PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana oświetlenia w konsoli nawiewu V gen.

Strony : 1 [2]

Lcfr
13-03-08, 21:57
Luty / ścieżki są ok ponieważ jak podłączę do baterii przez styki z tyłu przycisku (nie pod samą diodę) to wszystko świeci więc prąd płynie bez problemu.
Wcześniej też wszystko działało (z żarówkami).

I miałem identycznie - tez wsio działało
ale po złożeniu nie chciało ;/
przelutowałem, szukałem, kombinowałem

i kupiłem nowy, który świeci :)

nelq
13-03-08, 22:10
Zrobienie nowej płytki pewnie by pomógło ale to taka robota 'na łatwiznę" :]
A ja chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak się dzieje bo to co najmniej dziwne. Luty - ok, ścieżki - ok, diody - ok, przycisk - ok, w aucie - wszystko ok. A nie działa :D

majchas
13-03-08, 22:11
ja u siebie przy zmianie podswietlenia zegarow zrobilem taki maly patent:
plastiki zaznaczone na czerwono wylamalem kombinerkami a w miejscach niebieskich przykleilem folie aluminiowa dla lepszego odbicia... no i efekt jest.
http://img254.imageshack.us/my.php?image=dscn4544iw1kz5.jpg

Efekt z zegarkiem (zegarek jest krzywo bo jeszcze nie ma obudowy calej deski) niestety jeszcze przed modyfikacja z wylamaniem plastikow i przed zaklejeniem lebkow diod folia:
http://img444.imageshack.us/my.php?image=dscn4556hf1.jpg

teraz wyglada to lepiej. Aha no i ja nie wstawialem diody w miejsce wskaznikow paliwa i temp. zeby nie rzucaly sie w oczy bo to co najwazniejsze jest podswietlone :D

edit. dodatkowo jeszcze ograniczylem swiatlo czerwone w obrotomierzu (nei wiem czy na fotkach widac dobrze) ale teraz jest widoczna granica niebieskiego i czerwonego.

Efyr
14-03-08, 21:12
Wyłamanie tego całego plastiku pod górną żarówką mieszczącą sie pod prędkościomierzem, nie jest dobrym rozwiązaniem, bo wtedy światło przebija się szczeliną miedzy tarczą a licznikami km i robią się takie paski świetlne na dole obudowy, nieciekawie to wygląda.

fazer1985
18-03-08, 21:24
Ja wywalilem wszystkie te przegrody u siebie i nie zaobserwowalem tego :afro: poza tym namodzilem sie z czym innym :d check this out -> http://img98.imageshack.us/my.php?image=zegarypa0.jpg

fazer1985
18-03-08, 21:24
Ja wywalilem wszystkie te przegrody u siebie i nie zaobserwowalem tego :afro: poza tym namodzilem sie z czym innym :d check this out -> http://img98.imageshack.us/my.php?image=zegarypa0.jpg

majchas
18-03-08, 21:56
dobrze zgadlem ze chodzi Ci o wskazowki? :P jak to wykombinowales?

majchas
18-03-08, 21:56
dobrze zgadlem ze chodzi Ci o wskazowki? :P jak to wykombinowales?

fazer1985
18-03-08, 22:45
NIo :d wskazowki sa teraz podswietlane :afro: poszedlem do koleszki co ma troszke rozbitych aut i wycyganilem od niego zegary od mazdy 323 F tej nowszej , wskazowki byly troszke za dlugie ale je dokladnie starlem na papierze sciernym jakims malym, A potem zaczela sie rzezba sciagnelem tarcze i powiekszylem ich otwory na srodku prawie na szerokosc kaptorkow wskazowek tak zeby wiecej swiatla moglo podswietlac wskazowki, nastepnie dalem po dwie diody pod wskazowke oprocz tych wskazowek od temp. i paliwa tam zmiescila sie ledwo jedna mala diodka, wszystkie diody polaczylem w jeden uklad i podpielem pod tą "wtyczke" od jednej z diod podswietlajacych tarcze. Potem tylko musialem wyskalowac wskazowki przy pomocy taty fabii i juz ;) Jesli ma sie materialy to mozna to ogarnac w jeden zimowy wieczor :) A tak wyglada to za dnia -> http://img223.imageshack.us/img223/9086/dsc00701pg7.jpg :)

fazer1985
18-03-08, 22:45
NIo :d wskazowki sa teraz podswietlane :afro: poszedlem do koleszki co ma troszke rozbitych aut i wycyganilem od niego zegary od mazdy 323 F tej nowszej , wskazowki byly troszke za dlugie ale je dokladnie starlem na papierze sciernym jakims malym, A potem zaczela sie rzezba sciagnelem tarcze i powiekszylem ich otwory na srodku prawie na szerokosc kaptorkow wskazowek tak zeby wiecej swiatla moglo podswietlac wskazowki, nastepnie dalem po dwie diody pod wskazowke oprocz tych wskazowek od temp. i paliwa tam zmiescila sie ledwo jedna mala diodka, wszystkie diody polaczylem w jeden uklad i podpielem pod tą "wtyczke" od jednej z diod podswietlajacych tarcze. Potem tylko musialem wyskalowac wskazowki przy pomocy taty fabii i juz ;) Jesli ma sie materialy to mozna to ogarnac w jeden zimowy wieczor :) A tak wyglada to za dnia -> http://img223.imageshack.us/img223/9086/dsc00701pg7.jpg :)

piroman
19-03-08, 16:15
A ja chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak się dzieje bo to co najmniej dziwne. Luty - ok, ścieżki - ok, diody - ok, przycisk - ok, w aucie - wszystko ok. A nie działa No i ja mam dokładnie tak samo. Najpierw jedna dioda - w domu wszystko OK no to do auta a tam nie świeci. No to wyciągnąłem przycisk rozebrałem, przyłożyłem do pól lutowniczych inną diodę, włączyłem no i ta świeci a tamta nie. No to w domu podmieniłem diody i poszedłem do auta, podłączam.... no i znowu nie świeci. Już mi się nie chciało dalej kombinować więc zostawiłem, ale mam gdzieś inny przycisk to bedę musiał sprawdzić jak to w tamtym będzie

piroman
19-03-08, 16:15
A ja chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak się dzieje bo to co najmniej dziwne. Luty - ok, ścieżki - ok, diody - ok, przycisk - ok, w aucie - wszystko ok. A nie działa No i ja mam dokładnie tak samo. Najpierw jedna dioda - w domu wszystko OK no to do auta a tam nie świeci. No to wyciągnąłem przycisk rozebrałem, przyłożyłem do pól lutowniczych inną diodę, włączyłem no i ta świeci a tamta nie. No to w domu podmieniłem diody i poszedłem do auta, podłączam.... no i znowu nie świeci. Już mi się nie chciało dalej kombinować więc zostawiłem, ale mam gdzieś inny przycisk to bedę musiał sprawdzić jak to w tamtym będzie

nelq
19-03-08, 17:28
Mi po zmianie na diody zaczął jeszcze się przepalać bezpiecznik od oświetlenia przyrządów.

nelq
19-03-08, 17:28
Mi po zmianie na diody zaczął jeszcze się przepalać bezpiecznik od oświetlenia przyrządów.

fazer1985
19-03-08, 17:31
Gdzie ja to napisalem ? :afro: " fazer1985 napisał/a:
A ja chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak się dzieje bo to co najmniej dziwne. Luty - ok, ścieżki - ok, diody - ok, przycisk - ok, w aucie - wszystko ok. A nie działa "

fazer1985
19-03-08, 17:31
A ja chciałbym się dowiedzieć dlaczego tak się dzieje bo to co najmniej dziwne. Luty - ok, ścieżki - ok, diody - ok, przycisk - ok, w aucie - wszystko ok. A nie działa "

piroman
19-03-08, 18:05
Coś się musiało pomieszać przy cytowaniu selektywnym :) Poprawiłem... :agent:

piroman
19-03-08, 18:05
Coś się musiało pomieszać przy cytowaniu selektywnym :) Poprawiłem... :agent:

fazer1985
19-03-08, 21:10
Heh luuzik :piwo2: a powiedzcie czy to ze nie swieca sie wam te przyciski od ogrzewania szyby nie jest spowodowane tym ze niemacia wlaczonego zaplonu w stacyjce ? :afro:

fazer1985
19-03-08, 21:10
Heh luuzik :piwo2: a powiedzcie czy to ze nie swieca sie wam te przyciski od ogrzewania szyby nie jest spowodowane tym ze niemacia wlaczonego zaplonu w stacyjce ? :afro:

nelq
19-03-08, 21:15
No o tym pomyśleliśmy :) (przynajmniej ja ;-) )

nelq
19-03-08, 21:15
No o tym pomyśleliśmy :) (przynajmniej ja ;-) )

fazer1985
19-03-08, 21:47
A sprawdzales czy dochodzi prad na szybe ? moze jakis bezpiecznik , przekaznik cus padlo ??

