woda niż z tej podłej gumy http://www.motohobby.pl/pl/content/8-welur-czy-guma

zyga502
11-12-13, 16:48
a ja ci powiem ,że to bzdura,wodę z gumowych /zimowych dywaników wylewam regularnie i nie mam z tym problemu,nic mi się nie ulewa,a jestem bardzo ciekawy jak wyschnie Ci dywanik welurowy,gdy wrócisz z mokrym od wody i zostawisz go w aucie pod domem ,blokiem itp

january
11-12-13, 16:58
+1
a ja ci powiem ,że to bzdura,wodę z gumowych /zimowych dywaników wylewam regularnie i nie mam z tym problemu,nic mi się nie ulewa,a jestem bardzo ciekawy jak wyschnie Ci dywanik welurowy,gdy wrócisz z mokrym od wody i zostawisz go w aucie pod domem ,blokiem itp

filipfm
11-12-13, 17:10
Ja też byłem kiedyś taki kozak :) miałem wprawdzie gumowy dywanik ale bez rantu na brzegu więc woda z roztopionego śniegu miała duże szanse się przelewać więc woziłem pod gumiakami rozłożone gazety (sposób taksówkarski), które systematycznie wymieniałem.
Efekt był taki, że na wiosnę wykładzina podłogi była mega nasiąknięta wodą i dopiero jej podniesienie i wielogodzinne sesje z farelką w garażu pomogły ją osuszyć.

Teraz jak kupuję dywawniki na zimę to muszą być to tzw korytka, z których się nie przelewa na wykładzinę.
A swobodnie można kupić dywaniki gumowe, które nie śmierdzą - i to nie tylko OEM w ASO.

bizif
12-12-13, 23:01
Tak można tą listwę metalową z bolacami odkręcieć. Zdejmujesz ochronę plastikową mocowania fotela kierowcy i tam jest śruba do której jest przykręcony ten płaskownik z bolcami.

A jak można zdjąć tę plastikową ochronę mocowania fotela? Próbowałem odginać, podważać w różne strony i jakoś nie chciało "wyskoczyć". Nie chcę używać zbyt dużej siły by nie urwać jakiś zaczepów. Na zimę chcę usunąć tę metalową listwę z bolcami, bo gumowe dywaniki nierówno leżą i mi się przesuwają w kierunku pedałów.

CMC
16-12-13, 19:55
Ja kupiłem Rezaw Plast polskie, dedykowane do UFO i jest oki

asta
20-12-13, 20:42

http://www.4mat.com.pl/dywaniki-welurowe/
ja mam premium 95 + dodatkowy dla kierowcy z czerwonym napisem civic, są grubsze i sztywniejsze od ori, ale solidniejsze. Jeżdżę cały rok z welurowymi, są podgumowane i to co wsiąka to w dywanik a nie tapicerkę, wolę jeżdzić z nogami na mokrym niż w wodzie

zyga502
20-12-13, 21:13
http://www.4mat.com.pl/dywaniki-welurowe/
ja mam premium 95 + dodatkowy dla kierowcy z czerwonym napisem civic, są grubsze i sztywniejsze od ori, ale solidniejsze. Jeżdżę cały rok z welurowymi, są podgumowane i to co wsiąka to w dywanik a nie tapicerkę, wolę jeżdzić z nogami na mokrym niż w wodzie

hm rozumiem,że to co mokre w nocy Ci wyparuje...

donelvis
21-12-13, 23:37
hm rozumiem,że to co mokre w nocy Ci wyparuje...

Zanim dojedziesz do domu to z weluru wszystko ładnie odparuje z użyciem klimatyzacji. Z gumowego nie odparuje tak szybko i będzie woda stała, którą trzeba wylewać bo zrobi się lodowisko (a komu się po powrocie chce bawić w wylewanie wody, dla mnie to by była porażka jak bym musiał wyjmować co chwilę gumowe korytka i wylewać z nich wodę...)

