Zobacz pełną wersję : Przewody hamulcowe - jak skompletować zestaw?
Siemanko.
Z racji tego, że zbliża się zima (czyli szuranie podwoziem po zaspach, w chu wody, błota oraz soli - coś jeszcze powoduje korozję?) przygotowuję się do wymiany przewodów hamulcowych. Są one w stanie wskazującym na wymianę, więc dla własnego bezpieczeństwa chciałbym je wymienić.
Teraz powiedzcie mi jak skompletować taki zestawik na wymianę. Rozumiem, że najlepiej miedziane wsadzić? Jaki ich przekrój? I tak samo końcówki - stare będą pasować? Ewentualnie jakich ja potrzebuję? Moja buda to EJ6. Ktoś wymieniał w tym aucie?
Dzieki z góry
Np. tutaj http://pwpnet.pl/ Ja osobiście przewody zakupiłem w
AUTO- MIX
01-046 Warszawa
Niska 28
tel.22 636 98 72
mają katalog z długosciami, docinaja miedź ze szpuli i zarabiają końcówki. Ale z wymiana to meka podobno straszna jest.
Możesz jeszcze kupić sobie urządzenie do zarabiania końcówek oraz przewód i samemu podorabiać przewody na dowolna długość.
@UP2 - dzwoniłem tam dzisiaj, chcieli 19 zł za metr miedziaka + końcówki, w pytkę drogo.
@UP - raczej urządzenie do zarabiania końcówek wyjdzie mnie drożej niż przekładka u mechanika, a nie robi się tego co miesiąc, więc nie ma sensu.
Do innych zainteresowanych: W norauto dowiedziałem się, że biorą 50 zł za przewód +90 wymiana, czyli za 280 mamy przewody z tyłu zrobione. Dziwnie tanio jakoś.
Ja za dwa zapłaciłem 130PLN wiec tak koło 20PLN/m wyszło..... Za wymianę dałem chyba 100... Ale mechanior sie naklął co nie miara. ;)
Do innych zainteresowanych: W norauto dowiedziałem się, że biorą 50 zł za przewód +90 wymiana, czyli za 280 mamy przewody z tyłu zrobione. Dziwnie tanio jakoś.
Na pewno za wymiane sztywnych a nie tych elastycznych tyle zaśpiewali?? faktycznie tanio dość....
W norauto dowiedziałem się, że biorą 50 zł za przewód +90 wymiana, czyli za 280 mamy przewody z tyłu zrobione. Dziwnie tanio jakoś.
Uwierz mi że nie chcesz tam oddawać samochodu. Do którego ich warsztatu pojechałeś ?
W Norauto wychodzi tak tanio bo oni przewody dorabiają na miejscu.
Urządzenie do zarabiania nie jest aż takie strasznie drogie a przyda się na pewno na później;)
No ja wiem że tam tylko narzędzia są wysokiej jakości a pracownicy nie. To było w M1 w Markach. Tak myślę, żeby u nich tylko przewody dorobić i jechać do mechanika mojego z nimi. Też głupota tak liczyć od założenia jednego przewodu. Bo jeśli są oni świadomi zdjęcia baku to bym zrobił to w Polskim stylu, czyli "Panie, wymień Pan jeden przewód", a jak wymieni i odda auto "To jeszcze jeden" :P Jak mi olej wymieniali to powiedzieli że mam poduchy amorków z przodu do wymiany bo stukają przy skęcie. Szkoda tylko że amor się nie obraca :( TAAAACY SPECJALIŚCI.
zapraszam na email na pewno w tym temacie pomogę - cena 19zł za metr to lekka przesada.... popatrzcie po allegro wystawiam ja, wystawia konkurencja, na pewno każdy wszystko znajdzie...i taniej niż w sklepach.. - żeby nie było że nie pisałem...bo potem są teksty że ktoś dał 300zł a mógł kupić za 100 ale nie wiedział...zresztą pisałem już o tym... pewnie znów dostanie mi się po uszach za reklamę.... nie reklamuje siebie... ludzie szukajcie w kilku miejscach zawsze...jeden ma drogo drugi taniej itp
ale nie po to pisze... wyszukiwarka na www.pwpnet.pl jest ok i naprawdę pomaga ale nie w 100% cacy... zdarza się że nie pokazuje niektórych przewodów albo zaniża lekko długość i bywają kredki przy zakładaniu - nowego nigdy w 100% nie dognie się tak jak był oryginał i przez to nowy musi być kilka cm dłuższy.
Przyrząd do zarabiania końcówek to koszt ok 140zł ( najtańszy z obcinarką końcówkami i gradownikiem ) więc nie wiem czy się opłaca kupować "dla siebie" chyba że macie zamiar powymieniać kumplom przy okazji - poza tym rurka z końcówkami wychodzi minimalnie taniej niż gotowe przewody...
www.przewody-hamulcowe.pl (http://www.przewody-hamulcowe.pl)
ps. powielacie tematy...
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?69563-Przewody-paliwowe-przegni%B3y-%28/page4