fazer1985
19-03-08, 21:47
A sprawdzales czy dochodzi prad na szybe ? moze jakis bezpiecznik , przekaznik cus padlo ??

nelq
19-03-08, 21:49
Mi się nie świeci kontorlka od światła przeciwmgielnego. Samo światło działa. I teraz kiedy mam włożony 2gi komplet seryjny, z żarówkami wszystko świeci.

nelq
19-03-08, 21:49
Mi się nie świeci kontorlka od światła przeciwmgielnego. Samo światło działa. I teraz kiedy mam włożony 2gi komplet seryjny, z żarówkami wszystko świeci.

piroman
20-03-08, 16:13
Mi się nie świeci kontorlka od światła przeciwmgielnego. Samo światło działa. I teraz kiedy mam włożony 2gi komplet seryjny, z żarówkami wszystko świeciU mnie jest dokładnie tak samo.

[ Dodano: Pon 31 Mar, 2008 ]
No i wszystko się wyjaśniło. W opisie był błąd i dioda sygnalizacji włączenia przeciwgielnych ma być zalutowana odwrotnie...

piroman
20-03-08, 16:13
Mi się nie świeci kontorlka od światła przeciwmgielnego. Samo światło działa. I teraz kiedy mam włożony 2gi komplet seryjny, z żarówkami wszystko świeciU mnie jest dokładnie tak samo.

[ Dodano: Pon 31 Mar, 2008 ]
No i wszystko się wyjaśniło. W opisie był błąd i dioda sygnalizacji włączenia przeciwgielnych ma być zalutowana odwrotnie...

MoRrIs
21-04-08, 17:11
Skoro jest tu juz temat rzeka to i ja sie dopisze. Zmienialem se barwy podswietlenia nawiewu i... Diody (czerwone 12V DC http://moto.allegro.pl/item343451378_zarowka_led_1_2w_r5_t5_na_wcisk_do_z egarow_xtec.html <--Takie jak tutaj ) swieca bardzo punktowo. Pilniczkiem troszke zmatowilem czubek diody by rozprysnac swiatlo ale i tak efekt jest marny. Czy jesli obkleje wnetrze np pazlotkiem czy czyms co w jakis sposob odbije swiatlo to pomoze ? Jak wy poradziliscie sobie z tym problemem ?

Efyr
21-04-08, 17:59
Nejlepszy efekt daje spiłowanie diody praktycznie zaraz do tych drucików w środku, potem zeszlifowanie i wypolerowanie powierzchni, aby była idealnie przezroczysta.
Dzięki temu w ogóle nie tracimy światła diody, a jest rozproszeone.
Ja tak robiłem u siebie w panelu ogrzewania, tam są zwykłę diody 5 mm tak zrobione.
Fotki jak co to można znaleźć w temacie "dimmer home made" czy jakoś tak to szło

MoRrIs
21-04-08, 18:10
Wymiana jest prosta i przyjemna. Wcale nie trzeba sie tak mocno gimnastykowac :P Treszczota i jazda :D Najbardziej denerwowalo mnie rozszczepianie kabli wrrrr

tomiek
21-04-08, 19:54
Wymiana jest prosta i przyjemna. Wcale nie trzeba sie tak mocno gimnastykowac :P Treszczota i jazda Najbardziej denerwowalo mnie rozszczepianie kabli wrrrr
:aloha: :aloha: :aloha:

Infi
21-04-08, 20:15
poniewaz nikt sie nie zainteresowal moim postem dokleje link w ktorym pokazywalem blad http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=47411

nelq
21-04-08, 20:49
Dzięki Ci dobry człowieku :aloha:
Łapie za lutownicę :D

// Działa jak złoto :D Gdybyśmy się kirdyś spotkali na jakimś zlocie masz u mnie piwo :piwo:

Infi
21-04-08, 22:09
a prosze bardzo bracie:D
tu masz tez cos ciekawego co mozna robic z diodami
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=49825

SylverStoneVip
21-04-08, 22:45
A ja sobie narobilem problemu,wymieniłem jakis czas temu zarówki w zegarach na czerwone i wszystko swieciło jednolicie.Dzisiaj zeskrobałem te warstwe z prędkosciomierza i obrotomierza co jest za laminatem i świeca super!!jednak nie da sie tej foli zedrzec z temperatury i paliwa bo zasłania oslonka.Nie wygląda to zbyt ładnie macie jakis patent na te dwa wkazniki??

MoRrIs
22-04-08, 08:55
a jednak okazalo sie ze nie musze dawac zadnego pazlotka od zewntarz , poszedlem w nocy sprawdzic i ladnie rozchodzi sie po calosci :d tylko troche oczo****e :]
EDIT:
http://img292.imageshack.us/img292/320/konsolawl2.jpg (http://imageshack.us)

sorka za jakosc

frees
27-04-08, 20:51
Ile zarowek trzeba wymienic przy zmianie podswietlenia zegarow?

pszczoua
28-04-08, 09:19
potrzeba 6

jedrek406
09-05-08, 12:18
Witam.
chcem zmieniać podświetlenie na licznikach ale nie wiem dokładnie jakie tam diody mają iśc...prosze o jakiegoś linka na allegro które będą odpowiednie.
Z góry dzięki.

koberone
09-05-08, 17:43
no i moze jeszcze kawe z mleczkiem i frytki do tego.... eeeh R5..... :bicie:

jedrek406
17-05-08, 17:59
Kolego jesteś w temacie to mógłbyś pomóc nowemu...kupiłem jakieś r5 ale one nie pasują...więc sięgałem po pomoc ale widzę że nici;/

tomiek
17-05-08, 18:11
Kolego jesteś w temacie to mógłbyś pomóc nowemu...kupiłem jakieś r5 ale one nie pasują...więc sięgałem po pomoc ale widzę że nici;/
Tajie jak na pierwszej fotografii: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22011&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=c10d91894bae58602290fe15f1e1977d

fifu5g
28-06-08, 14:18
dzięki ziooooooom. bardzo pomocne. pozdro

tomiek
04-07-08, 00:08
dzięki ziooooooom. bardzo pomocne. pozdro

Proszę bardzo, przyjemność po mojej stronie ;)

adasiek_
14-08-08, 16:52
mam takie pytanko :) jako ze moja wiedza elektryczna jest znikoma, zwracam sie do was. padlo mi oswietlenie te od nawiewow. chcialem kupic te diody r5 ale nie bylo, i mam 4 diodki 5mm na 12V. teraz moje pytanie. jak podlacze to tak jak na rysunku, pod kabelki od gniazda z jednej z tych dwoch zaroweczek ktore sa tam standardowo, to bedzie takie cos dzialac, czy niekoniecznie? :)

http://images33.fotosik.pl/353/10b3e8602907f828m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=10b3e8602907f828)

PatiZKA
14-08-08, 18:18
Witam, ja mam inny problem. Robilam oswietlenie nawiewu, wszystko wybebeszone potem zlozone ladnie swiecilo. Jako ze auto prawie cale rozlozone jest na czesci to ciagle stalo w miejscu i nie bylo jezdzone. Jak zmontowalam wszystko wlaczylam radio i sprawdzalam cala elektryke czy dziala. W pewnym momencie padl akumulator (sluchajac glosniej radia). Po doladowaniu go i odpaleniu silnika i elektryki nie dziala mi podswietlenie nawiewu i zegarow. Radio i zegarek normanie dziala. Sprawdzalam bezpieczniki i niby sa ok (ale nie pamietam ktory ew jest od oswietlenia srodka - sprawdzilam wszystkie w razie czego). Co sie moglo stac i jak naprawic. Zegarow w ogole nie rozbieralam bo nie bylo potrzeby, jak wygladaja moje zegary macie w temacie w podpisie.

