Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Abs

TOMHADWAO
29-09-10, 20:35
witam mam pytanko cos sie z abs-em dzieje w czasie jazdy zalancza sie tak tyrkocze nie naciskajac na hamulec jak nacisne to sie uspakaja i za jakis czas znowu terkocze i tak ciagle nawet na sucej nawierzchni mi sie przy hamowanju tez wlancza ale to pikus najwazniejsze to tyrkotanie bez naciskania hamulca moze mi ktos powiedziec co sie dzieje
dzieki

Poli77
30-09-10, 11:13
Stawiam na korozję pierścieni abs na tylnych piastach. A jak z kontrolką abs?

TOMHADWAO
03-10-10, 11:27
kontrolka czasami sie zapala nie zawsze jak sie zapali i zgasze silnik po ponownym uruchomieniu silnika gasnie zapala sie ale sporadycznie jezeli to pierscienie to jaki to koszt naprawy dzieki za rade

Saiti
03-10-10, 12:11
Mam to samo. Opisałem to w dziale 6 generacji. Ktoś wspomniał, że może być to modulator ABS. Na dniach zaczynam szukać przyczyny. Pamiętaj, że jeśli znajdziesz rozwiązanie to masz obowiązek mnie poinformować :D Bo idzie zima i to musi być sprawne :( A w dodatku korektor rozkładu siły hamowania jest w ABSie chyba, więc już w ogóle dla nas tragedia :(

Poli77
03-10-10, 19:59
Czyli zbliżone objawy jak były u mnie - sprawca korozja, zębatka się spłaszcza i czujnik przy małej prędkości odczytuje koło jako zatrzymane, zaczyna szrpać. Wymiana jedynie z kompletną piastą (u mnie wymieniłem obie tylne). Koszty w ASO powalające, 2 lata temu ok. 900 netto za stronę, kupiłem 2 używki po 150 szt. Istnieją różnice między standardowym 5D a Aero (przynajmniej u mnie były). W standardzie tylny pierścień jest równoległy do osi, a Aero z dieslem jest ukośny. Dopasujesz od Rovera 420 SDI używane, nowe zamienniki robi podobno Rouville (chyba tak to się pisze), ale mi się nie udało dostać (ok. 300 zł / szt.). Zaznaczam, że u mnie mechanicy robili to na czuja, bo elektryk stwierdził, że czujniki są ok i on twierdzi, że to modulator, a oni że piasty i zadziałało.

kniaziu
10-10-10, 19:33
Witam!mam podobny problem tyle że mi tyrkocze nieraz jak hamując wjadę na jakąś nierówność i nie pali się kontrolka.

Saiti
21-10-10, 12:05
kniaziu, ale zaraz znika, nie? Kiedyś znajomy miał taki problem, że abs mu pracował przez jakieś 2 sekundy od wjechania w nierówność, okazało się że amor już się kończył i samochód nie łapał od razu przyczepności.

kniaziu
21-10-10, 12:10
Tak zgadza trwa to chwile lub muszę trochę mocniej nacisnąć hamulec.