kobert
22-12-13, 01:19
ja mam wydaje mi sie oryginalne dywaniki,nie gumowe tylko material podbity gumą.dzis sporo jezdzilem,kilka godzin po miescie,ze w kozakach to w koncu tak mi bylo goraco w nogi ze na koniec jechalem na boso (honda troszke nie ciekawie to rozwiazala ze niema jak wlaczyc delikatnie dmuchawy na szybe,tylko albo wichura albo manualnie i na szybe i na nogi) na podlodze na tych dywanikach to jest normalnie gnoj. po powroci do domu sa tak samo mokre a w samochodzie bylo goraco,nie wlaczalem klimy,ale i nie wierze ze wysuszyla by mi dywaniki,one maja zadanie chlonac wode i troche jej w nich jest.musialo by to trwac naprawde dlugo zeby je wysuszyc,a dzis nie padalo zebym na niósł wody,sniegu niema wogole. ja mimo ze takich nie mam to na zime stawial bym na cale gumowe,wody tak czesto nie trzeba wywalac,dopiero jak sie nazbiera np po kilku dniach. jesli masz materialowe dywaniki to dotknij swojego od kierowcy,zawsze bedzie mokry,a z gumowego jak wode wylejesz to rano wkladasz nogi na sucha podloge :)

donelvis
22-12-13, 07:13
Dziwne, że masz gnój w dywanikach, skoro nie było śniegu, ani nie padało. Ja swoje dywaniki wczoraj wyjmowałem, żeby je przeczyścić/wytrzepać i były dosłownie suche jak pieprz. Klimy nie używałem od długiego już czasu.

kobert
22-12-13, 12:30
acha, nie dopisalem,padalo dzien wczesniej i to dosc mocno,no i kilka wejsc i wyjsc z auta i zrobily sie mokre. nie wyciagalem ich z samochodu do suszenia,dzis mimo ze samochod stoi w sloncu to wilgotne jeszcze troche sa

zyga502
22-12-13, 16:29
Zanim dojedziesz do domu to z weluru wszystko ładnie odparuje z użyciem klimatyzacji. Z gumowego nie odparuje tak szybko i będzie woda stała, którą trzeba wylewać bo zrobi się lodowisko (a komu się po powrocie chce bawić w wylewanie wody, dla mnie to by była porażka jak bym musiał wyjmować co chwilę gumowe korytka i wylewać z nich wodę...)

rozumiem,że piszesz jak jest a nie bronisz swego zdania?
odparuje Ci woda z welurów buuhhahahaa,daj spokój temat do żartów jest w innym miejscu

asta
22-12-13, 18:18
dywaniki muszą być gumowe i nie tylko na zimę, ale tez latem gdy pada deszcz, no i obowiązkowo pokrowce na siedzenia bo sie tapicerka może zmoczyć, pobrudzić albo i wytrzeć. Ja wkładam jeszcze czepek żeby włosy na zagłówku nie zostawały.

piter7766
22-12-13, 19:25
honda troszke nie ciekawie to rozwiazala ze niema jak wlaczyc delikatnie dmuchawy na szybe
Siema to znowu ja :) Piszesz jak zwykle bzdury :) Jak to nie można włączyć delikatnego nadmuchu na szybę?? Włączasz nadmuch na szybę(dodatkowy przycisk z ikoną przedniej szyby z żółtą diodą) i strzałkami góra/dół regulujesz siłę nadmuchu . Prawda że proste ? ;) :D

donelvis
22-12-13, 20:31
Siema to znowu ja :) Piszesz jak zwykle bzdury :) Jak to nie można włączyć delikatnego nadmuchu na szybę?? Włączasz nadmuch na szybę(dodatkowy przycisk z ikoną przedniej szyby z żółtą diodą) i strzałkami góra/dół regulujesz siłę nadmuchu . Prawda że proste ? ;) :D

ten przycisk chyba też dodatkowo załącza klimę, żeby szybę szybko odparować. nie wiem tylko, czy wtedy wieje tylko na samą szybę, czy też np. na nogi?

dywaniki muszą być gumowe i nie tylko na zimę, ale tez latem gdy pada deszcz, no i obowiązkowo pokrowce na siedzenia bo sie tapicerka może zmoczyć, pobrudzić albo i wytrzeć. Ja wkładam jeszcze czepek żeby włosy na zagłówku nie zostawały.

pozostaje jeszcze kwestia sierści zwierząt, wnoszonej do auta na ubraniu

acha, nie dopisalem,padalo dzien wczesniej i to dosc mocno,no i kilka wejsc i wyjsc z auta i zrobily sie mokre. nie wyciagalem ich z samochodu do suszenia,dzis mimo ze samochod stoi w sloncu to wilgotne jeszcze troche sa

w takim przypadku, jak pada, to klima powinna pracować i wtedy ona wynosi wilgoć poza kabinę pojazdu.