Warto dodac ze wszystkie kontrolki na zegarach dzialaja mi poprawnie, czy to kierunki, czy reczny itp
Wszystkie kostki byly podpiete tak jak wczesniej. Moglo sie cos poluzowac albo przerwac jakis kabel jak sciagalam ta obudowe od zegarow (ta co jest z nawiewami)? Dodatkowo umilk sygnal wlaczonych swiatel przy otwartych drzwiach... Sprawdzalam ten bolczyk ktory reaguje na zamykanie drzwi na tym swietle wewnetrznym na podsufitce. Lampka reaguje normalnie (gasnie przy zamknietych) jednak sygnalu nie ma...

Prosze o pomoc bo nie bardzo sie na elektryce znam i boje sie ze cos poszlo glebiej a sciagac calego kokpitu nie zamierzam ;/

muzammil
14-08-08, 20:00
z tego co pamietam to podswietlenie zegarow oraz panelu nawiwwo jest na jednym bezpiecnziku(a co z tego wynika takze bzyczek od wlaczonych swiatel). radze porzadnie przejzec bezpieczniki, znalezc ten wlasciwy i na wszelki wypadek go wymienic(czasem nie widac czy jest przepalony).

PatiZKA
14-08-08, 21:46
ok czaje, pamietasz ktory to? Wystrzelila mi chyba 10tka niebieska ktora z tego co pamietam jest od radia albo zapalniczki (wtyk zasilania do zapalniczki byl odlaczony). Przelozylam inna 10tke i niby nadal nie dziala. Nie pamietasz ktiory to?

wanciak86
15-08-08, 21:19
skad kupujecie pasujace diody na podswietlenie zegarow oraz nawiewow ?

tomiek
15-08-08, 21:27
skad kupujecie pasujace diody na podswietlenie zegarow oraz nawiewow ?

www.allegro.pl albo bazar na Wolumenie ;)

nelq
16-08-08, 01:38
Niedługo postaram się wrzucić jak mi to wyszło. CO prawda zrobiłem podświetlenie już jakiś czas temu lae jakoś nie mogę sięzabrać za zrobienie foto :]

szymon1777
11-09-08, 21:18
Odświeżę trochę temat czemu wszyscy wymieniacie na ledy a nie na inne żarówki tylko w innym kolorze? czy ledy są w czymś lepsze?

kurgan
11-09-08, 23:43
ledy ciagna mniej pradu, generalnie swiatlo jest duzo bardziej ostrzejsze i 'czyste' niz na zwyklych zarowkach. diody daja duzo bardziej inne-intensywniejsze swiatlo

kmikolaj
11-09-08, 23:57
90%energii w zwykłych żarówkach idzie w ciepło - więc z czysto ekonomicznych przyczyn wszyscy wybierają LED`y. Pozatym są też inne pozytywne aspekty :) -"przymiłe" dla oka jest te światło ;P

Frydzio
12-09-08, 00:01
kłóciłbym się, przed wsadzeniem indiglo wsadzilem diody biale, pozniej niebieskie, spilowane, pozniej przerzucilem sie na nowe zarowki czerwone , pozniej bursztynowe, kupione w sklepie z takimi pierdołami i stwierdzam, ze zarowki duzo lepiej rozpraszaly swiatlo, lepiej swiecily i generalnie lepiej to wygladalo

kmikolaj
12-09-08, 06:39
zgodzę się o rozpraszaniu światła

szymon1777
12-09-08, 14:46
Zabrałem się za wymianę żarówek w zegarach w 6gen pierw chciałem wymienic tą największą - chodzi o tą czarną z kabelkiem http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/a023903c0231d7c0.html
wygląda identyko jak w5w więc taką wsadziłem i problem polega na tym że świeci dużo mocniej od tej poprzedniej a inne wogle przestały świecic, później wsadziłem w3w ale jest ten sam problem.

wie ktoś o co chodzi?

boras22
12-09-08, 18:38
o chłopie ale nie wiem jakiego licha tyle tego rozkręcania środkowego panelu. Aby dostać się do środkowych dwóch diod (tych od podświetlenia nawiewu) nie trzeba tyle rozkręcać! Wystarczy tylko wyjąć tylko te przyciski od nastawień nawiewów i potem podważyć panel. 3 minuty roboty! Dobry jesteś!!!

szymon1777
16-09-08, 13:39
o chłopie ale nie wiem jakiego licha tyle tego rozkręcania środkowego panelu. Aby dostać się do środkowych dwóch diod (tych od podświetlenia nawiewu) nie trzeba tyle rozkręcać! Wystarczy tylko wyjąć tylko te przyciski od nastawień nawiewów i potem podważyć panel. 3 minuty roboty! Dobry jesteś!!!

a jak te przyciski wyjąc?
czy ktoś tak jeszcze rozbierał konsole środkową w 6gen?

kurgan
16-09-08, 14:54
moze cos odpiales co daje napiecie na te mniejsze? moze jakis bezpiecznik ci strzelil? nie wiem nei znam sie na 6 gen. zegarach podociskaj, wsadz serie i zobacz co dzieje sie na seryjnej jak to samo to gdzies pewnie cos nie styka

szymon1777
16-09-08, 16:03
moze cos odpiales co daje napiecie na te mniejsze? moze jakis bezpiecznik ci strzelil? nie wiem nei znam sie na 6 gen. zegarach podociskaj, wsadz serie i zobacz co dzieje sie na seryjnej jak to samo to gdzies pewnie cos nie styka

Mam teraz starą żarówkę i jest ok, ale jak wsadzam w3w lub w5w to inne gasną a tylko ta się świeci.
Miał ktoś taki problem w 6gen?

szymon1777
19-09-08, 14:13
chyba ta żaróweczka to jest w2w 2W ale nie jestem tego pewien do końca, za to inne wymieniłem z sukcesem:)

kupe
21-09-08, 22:56
a ja mam taki plan żeby podświetlenie nawiewów podświetlić takimi ledami:
http://www.allegro.pl/item441607466_14_000_mcd_flux_led_rozne_kolory_po_ 0_80_zl.html

co wy na to ?

kurgan
22-09-08, 14:26
chyba ta żaróweczka to jest w2w 2W ale nie jestem tego pewien do końca, za to inne wymieniłem z sukcesem:)

a nie ma byc w5w ? hmm 1,4 W ?

karpik85
23-09-08, 10:36
a ja mam taki plan żeby podświetlenie nawiewów podświetlić takimi ledami:
http://www.allegro.pl/item441607466_14_000_mcd_flux_led_rozne_kolory_po_ 0_80_zl.html

co wy na to ?

Jeśli te diody naprawdę mają po 14000 mikrokandeli to według mnie w nocy będą zbyt mocne i będą męczyć wzrok. A tak poza tym to one są typowo punktowe, część zegarów będzie Ci świecic niezwykl;e mocno, a reszta będzie ciemna. Ale oczywiście to czysto teoretyczne domysły, może ktoś to zrobił, to sie oboje dowiemy jak jest z tymi diodami.

szymon1777
24-09-08, 13:29
a nie ma byc w5w ? hmm 1,4 W ?

nie mam pojęcia jaka to jest dokładnie :confused:

kurgan
24-09-08, 14:29
wieczorem sprawdze i podam ew. pisz pw to nei zapomne

mrozioo
15-10-08, 21:01
Witka. Nie wiem czy ktoś już to pisał, ale w tym temacie http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=9080
można znacznie ułatwić sobie punkt nr 10. Wystarczy odpiąć wtyczki 1 i 2 i panel nawiewu wychodzi z całą wiązką, nie trzeba sie męczyć przy rozpinaniu kostek nr 3 i 4 :D
pozdro

tomiek
16-10-08, 18:41
Witka. Nie wiem czy ktoś już to pisał, ale w tym temacie http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=9080
można znacznie ułatwić sobie punkt nr 10. Wystarczy odpiąć wtyczki 1 i 2 i panel nawiewu wychodzi z całą wiązką, nie trzeba sie męczyć przy rozpinaniu kostek nr 3 i 4 :D
pozdro

