Zobacz pełną wersję : Zabudowa tweeterów - czy przypasi?
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=20750
Pod tym linkiem są do sprzedania trójkąty pod tweetery.
Czy będa pasować do mojego autka?
Moim zdaniem nie. Zreszta jesli nawet, to wolalbym orginalne z ASO za 60% tej ceny...
Czy będa pasować do mojego autka?
Nie
Moim zdaniem nie. Zreszta jesli nawet, to wolalbym orginalne z ASO za 60% tej ceny...
W którym, bo w ASO, w Łodzi to widziałem oryginał z głośnikamim za 555 PLN
Mowilem o trojkatach do tweeterow a nie o calym zestawie. Ty w pierwszym poscie tez tylko o nich piszesz.
Zadzwonię jutro do ASO, ciekaw jestem czy mają. Jeśli tak to było by hepi.
Miec na stanie pewnie nie beda, ale w 3 dni sprowadza z magazynu centralnego. Cena to ok 27pln/szt. Potem kup sobie jakies fajne tweeterki podepnij na kondensator i juz audio bedzie 2 razy lepsze.
Pzdr.
Jesteś pewien, że te trójkąty są ci potrzebne? Bo ja mam tweetery bez obudowy przymocowane na uchwytach z kompletu montażowego i wygląda całkiem przyjemnie i seryjnie. Z resztą kwestia gustu.
Gruszka, to mnie w serwisie chyba oszukali bo powiedzieli że sprzedają tylko z głośnikami za te 555 PLN.
orginalne tweetery sa bardzo dobre, CCu sprzedaje nawet taki zestaw ...
Jesteś pewien, że te trójkąty są ci potrzebne? Bo ja mam tweetery bez obudowy przymocowane na uchwytach z kompletu montażowego i wygląda całkiem przyjemnie i seryjnie. Z resztą kwestia gustu.
Gruszka, to mnie w serwisie chyba oszukali bo powiedzieli że sprzedają tylko z głośnikami za te 555 PLN.
No wlasnie Konrad, tak jak napisales - kwestia gustu :) Ja np lubie miec wszystko orginalne, wiec nie kombinowalem z tweeterami i kupilem te trojkaty. Oczywiscie bez glosnikow i bez problemu. Nie zostales oszukany tylko wprowadzony w blad. Jak sie sprzedawcy w ASO nie chce bawic w zamawianie, to mowi ze "nie ma", "nie da sie" itp. :) Znam wiele osob ktore kupowaly same trojkaty i jeszcze nikt nie mial problemow.
Pzdr.
aha..., no właśnie. Ja też lubie orginały, ale jak już zamontowałem i dobrze wygląda to zostaie jak jest.
Pozdrawiam
[ Dodano: Wto 28 Lis, 2006 ]
zostaie przez j, co by nie było że ciemny jestem
[ Dodano: Wto 28 Lis, 2006 ]
:lol:
A ja tak z czystej ciekawości mam pytanko w jaki sposób (na co) montujecie tweetery w tych trójkątach? Klej czy jakoś inaczej?
Chodzi ci konkretnie o mocowani w trójkątach czy na trójkątach ?
w trójkątach tych fabrycznych
ja też zakupiłem orginalne obudowy pod tweeterki w ASO i jestem zadowlony, wyglądają fajnie
Co do montażu to przymocowałem je za pomocą klejarki cieplnej
PS. Scena muzyczna mi się troszke do przodu przesuneła, poprzednio miałem bardziej na siebie skierowane, ale jest oki
jak juz napisalktos wyzej CCU sprzedaje orginalne tweeterki
link ponizej
http://allegro.pl/item145077871_honda_civic_5d_96_00_tweetery_orygin alne.html
No niestety w magazynie centralnym nie mają tych trójkątów - sprawdzałem w ASO w Łodzi i u Matraszka. Bez otworów są.
Dziki za wskazówkęGruszce.
Znalazłem nówkę zestaw w ASO, za 165 PLN brutto oddadzą.
A skoro Mystek napisał że są niezłe no to się skusiłem.
I jesze jedno, możę wiecie jak je podłączyć, tzn. czy potrzeba tam jakiś kondensator pchać (jeżeli tak to jaki i na którym kablu) lub zwrotnicę.
a nie wiecie czy juz nie sa puszczone kable z kostka ??
W zestawie jest jkieś okablowanie, ale jeszcze nie widziałem tego na oczy bo muszę jechać i odebrać.