kobert
23-12-13, 00:45
az polecialem sprawdzic,niewiem czemu na to nie wpadlem,potraktowalem to tak,wlaczajac auto,to auto juz reguluje nadmuch,myslalem ze to samo jest z szyba:) ale nie mow ze jak zwykle bo wpadne w depresje:)
3 miesiace mam to auto,to nie dlugo

piter7766
23-12-13, 19:05
ale nie mow ze jak zwykle bo wpadne w depresje

Oj tam,tak mi się napisało :p

l0rd0wn
24-12-13, 17:19
ja kupiłem w INTERCARS za chyba 110 zł komplet gumowe z rantami, dedykowane do civica 5D

dmx
02-11-19, 21:31
Odświeżę temat ....ktoś ma jakieś godne polecenia dywaniki do civic 5d Ufo ??? ;-)

Lucas.FK2
03-11-19, 12:10
Ja mam znanej firmy u nas w Polszy - El Toro i na prawdę jestem zadowolony, nie ścierają sie pod piętą i wyglądają schludnie z czarnej a nie szarej gumy
Ba nawet wymieniłem je rezygnując z oem

Zibi_PL
03-11-19, 17:16
Mam takie coś.

https://allegro.pl/oferta/honda-civic-viii-8-ufo-dywaniki-gumowe-stopery-7423566104

Nie śmierdzą, są elastyczne i idealnie leżą.

sparco
08-12-19, 08:22
Kupiłem te z linka od Zibi_PL i są bardzo dobrze wykonane i dopasowane kształtem. Co najważniejsze robione w pl i nie śmierdzą.

Zibi_PL
08-12-19, 14:31
Dokładnie, nie będziesz żałować. Dla wersji IX są też w razie gdyby ktoś potrzebował i idealnie leżą. Tylko trzeba uważać na aukcje, bo niektórzy sprzedawcy piszą o wersji dla IX, a w rzeczywistości są do VIII :)

jogibabu
09-01-20, 23:56
A propo tych dywaników to zakładaliście te stopery czy tylko położyliście luzem? Bo nie wiem bardzo jak założyć te stopery bo u mnie chyba nie ma żadnych wypustów żeby je zaczepić

sparco
10-01-20, 05:59
Luzem, jedynie w miejscu kierowcy się nie pokrywają dziurki do tych bolców z podłogi, ale wystarczy przycisnąć i same się przebiją przez dywanik. Nic się nie rusza, ani nie podwija/nie ściąga itp.

jogibabu
12-01-20, 18:06
A te bolce w podłodze są pod tą wykładziną? bo w sumie ja u siebie ich nie widzę, a nie chciałbym nacinać nożem niepotrzebnie. Wrzuciłbyś kolego jakieś foto jak to wygląda z tymi bolcami, jak je wyprowadzić?

sparco
13-01-20, 11:16
Proszę, coś chyba widać, bo w garażu robiłem foto.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a2341ca37ccf.jpg (https://naforum.zapodaj.net/a2341ca37ccf.jpg.html)

z_polak
13-01-20, 15:21
A te bolce w podłodze są pod tą wykładziną? bo w sumie ja u siebie ich nie widzę, a nie chciałbym nacinać nożem niepotrzebnie. Wrzuciłbyś kolego jakieś foto jak to wygląda z tymi bolcami, jak je wyprowadzić?

Te bolce są na blaszce przkręconej na 1 śrubę do siedzenia , ja odkręciłem i nie dziurawiłem gumowych dywaników.
https://allegro.pl/oferta/dywaniki-fg-bagaznik-do-honda-civic-viii-ufo-8425229382?snapshot=MjAxOS0xMi0xMlQxOTo1NDo1My44OD laO2J1eWVyOzY5MTYyMTQzNDEyZTY5NmRkMmVhOTU2MmI0Y2Qy OTc2ZTNlYTBkMDIyZTY5NzEwZDNhMjFmNDJhYmRlOTZhNjM%3D
Te kupiłem i jestem zadowolony w samochodzie pachnie .

filipfm
13-01-20, 17:25
Mam tez te frogum. Pierwsza wtopa jest taka, ze mimo informacji od sprzedajacego, ze pasuja do polifta, mialy dziury do przedlifta. wiec ogarnalem sobie zestaw stoperow ze starych dywanikow od znajomego i siedza ok.
Ja kupilem jakies chyba ciut bardziej premium, bo ze srebrna tabliczka z nazwa auta. I rzekomo pachnące wanilią czy czymstam. Nie pamietam dokladnie - ale smierdzialo gumą i tą niby wanilią tak, ze chcialem je odsyłać. Cale szczescie po jakism czasie sie "wypachniły" i jest ok

jogibabu
13-01-20, 18:10
Dzięki koledzy za info. Jutro będę to ogarniał. Na razie leżą w bagażniku i odpachniają się.