No tak, tylko w opisie chodziło także o cakowite wyjęcie panela. Bez operacji z kostkami 3 i 4 to by się nie udało.
Mimo to słuszna uwaga. Zwłaszcza jeśli ktoś chce wymienić tylko diody/żarówki "na szybko".

szpaq0
16-10-08, 19:04
szybkie pytanko, czy te http://allegro.pl/item440963365_zarowka_r5_led_z_cok_pod_zegary_pokr etla_only_2_99.html diody będą pasowały do konsoli nawiewu ? I czy ten żółty kolor jest choć trochę zbliżony do amber :p

tomiek
16-10-08, 19:33
szybkie pytanko, czy te http://allegro.pl/item440963365_zarowka_r5_led_z_cok_pod_zegary_pokr etla_only_2_99.html diody będą pasowały do konsoli nawiewu ? I czy ten żółty kolor jest choć trochę zbliżony do amber :p
Raczej takie: http://allegro.pl/item450824581_r5_zarowki_diodowe_do_zegarow_tuning _jedyne_2_19zl.html
A amberowe podświetlenie zrobisz zwykłymi żarówkami, tylko zdejmij niebieskie kapturki.

szpaq0
16-10-08, 20:27
oo fajnie, nie wiedziałem że da się zdjąć kapturki ;) thx

mrozioo
16-10-08, 23:06
No tak, tylko w opisie chodziło także o cakowite wyjęcie panela. Bez operacji z kostkami 3 i 4 to by się nie udało.
Mimo to słuszna uwaga. Zwłaszcza jeśli ktoś chce wymienić tylko diody/żarówki "na szybko".

hehe jak to nie, właśnie żeby wyciągnąć cały panel wystarczy odpiąć kostki nr 1 i 2 i cały panel wychodzi razem z wiązka którą trzymają kostki 3 i 4 i mozna je spokojnie odpiąć juz przy wyciągniętym panelu :) (generalnie to 3 i 4 w ogóle nie trzeba wypinać:) ).

tomiek
16-10-08, 23:15
hehe jak to nie, właśnie żeby wyciągnąć cały panel wystarczy odpiąć kostki nr 1 i 2 i cały panel wychodzi razem z wiazka która trzymają kostki 3 i 4 i mozna je spokojnie odpiąć juz przy wyciągniętym panelu :) nie trzeba sie meczyc nic a nic.

A no może i tak. Dawno tam nie zaglądałem ;)
Pozdrowienia!

smasher123
07-11-08, 17:33
No Panowie już jestem po wymianie tych żaróweczek, teraz diody R5 (białe) się świecą :) Pomimo kilku kontuzji, ran ciętych, pękniętego na pół śrubokręta z grzechotką i z małą pomocą powyższej ściągawki operacja zakończyła się powodzeniem :) Denerwujący jest brak rozpraszania tego światła czyli że mam po dwa kółka pod regulacją ciepła i cyferkami nawiewu. Może kiedyś jeszcze raz to rozmontuje i tą białą plastikową część w której osadzone są żarówki wyłoże jakąś folią aluminiową żeby to wyglądło na coś w rodzaju odbłyśnika... :)

Pozdro Tomiek, artykuł na pewno wielu osobom się przyda

tomiek
07-11-08, 18:44

Czasami się przydaje. Po to jest forum :)
Pozdrowienia!

sebush
07-11-08, 19:27
No Panowie już jestem po wymianie tych żaróweczek, teraz diody R5 (białe) się świecą :) Pomimo kilku kontuzji, ran ciętych, pękniętego na pół śrubokręta z grzechotką i z małą pomocą powyższej ściągawki operacja zakończyła się powodzeniem :) Denerwujący jest brak rozpraszania tego światła czyli że mam po dwa kółka pod regulacją ciepła i cyferkami nawiewu. Może kiedyś jeszcze raz to rozmontuje i tą białą plastikową część w której osadzone są żarówki wyłoże jakąś folią aluminiową żeby to wyglądło na coś w rodzaju odbłyśnika... :)

trzeba bylo na lebki diod dac silikon, ladnie rozprasza swiatlo :)

smasher123
07-11-08, 19:33
Diodki zmatowiłem tylko papierem ściernym ale to jednak za mało. Robiłem to szybko bo chciałem mieć podświetlenie :) Teraz jak już znam schemat demontażu to będzie można opracować jakiś plan i pokombinować na przykład z silikonem.

nike69
11-11-08, 22:12
witam
spalily mi sie zarowki na konsoli i chyba wymienie na ledy, nie wiem czy mam silikon czym mozna je jeszcze potraktowac zeby lepij rozpraszaly swiatlo, jeszcze klejem jakims ale jakim ? lub ewentualnie zmatowie i tu male pytanko to chodzi tylko o czubki tych diod czy cale glowki?
takie moga byc ?
z zegarami na razie sie nie bede bawil moze pozniej

jeszcze chcialem zmienic zarowke w podsufitce czy moze ktos zmienial z was na led? mysle ze to by dalo dobry efekt
http://sklep.ledy.pl/product_info.php?cPath=100_144&products_id=670
czy wystarczylo by takie cos http://www.allegro.pl/item471967780_zarowka_rurkowa_4_kolory_led_tuning_ c5w_31_36_42.html ? chce zeby lepiej swiecilo niz standard

i jeszcze spalila mi sie jedna nad tablica rej. wiec wymienie
i teraz pytanie ktora sie najlepiej sprawdzi ?
http://www.allegro.pl/item476408985_zamiennik_diodowy_t10_matowe_12v_roz praszajace.html
http://allegro.pl/item470202209_postojowki_w5w_walcowe_5_kolorow_sza lona_cena.html
http://www.allegro.pl/item473318099_postojowki_led_dyfuzyjne_180st_w5w_t 10_biale.html
http://www.allegro.pl/item473320306_w5w_t10_4_led_mega_mocne_postojowki_ diody_od_ss.html

i czy oplaca sie kupic wiecej i zalozyc tez jako postojowki ? one pasuja do civa czy inne sa?

marcin_g2
12-11-08, 06:01
A nie lepiej byłoby zrobić pajączka z kilku diod w wrzucic to zamiast tych seryjnych dwóch zaróweczek?? Ja tak zrobiłem, ale nie przymocowałem ich i mi się troche powyginały więc świecą teraz mocniej w dwóch punktach, ale jak będe miał troche czasu to rozbiore to znowu i przymocuje jakoś.

nike69
12-11-08, 21:37
kurcze nie zabardzo sie na tym znam i nigdy nie robilem podobnych rzeczy i boje sie ze jak bym to wszystko wymontowal to potem bym nie wiedzial jak zlozyc a te zarowki chcialem sprobowac tak jak tu juz ktos pisal dostac sie do nich od dolu bez wyciagania calego panelu:p zobaczymy jak mi to wyjdzie, moze kiedys jak bede mial czas na zabawe to wtawie tam listwe z 3 diod. a co do tych tablic rejestracyjnych to jakie kupic ? dalem linki na poprzedniej stronie lepiej ze scieta glowka czy owalne, bo wydaje mi sie ze ze scietym czubkiem bo na tablice pada swiatlo z boku zarowki
jak z tym zmatowieniem dokladnie? czym jeszcze mozna?

