Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : obroty d14a2 bardzo pilne

Piotrex4
04-10-10, 20:31
odnośnie tematu to przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi ponieważ innych problemy odbiegały od mojego.
problem zaczą się od czyszczenia przepustnicy środkiem w sprayu przeznaczonym do takich rzeczy..przy odpalonym silniku,
zdjętej rurze dolotowej pryskałem do przepustnicy dodając i ujmując gaz..po wykonaniu tej czynności złożylem wszystko do kupy..
po opaleniu silnika zapalił się check po sprawdzeniu pokazywało błąd 7..po resecie kompa wziełem jego naukę według opisu,
check już się nie zapala.a nieporządane objawy to obroty na zimnym 1,5 tys po rozgrzaniu zmieniają się bo raz 1tys niekiedy 1.5tys,
zauważyłem też że po dodaniu i puszczeniu gazu to obroty wolniej spadają,niekiedy zatrzymają się na 2-3sekundy na 1.5tys a póżniej spadają do tysiąca.
po odłączeniu krokowego obroty spadają i silnik gaśnie..po zatkaniu ręką przepustnicy silnik gaśnie..nie wiem od czego mam zacząć bo przed czyszczeniem
przepustnicy wszystko było ok a czyściłem ją z tego względu że cała czarna była..dodam że na lpg po puszczeniu gazu wolniej obroty spadają..opisany problem tyczy
się lpg i pb bo tu i tu występuje ten problem...

oto filmik http://www.youtube.com/watch?v=D-cx4d_GtzY nagrany przed chwilą po rozgrzaniu silnika dzieje się też tak że obroty zatrzymują się na 1.5 tys i póżniej spadają tak do1.2..linka od gazu chodzi lekko i przepustnica się zamyka..

Piotrex4
05-10-10, 11:00
jeszcze dziś sprawdziłem krokowy i czyściłem go lecz nie przyniosło to rezultatu..już nie wiem co robić bo już nic nie przychodzi mi do głowy więc może ktoś mi pomoże...dodam że po odpalaniu ciepłego silnika bez dodawania gazu to od razu obroty mam prawie 2tys. dopiero póżniej spadają do 1.5 lub 1tys.
kolejnym moim krokiem będzie sprawdzenie Czujnika położenia przepustnicy ponieważ po czyszczeniu wyskoczył właśnie błąd nr7 czyli Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód
lecz nie wiem co mogę z nim zrobić aby sprawdzić czy to on robi problemy z tymi obrotami mimo że komp nie pokazuje błędów..w przepustnicy jest otwór prowadzący tak jakby do tego czujnika no a ja tam pryskałem sprayem do czyszczenia...

Piotrex4
05-10-10, 18:12
udało mi się w miarę poprawić obroty tzn. zmniejszyć, udało mi się to wkręcając śrubkę przy przepustnicy..poprawa jest lecz wraz nie jest tak jak powinno co dziwne na lpg jest idealnie a na pb zawyżone obroty..widzę że na forum nikt nie jest w stanie pomóc:(

akowa
05-10-10, 20:07
na moje jest OK..na filmie nic dziwnego nie ma.. regulacja biegu jałowego powinna starczyc.. nie kombinowac prosze.. pojeździć