Nie chce mi sie wierzyc, ze nie moga sciagnac dla Ciebie tych trojkatow pod tweetery. Przeciez to normalna czesc zamienna. Nawet Przemo78 ostatnio kupowal i nie bylo problemu.
A co do montazu, to jesli sie kupuje markowe jakies tweetery, to mozna zdjac ta orginalna siateczke i wpasowac cale tweetery (maja swoja siateczke). Czesto ich wielkosc jest taka, ze nie trzeba nic rzezbic ani kleic. Mam zestaw Hertz HSK-165 i u mnie wygladaja tak:
http://img87.imageshack.us/img87/3036/tweeterhc5duf6.jpg
[quote="Gruszka"]Nie chce mi sie wierzyc, ze nie moga sciagnac dla Ciebie tych trojkatow pod tweetery. Przeciez to normalna czesc zamienna. Nawet Przemo78 ostatnio kupowal i nie bylo problemu.
Jeżeli twierdzą że nie ma w magazynie centralnym to jak ich zmusić do szukania i gdzie - jakaś sugestia.
Przemo, a ty kiedy je kupowałeś i gdzie.
Napisz maila z numerami czesci z EPC do kilku ASO i zapytaj na kiedy moga zamowic. Moze Cie po prostu zbywaja?
żeby zamontować tweetery musisz podłączyć zwrotnicę rozdzielającą częstotliwości na wysokie i średnio-niskie. Takie zwrotnice dostajesz w zestawie z głośnikami.
Jeśli chodzi o jakość oryginalnych tweeterów napewno zła nie jest jednak te które dostałem w zestawie z głośnikami Helixa 165mm są lepsze.
Ja również w oryginalne trójkąty włożyłem wysokotonówki nieoryginalne, ale nie usuwałem siateczki tylko schowałem za nią.
Który zestaw Helixa. Pod wzmacniaczem czy nie?
Nie pamiętam własnie symbolu.
Bez wzmacniacza.
Kosztowały 300pln w media
Grzesiek_P
02-12-06, 10:52
Pewnie Helix Blue 62
no siakies niebieskie są i coś mi świszcy że chyba tak
No to wyprubóję je, bo po wertowniu różnych grup wyszło mi że są najbardziej neutralne i bez wzmaka nieźle grają. Zresztą w tej cenie wybór jest niewielki , a sali koncertowej nie mam zamiaru odwzorowywać w aucie, bo i kasa i kupa roboty a w aucie nie spędzam dniówek. ;)
Naprawde polecam te głośniczki.
Tyle że co moge jeszcze doradzić to wygłuszenie drzwi matami. W poprzedniej hani to robiłem i efekt naprawde był wyraźnie słyszalny w obecniej jeszcze nie miałem na to czasu ale może jakoś w okolicach świąt ogarne temat bo wiem że warto.
Oczywiscie że wygłuszenie będzie, nawet może uda się Dynamatem, ale muszę poczekać do wiosny bo pod blokiem o tej porze roku to lipa.
A właśnie dostałem kilka odpowiedzi od gości z Allegro którzy sprzedają pierścienie z MDF, że do mojego modelu to niebardzo pasują te co sprzedają, i trzeba by specjalnie wycinać. Czy ktoś kupował może do mojego rocznika i pasowały bez kombinacji- to poproszę o namiar. W dystanse.pl mają tylko do 99r. i do EJ czy EK jakiś inny, a o 2000r nic nie słychać.
Dokładnie tak jest że nie ma gotowych tylko dorabiają na miejscu, ale nie jest to jakiś większy problem.
Sam sobie możesz to zrobić.
Zmierze Ci w pn lub wt grubośc mojego dystansu i kupisz sobie taką płyte mdf.
1. Odrysujesz na niej średnice zew głośnika (najlepiej z lekkim +)
2. Następnie narysujesz okrąg cyrklem o ok 10-12mm mniejszym promieniu,
3. Weżmiesz do ręki wiertarke, wywiercisz otwór, powiedzmy 5mm tak aby wywiercony otwór stykał się z mniejszym narysowanym okręgiem od strony wew.
4. Użyjesz wyżynarki z zamontowanym ostrzem służącym do cięcia łuków (węższe od standardowych) i w miare precyzyjnie wytniesz wdzłuż narysowanych linii.
5. Przykręćisz głośnik przez wycięty dystansach blachowrkrętami (6-8 na głośnik)
6. Powtórzysz pkt 1-5 i będziesz się cieszył pięknym brzmieniem :P