smasher123
12-11-08, 22:28
W swoim cifie zmieniłem zwykłą żarówe od oświetlenia kabiny na dwie białe LED'ówk z allegro. Dwie bo jedna taka w kształcie walca z 4 diodami w środku to za mało nawet na tak niewielką bude. Ale jak to dwie... :) no właśnie zrobiłem z twardego ale dającego się wyginać drutu miedzianego dwa odgałęzienia -< >- a w środek wstawiłem dwa LED'y równolegle. W środku obudowy jest naprawde mało miejsca żeby upchnąć 2 LED'y ale za pomocą kombinerek i sprawnych rąk udało mi sie tak ładnie powyginać ten drucik rozgałęziający że wszystko sie ładnie schowało :) LED'a na 6 diód będzie ciężko wstawić bo oprawka nie jest aż tak szeroka (w EG3). Potem jeszcze zabawa z lutownicą żeby połączyć obudowe LED'ów z drucikiem rozgałęziającym... wszystko działa i świeci na biało :)

szybki rysunek poglądowy: http://img406.imageshack.us/my.php?image=pogladsz9.jpg

edit2: jak będe miał chwile to postaram sie wrzucić foty i pokazać jak to wygląda od środka

nike69
12-11-08, 23:43
myslisz ze ta sie nie zmiesci ? http://sklep.ledy.pl/product_info.php?cPath=100_144&products_id=670
jesli nie to w najgorszym wypadku zamontuje ta 1 z 4diodami mysle ze moze bedzie lepiej od serii ? wlasnie jak bys tak mogl wrzucic jak to teraz u Ciebie oswietla to bylo super :)

smasher123
13-11-08, 08:59
Nike69 ta co masz w linku na pewno się zmieści i może Ci wystarczyć bo tam jest 6 diód w 1 obudowie. Również te z allegro z 4-ema diodami w środku wejdą w te styki w podsufitce. U siebie mam 8 diód czyli 2 żaróweczki z allegro i myślę że jest wystarczająco jasno. Dzisiaj z wieczora wrzucę foty to sobie lukniesz...

sebush
13-11-08, 10:24
myslisz ze ta sie nie zmiesci ? http://sklep.ledy.pl/product_info.php?cPath=100_144&products_id=670
jesli nie to w najgorszym wypadku zamontuje ta 1 z 4diodami mysle ze moze bedzie lepiej od serii ? wlasnie jak bys tak mogl wrzucic jak to teraz u Ciebie oswietla to bylo super :)

ja mam taka i efekt bardzo zadowalajacy :)

nike69
13-11-08, 12:02
ok dzieki wiec kupie taka :)
edit..
panowie jeszcze pytanko, nie chce wyciagac tego calego panelu bo boje sie ze pozniej moge miec problem ze zlozeniem tego lub z ta linka, wiec czy rzeczywiscie da sie jakos bez wyjmowania, ktos pisal ze od spodu mozna wyciagnac kabelki i razem z nimi wyjda diody tak? tylko ktore to kabelki..
jeszcze kto tu pisal ze mozna tylko te przyciski odchaczyc i potem zdjac ten plastik od przodu ale nie wydaje mi sie zeby to bylo mozliwe bo wg opisu jest on przykrecony jedna srubka oprocz zatrzaskow, ale dobrze ktos napisal zeby tej srubki potem nie przykrecac i bedzie mozna zdejmowac od przodu

nike69
05-12-08, 16:48
chcialem sie pochwalic, udalo mi sie bez problemowo wymienic podswietlenie w konsoli na biale diody led, urwalem tylko 1 srubke :D ktora trzyma ten plastik z przodu i teraz jest tylko na zaczepach. na diody nakleilem folie alu tak jak i efekt jest dobry swiatlo jest ladnie rozproszone, nie idealne ale jest ok nie ma typowych 2 bialych punktow. oczywiscie zdjecie wyszlo do kitu na realu to lepiej wyglada
http://img180.imagevenue.com/loc150/th_91126_PICT1135_122_150lo.JPG (http://img180.imagevenue.com/img.php?image=91126_PICT1135_122_150lo.JPG)

elgordo88
30-12-08, 12:39
a jak zrobic zeby wyswietlacz zegarka swiecil na bialo bo u mnie jest jakby taki jasny niebieski

muzammil
30-12-08, 18:13
a jak zrobic zeby wyswietlacz zegarka swiecil na bialo bo u mnie jest jakby taki jasny niebieski

chyba bedize to trudne. zegarek zbudowany jest z jasno zielonego wyswietlacza i czerwonej(bordowej) szybki co razem daje jasnoniebieskie swiatlo. kto uwazal na plastyce to wie jakie kolory polaczyc zeby bylo biale swiatlo :D

BlueICE
30-12-08, 19:12
Jak się już rozbiera panel nawiewów to polecam podświetlić sobie suwaki LED'ami 3mm
Efekt jest lepszy niż na zdjęciu:
http://img443.imageshack.us/img443/5323/img1067aft7.jpg

sebush
30-12-08, 22:28
Jak się już rozbiera panel nawiewów to polecam podświetlić sobie suwaki LED'ami 3mm
Efekt jest lepszy niż na zdjęciu:
http://img443.imageshack.us/img443/5323/img1067aft7.jpg

jak zrobiles to podswietlanie suwakow ? imo bardzo fajny bajer :D

tomiek
31-12-08, 19:46
jak zrobiles to podswietlanie suwakow ? imo bardzo fajny bajer

Jest o tym w opisie. Kilka stron po moim fotostory. Ładnie działa ten patent z podświetleniem suwaków...

Znalazłem:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=8925&page=7
Post #69 bodajże.

BlueICE
01-01-09, 18:24
Dokładnie tak jak kolega tomiek napisał i wykonał to wcześniej.
Ja użyłem do tego celu LED 3mm (nie trzeba ich tak piłować) pasują idealnie, oraz wywaliłem oryginalne światłowody.

donelvis
28-02-09, 17:17
może lepie było by użyć gotowej listwy lcd np. takiej:

http://allegro.pl/item565687883_listwa_tasma_diodowa_led_3m_smd_zasi lacz_okazja.html

posiada nawet taśmę do przyklejenia

poldeknh
05-04-09, 18:39
nie żartuj nawet :/ może i latwiej ale jak to wygladać bedzie pozostawiam bez komentaża

donelvis
08-04-09, 17:03
nie żartuj nawet :/ może i latwiej ale jak to wygladać bedzie pozostawiam bez komentaża

podejrzewam że lepiej niż najlepszy z zaprezentowanych w tym poście podświetleniach

P.S. pisać się naucz poprawnie

BlueICE
10-04-09, 22:11
podejrzewam że lepiej niż najlepszy z zaprezentowanych w tym poście podświetleniach

P.S. pisać się naucz poprawnie

zrób, zaprezentuj, ocenimy.

Siwyyy86
11-04-09, 14:06
donelvis ale co ty chcesz tą listwą podświetlać? tory po których poruszają się suwaki, czy podświetlenie konsoli nawiewu? Jeśli to drugie to przyznam się, że myślałem o tym, bo te zwykłe kolorowe zamienniki u mnie nie wytrzymują nawet połowy roku, a wiadomo jakie uciążliwe jest wymienianie żarówek w konsoli. A gdyby tak pociągnąć taką listwę przez całą długość konsoli to światło by równomiernie świeciło, a spalenie się jednej diodki nie zrobiłoby wielkiej różnicy. I tu pojawia się pytanie, bo elektrykiem nie jestem: jeśli spali się jedna dioda to reszta przestanie świecić? Bo połączone są szeregowo, dioda się spali, obwód zostanie przerwany. Tak jak to się działo zakładając lampki na choinkę :D Czy może jest jakieś obejście żeby po spaleniu się jednej diody reszta dalej świeciła?

clain
14-04-09, 23:53
Witam ;) zamierzam się niedługo zabrać za tą konsolę, ale w fotostory z 1szegeo posta brakuje zdjęć 8 i 9 :P albo nie było tam zdjęć ? A jeżeli były to był bym bardzi wdzięczny ;) Bo jest to dla mnie kosmos, i będę to robił kroczek po kroczu jak saper :P Pozdrawiam i dziękuję za fotostory i pomoc ; )

wildbill
10-08-09, 11:40
A może coś takiego?

http://galeria.eu2012.net/foto/moje/03.jpg

http://galeria.eu2012.net/foto/moje/02.jpg

http://galeria.eu2012.net/foto/moje/01.jpg

Kolory przycisków akurat biało-czerwone, ale przede wszystkim pozbyłem się tego szpetnego, świecącego obramowania przycisków - teraz jest czarny mat. Pod ikonki poszło 6 diod odpowiednio przerobionych i ustawionych - efekt równomierny jak z żarówki. Diody w suwakach są zaizolowane tak, że nie świecą na boki i nie oświetlają nic poza szybką w suwaku. Całość jest sterowana automatycznie przez słonko:D - w dzień świecą jasno przyciski, w nocy ciemnieją i włącza się reszta.
Na tych fotach podświetlenie zegarów jest jeszcze OEM, ale już weszło stadko 10 LED'ów

tomiek
10-08-09, 13:26
Bardzo ładny efekt.

arturwwa
10-08-09, 13:48
a po co pakowac diody jak mozna kupic kolorowe zarowki? same plusy:
- swieca rownomiernie
- sa tansze
- zadnych kombinacji z montazem (tak jak z diodami, ktorych trzeba wstawic wiecej, zeby ladnie swiecilo)

jedyny minus
- czasem sie przepali

camaro17
11-08-09, 09:26
Ja mam tak rozwiązany problem z przepalającymi się żarówkami, prze szlem na diody 3mm.

http://images49.fotosik.pl/143/e1158126c32e66d4m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=e1158126c32e66d4)

http://images40.fotosik.pl/139/80cf88220fd1a8a6m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=80cf88220fd1a8a6)

wildbill
11-08-09, 21:02
a po co pakowac diody jak mozna kupic kolorowe zarowki?
Ano po to:
- żeby nie trzeba było wyjmować i rozbierać konsoli raz na rok, ale jednak, dla wymiany jakiegoś spalonego "ludzika" - by było dożywotnie.
- żeby nie grzało się to urządzonko niepotrzebnie i nie wypalało białego plastiku, który z czasem coraz słabiej odbija światło
- żeby było odporne na wstrząsy
- żeby ładnie oświetlały suwaki, bo żarówki tego prawie wcale nie robią
- bo żaróweczki bez fabrycznego filtra (błękitnego) nie świecą odpowiednia, neutralną barwą i każdy zamiennik kolorowany nadaje dominujący kolor światłu. Filtra z oryginalnej żarówki z przebiegiem już się nie ściągnie w całości do ponownego użycia, a dla niektórych właściwy kolor światła przy całej tej rzeźbie jest nie do pominięcia.

Ot i tyle ;)
pozdro

arturwwa
11-08-09, 23:44
jednak dalej bede bronil zaroweczek:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9da5ccb24d10d424.html

zdjecie robione jak bylo jasno jeszcze, ale po ciemku wszystko swieci sie ideeeaaalnnie rownomiernie, tak samo, o tej samej barwie ladnie na zolto-pomaranczowo. chcialem osiagnac takie podswietlenie, wiec wczesniej uzylem diod i efekt byl duzo gorszy.

tomiek
12-08-09, 10:15
Odnośnie diód:
- po dwóch latach kilka z nich przestało świecić lub świeciło "przerwami" zdecydowałem na zmianę koloru i sposobu oświetlenia na zarówkowy.
Odnośnie żarówek:
- wracając do żarówek (pomalowanych na pomarańczowo) uzyskałem ładny jednolity efekt podświetlenia. Teraz juz tylko będę jeździł z żarówkami. Zmieniłem poglądy, przyznaję się ;)

Foty z żarówkami:

http://img220.imageshack.us/img220/3654/001zgh.jpg (http://img220.imageshack.us/i/001zgh.jpg/)http://img220.imageshack.us/img220/001zgh.jpg/1/w800.png (http://g.imageshack.us/img220/001zgh.jpg/1/)
http://img220.imageshack.us/img220/3004/003gdf.jpg (http://img220.imageshack.us/i/003gdf.jpg/)http://img220.imageshack.us/img220/003gdf.jpg/1/w800.png (http://g.imageshack.us/img220/003gdf.jpg/1/)

arturwwa
12-08-09, 10:18
podobnie jak u mnie, tylko ja kupilem zarowki z juz kolorowymi bankami. czysciles tarcze od wewnetrznej strony z tego przyciemniajacego lakieru?

tomiek
12-08-09, 10:25
czysciles tarcze od wewnetrznej strony z tego przyciemniajacego lakieru?
Nie, bo według mnie producent tak zaprojektował ten element, żeby światło było dobrze rozpraszane. Nic nie rusząłem w tym temacie. Jest bardzo amberowo u mnie teraz ;)

bialy06
12-08-09, 19:47
Możesz polecić jakieś dobre żarówki z których zaraz farba nie zejdzie?

wildbill
12-08-09, 23:02
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...24d10d424.html
Ładnie :) taka lekka barwa

Foty z żarówkami:
To też mi się podoba ;) choć jak dla mnie zbyt agresywne dla oka.
Tylko dlaczego idąc w ładny amber zostawiliście te zielone przyciski? Zupełnie nie komponują. Widziałbym tam jakiś żółty, biały, albo czerwony ładny :)

według mnie producent tak zaprojektował ten element, żeby światło było dobrze rozpraszane
Tym bardziej przy żarówkach nie wolno ruszać oryginalnego wzoru na tyle tarcz - jest idealny :cool:

Podsumowując - bardzo mi się podoba to co podaliście jeśli chodzi o efekt techniczny, ale ze względów praktycznych zostanę przy swoim wyborze i dalej będę za ledami, mimo że na pewno trzeba im poświęcić znacznie więcej czasu i oczywiście kasy, no i mieć trochę pojęcia o optyce lub być pomysłowym. Pomijając wady żarówek, są to wciąż idealne źródła światła do takich zadań pod względem efektu wizualnego. Dopiero dobrze zmontowane ledy mogą je naśladować.

Niżej niżej mój zestaw białych ledów w zegarach

http://galeria.eu2012.net/foto/moje/zegary01.jpg

arturwwa
12-08-09, 23:48
Możesz polecić jakieś dobre żarówki z których zaraz farba nie zejdzie?

http://sklep.ledy.pl/index.php?cPath=137

wszystko pasuje p&p. wyciagasz stara zarowke z oprawki zębami albo czyms, wkladasz nowa i voila.

ja sie nie bralem za te w nawiewie dlatego, ze i tak bede wymienial panel, bo jak widzisz nie mam jednego suwaka co troche wkurza. nie chcialo mi sie teraz lutowac. co do twoich ledow bardzo ladnie ci to wyszlo, zupelnie inaczej niz mi jak wlozylem amberowe ledy z plaskim czubkiem nawet.

luki11122
16-08-09, 13:19
I tak właśnie zrobie
fajna sprawa

Maxi
28-09-09, 09:05
Kurde wszędzie szukałem tego ;D WIELKI JESTEŚ!!

kwazer
11-10-09, 19:58
tez szukalem i znalazlem teraz... pare dni po calej robocie:confused:

tylko ja w panelu wymienilem nawet te w przyciskach:D
zielone na biale i pomaranczowe na czerwone:D
uwaga tylko dla cierpliwych hehe
a w zegarach moje biale swieca deczko niebieskawo ale jest chyba niezle
polecam diodki SMD swieca znacznie szerzej i troche mocniej

http://img246.imageshack.us/img246/4263/zegary.jpg (http://img246.imageshack.us/i/zegary.jpg/) http://img246.imageshack.us/img246/zegary.jpg/1/w600.png (http://g.imageshack.us/img246/zegary.jpg/1/)

Pixel2l
30-12-09, 15:57
A tak u mnie wyszlo:)
Tak swieca zegarki i konsola nawiewu
http://img255.imageshack.us/img255/4449/pict0207i.th.jpg (http://img255.imageshack.us/i/pict0207i.jpg/)
http://img191.imageshack.us/img191/8509/pict0203.th.jpg (http://img191.imageshack.us/i/pict0203.jpg/)
http://img441.imageshack.us/img441/9614/pict0197.th.jpg (http://img441.imageshack.us/i/pict0197.jpg/)
Jesli chodzi o zegary to mialem juz diody mialem indiglo i teraz wrocilem do zarowki:) Diody czesto mrugaly albo calkiem padaly.W nawiewie tez bym wrocil do zarowki ale poki co do radia jeszcze jako tako to wyglada;)

młodyBogdan
17-01-10, 21:21
też się za to niedługo biorę :D
na prawdę super wam to powychodziło, szacun.

kamil608
01-02-10, 15:51
Tu macie moje zegary sadzane na najnowszych LED RGB nie ma mowy o punktowym świeceniu, można zmieniać kolory guziczkiem , tak samo V jak i VI gen , jak ktoś by coś takiego chciał to nie chce tu spamować , zajrzyjcie do działu sprzedam i poszukajcie moich ogłoszeń

http://images41.fotosik.pl/250/17490a0cbb5ae9edm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=17490a0cbb5ae9ed)http://images42.fotosik.pl/167/f5e5ade71df74b25m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f5e5ade71df74b25)http://images49.fotosik.pl/255/5fdfe9b647fd5fb9m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5fdfe9b647fd5fb9)http://images41.fotosik.pl/250/7da47de2c93e3884m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7da47de2c93e3884)http://images46.fotosik.pl/254/473bda903a550d78m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=473bda903a550d78)http://images42.fotosik.pl/167/bbbcbcab321005f2m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=bbbcbcab321005f2)
http://images43.fotosik.pl/254/07cffbb863032797m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=07cffbb863032797)http://images48.fotosik.pl/255/6a71e4dbccd84521m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6a71e4dbccd84521.html)http://images39.fotosik.pl/251/17bc51ddf6066058m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/17bc51ddf6066058.html)

wildbill
02-02-10, 16:08
dobre ! :)

Nemereth
03-02-10, 01:59
Jakby miały mi swiecić te punkciki od góry "podświetlenie od góry" to bym prędzej jeździł bez jakichkolwiek zegarów. Wybrałbym z ostatniego zdjęcia bo to jedyne bez tego syfu świecącego. Swoją drogą jak światło zegarów ma mnie oślepiać to szkoda pieniędzy wydawać na nie, zabić mogę się bez nich. Pomimo podświetlenia i tak kiepsko widać wskazówki więc tracisz cenne sekundy uwagi na przyglądanie się wartościom prędkościomierza, paliwa, temperatury LOL... za mało widoczne.

To tylko moje zdanie :> ale na zdjęciach same tarcze ładnie wyglądają ;)

dab1
15-05-10, 08:00
Mam prośbę..napisze mi ktoś jakieś oznaczenia jakie żarówki są w nawiewie ?? pytam o te główne podświetlające jak i te w przyciskach - pls napiszcie mi jakie są oznaczenia...i ewentualnie co można tam podrzucić w zamian...by to sympatycznie działało.

I jeszcze jedno pytanko...w przyciskach np. od podgrzewania tylnej szyby - są takie same mini żarówki jak w przyciskach od nawiewu czy jeszcze inne?? jesli tak...to jakie?? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam

thompson17
15-05-10, 14:13
co do 2. pytania to ja zastąpiłem te żaróweczki diodami led z oporniczkiem i bangla:)

a co do nawiewu to nie bawiłem sie w żaróweczki tylko wstawiłem pasek indiglo a o ile sie nie myle to tak są inne żaróweczki niż w panelu nawiewu, jak sie myle niech ktoś sprostuje

rp.losiu
15-05-10, 23:58
ja montowałem to wsadziłem identyczne w nawiew i w zegar.. takie same symbol r5.
a jakie te diody zamontować do przycisku? i jaki opornik? co mam powiedzieć w sklepie? pozdr

tomiek
17-05-10, 10:10
Mam prośbę..napisze mi ktoś jakieś oznaczenia jakie żarówki są w nawiewie ?? pytam o te główne podświetlające jak i te w przyciskach - pls napiszcie mi jakie są oznaczenia...i ewentualnie co można tam podrzucić w zamian...by to sympatycznie działało.

I jeszcze jedno pytanko...w przyciskach np. od podgrzewania tylnej szyby - są takie same mini żarówki jak w przyciskach od nawiewu czy jeszcze inne?? jesli tak...to jakie?? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam

Przeciez wszystko jest w tym temacie i w pozostałych na forum (dział Teksty)
Wystarczy poszukać...

bont
02-01-12, 19:13
Jakby miały mi swiecić te punkciki od góry "podświetlenie od góry" to bym prędzej jeździł bez jakichkolwiek zegarów. Wybrałbym z ostatniego zdjęcia bo to jedyne bez tego syfu świecącego. Swoją drogą jak światło zegarów ma mnie oślepiać to szkoda pieniędzy wydawać na nie, zabić mogę się bez nich. Pomimo podświetlenia i tak kiepsko widać wskazówki więc tracisz cenne sekundy uwagi na przyglądanie się wartościom prędkościomierza, paliwa, temperatury LOL... za mało widoczne.

To tylko moje zdanie :> ale na zdjęciach same tarcze ładnie wyglądają ;)

wydaje mi sie że te lampki z górnego podświetlania widać bo zdjęcia sa robione w niezamontowanym liczniku na stole i pod innym kontem niż normalnie patrzy na nie kierowca, myśle że jak zegar jest w aucie to nie ma bata żebyś te lampki widzial ale jeśli sie myle to sory, najlepiej niech wykonawca sie wypowie

tomiek
03-01-12, 09:21
Niemalże półtoraroczny odkop kotleta :D

bont
04-01-12, 17:31
jestem nie długo na tym forum także dużo tematów jest dla mnie jeszcze nowych. Sory nie sprawdziłem daty :P

JANKES3
10-04-12, 20:40
Witam, od dawna chce zmienic sobie podswietlenie w zegarach i panelu nawiewu. Mam indyglo momana ale znudzilo mi sie i chcialbym czegos oryginalnego. Co powiecie mi na to : http://allegro.pl/tasma-600-led-na-5m-kolory-odcinki-po-2-5cm-12v-i2202547285.html zeby zamontowac taka tasme ledowa? boje sie ze po czasie beda sie pzepalac a niechcialbym tam grzebac ciagle. Ewentualnie jakie zastosowac oporniki ? i na ile diod? sorry za odkopanie :cool:

Infi
10-04-12, 23:13
tasma jest o wiele lepsza niz zarowki ledowe. sama tasma ma o wiele bardziej odporne uklady na skoki napiecia a zwykle zarowki ledowe czesto zaczynaja mrugac a w efekcie koncowym sie przepalaja.

Matek161
10-04-12, 23:25
Mam taka taśmę u siebie i jestem zadowolony z efektu i jak na razie nic się nie dzieje wszystko ładnie świeci

JANKES3
11-04-12, 06:37
I o to mi chodzilo :) dzieki

rbkt666
21-04-12, 18:18
Panowie... Za choinkę nie mogę tych pieprzonych suwaków zdjąć :/ Podważam z róznych stron i cholerstwo nie chce odejśc... Już porypałem cały panel :/

thompson17
21-04-12, 20:40
szeroki płaski śrubokret i musi zejść, nerwowo to widzisz tylko poniszczysz :)

JANKES3
21-04-12, 22:13
Wymienilem juz oswietlenie w zegarach i panelu tymi pasakmi ledowymi co podalem wczesniej, wyszla bomba :) zrobie fotke moze jutro. a suwaki nic prostego, zadnych srubokretow nie uzywaj, wystarczy zsunas go maxymalnie w prawo, mocno scisnac i wyciagac go ruszajac w prawo i lewo.

rbkt666
22-04-12, 01:47
Straciłem cierpliwość i rozłożyłem cały ten mechanizm "suwakowy"... Jutro będę to składać z powrotem :P Ja kupiłem LED'y czerwone... We wnęce gdzie są diody wkleiłem folię aluminiową, żeby trochę rozeszło się to światło... Zobaczymy jak wyjdzie ;) JANKES3 czekamy :D

thompson17
22-04-12, 12:54
podejrzewam, że koledze jankesowi mocno to będzie biło po oczach, chyba że zastosował potencjometr, wiem bo w kwestii zegarów mam bogata historie w Vgenie, najpierw miałem indiglo, póxniej je wywaliłem i pomalowałem wskazówki na żółto, później seryjne podświetlenie zmieniłem na tasme smd diodową (walilo po oczach i wywalilem), później zmieniłem podświetlenie na seryjne wskazówki tyle ze amber, później zmieniłem wskazówki na te podświetlane od Audi a3, a na sam koniec kupiłem seryjne zegary nowe i załozyłem zwykłe żarówki i jedno stwierdzenie:
FABRYKI NIE POPRAWISZ... ja po tych wszystkich "modach" na liczniku zrozumiałem, po tym wszystkim seryjny licznik ma dla mnie urok i moim zdaniem idealnie sie komponuje w desce z oryginalnym podświetleniem niezbyt inwazyjnym, bo nie ma sensu go tak ostro podświetlać...

Matek161
22-04-12, 21:31
Ja mam na taśmach ledowych i nic mi po oczach nie wali światło jest intensywne ale przyjemne ale to moje zdanie ile ludzi tyle opinii...

JANKES3
22-04-12, 21:36
thompson17 masz racje też nie lubię jak mi wali po oczach, jednak to co zamontowałem wydaje mi sie naprawdę przyjazne i nie wkurza. Mialem tez indyglo i je wywalilem. Co do zdjec to faktycznie są jakieś odbijające się blaski pomarańczu, ale w realu naprawdę ich nie ma, świeci tylko tam gdzie są cyferki, poprostu aparat je uchwycił. Dodam też, ze mam EM2 i chciałem uzyskać podobny efekt do podświetlenia EMKI i wyszło naprawde w 95% podobnie, jestem zadowolony. Oto foty:
w dzień:
http://dl.dropbox.com/u/4636342/1/DSC04060.JPG
jak się zciemni:
http://dl.dropbox.com/u/4636342/1/DSC04064.JPG
http://dl.dropbox.com/u/4636342/1/DSC04066.JPG

rbkt666
22-04-12, 23:44
JANKES powyższym postem zmusiłeś mnie do wymiany żarówek w panelu na te taśmy - akurat mam 80cm - miałem robić oświetlenie podłogi ale chyba zrezygnuję na rzecz tego :D Jak je "zamocowałeś"? Co jak i gdzie podłączyłeś? Wygląda super :D

Czy mi się wydaje, czy masz pomalowaną tą ramkę i panel wentylacji na czarno? Czym to robiłeś?

kurgan
23-04-12, 08:41
ramke mozesz zmatowic papierem, dac podklad do plastiku i pomalowac czarnym matem z motipa. przez 4 lata w civicu nie zeszlo nawet z suwakow ani z klamek. pamietaj o dobrym odtluszczeniu powierzchni.
gorzej z malowaniem przyciskow, zeby nie zamalowac miejsc, gdzie wychodzi swiatlo.
p.s. diody mozesz zmatowic pilniczkiem, imho lepszy efekt rozproszenia swiatla :)

JANKES3
23-04-12, 20:55
Tak pomalowałem na czarny mat, panel przy kierownicy (ten szary), przyciski na nim jak i panel nawiewu z suwakami i przyciskami na czarno zwyklym sprayem ( nie nawidzę szarości :) ) Dodam jeszcze, że brakuje mi podświetlenia na pomarańczowo włączników od ogrzewania tylnej szyby, przeciwmgłowego i zegarka ale to pózniej, ( napewno pokaże).

No więć mały rysunek z racji, że jak coś robię to się śpieszę by zobaczyć efekt końcowy i nigdy nie robię fotek. Dodam tylko, że paski ledowe, takie jak podałem wyżej są glównie pod tarczami, jak najwyżej ( nie tak jak na foto poza tarczami) narysowalem tak żeby było łatwiej. Wpanelu nawiewu zasłoniłem taśmą izolacyją, czarną ten plastik przeźroczysty, żeby nie oświetlał obramówek przycisków, bo mi się nie podoba. :
sorry za jakość rysunków:

http://dl.dropbox.com/u/4636342/1/Bez%C2%A0tytu%C5%82u.jpg
http://dl.dropbox.com/u/4636342/1/panel%20st.jpg

Matek161
24-04-12, 20:53
Tak pomalowałem na czarny mat, panel przy kierownicy (ten szary)
Masz może jakiś patent żeby ściągnąć ten plastik bez ściągania całej deski czy malowałeś to bez ściągania??

JANKES3
24-04-12, 21:26
Początkowo próbowałem odkręcić, wyszukałem gdzieś instrukcje w necie gdzie znajdują się śruby, po odkręceniu dwuch stwierdziłem, że to niemożliwe. Postanowiłem okleić (prawie) całe wnętrze i malować bez ściągania.

thompson17
26-04-12, 15:06
Ja to zdjąłem bez zdejmowania deski, ale roboty bardzo dużo... raczej kombinowania, tyle że trzeba zdemontować zegary, konsole nawiewu, ramke radia itp ale chyba wezme i okleje wnetrze i tak bede malował...

bonias83
29-04-12, 11:31
JANKES powyższym postem zmusiłeś mnie do wymiany żarówek w panelu na te taśmy - akurat mam 80cm - miałem robić oświetlenie podłogi ale chyba zrezygnuję na rzecz tego :D Jak je "zamocowałeś"? Co jak i gdzie podłączyłeś? Wygląda super :D

tu masz opis ze zdjeciami jak to zrobic
http://fotoporadnik.prv.pl/

JANKES3 zrob sobie jeszcze do kompletu podswietlenie przyciskow elektrycznych szyb. Fajny mod ;)

JANKES3
29-04-12, 18:56
bonias83 tak właśnie jak wyżej napisałem, już nawet zrobiłem, i mało tego , z diód z tej samej taśmy :D rozdzieliłem po jednej i dałem opornik na 680 omów. ale to pózniej pokaże jak skompletuję jeszcze podświellenie zegarka.

JANKES3
29-04-12, 21:48
Sorry bonias83, źle przeczytałem, myślałem, że chodzi o przyciski ogrzewania tylnej szyby i przeciwmglowe :) .jakiś pomysł jak doprowadzić zasilanie pod przyciski elektrycznych szyb???

JANKES3
03-05-12, 20:27
Hej, no co ma ktos pomysl??

thompson17
04-05-12, 14:01
no jakie pomysły, wziąć zasilanie i pociagnąć ładne przewodzik przez kostki w drzwiach i tyle :)

JANKES3
04-05-12, 21:55
Eeee jest łatwiejszy sposób, właśnie mi podpowiedzieli w dziale elektryka i tego szukałem :)

thompson17
04-05-12, 23:49
tzn? pewnie znaleźć miernikiem w wiązce sterowania szybami 12V?

JANKES3
05-05-12, 06:51
Tam musi byc 12v i jest :) O to wlasnie chodzilo mi, zeby nie ciagnac dodatkowych wiazek przez kostki w drzwiach. W dziale elektryka jeden kolega pomogl i wkleil nawet zdjecia, wiec proste.

piotrstrojek
05-05-12, 07:29
Heja, to i ja przy okazji zadam pytanko :)

Jakiśczas temu wrzuciłem sobie indiglo do auta i jako że furę mam wyposażoną w dimmer to oczywiście pociągnąłem instalację przez tenże układ abym mógł sterować intensywnością podświetlenia. Kłopot jest taki że gdy zaczynam przyciemniać to indiglo sobie mruga :) nie jest to jakoś straszne, ale jest najdziwniejsze jest że są pozycje na potencjometrze że wszystko jest gites a przesunie się o ułamek obrotu i jest znowu choinka :)

Moje pytanie jest - z ciekawości czy to prawidłowy objaw i czym to jest spowodowane oraz pytanie numer dwa czy jest możliwość ustabilizowania jakoś tego układu?

JANKES3
05-05-12, 19:32
A moze dimer (potencjometr) niesprawny

piotrstrojek
06-05-12, 14:06
Raczej nie - ponieważ seryjne podświetlenie pracuje bez zarzutu - to miganie to tylko kwestia indiglo :/

kurgan
09-05-12, 07:46
Heja, to i ja przy okazji zadam pytanko :)

Jakiśczas temu wrzuciłem sobie indiglo do auta i jako że furę mam wyposażoną w dimmer to oczywiście pociągnąłem instalację przez tenże układ abym mógł sterować intensywnością podświetlenia. Kłopot jest taki że gdy zaczynam przyciemniać to indiglo sobie mruga :) nie jest to jakoś straszne, ale jest najdziwniejsze jest że są pozycje na potencjometrze że wszystko jest gites a przesunie się o ułamek obrotu i jest znowu choinka :)

Moje pytanie jest - z ciekawości czy to prawidłowy objaw i czym to jest spowodowane oraz pytanie numer dwa czy jest możliwość ustabilizowania jakoś tego układu?

prawdopodobnie masz do wymiany inwerter do tego indiglo. za jakis czas zaczna gasnac i sie zapalac. zajrzyj czy ci sie inwerter nie podtopil juz. mialem podobnie, moman uznal reklamacje i wymienili.

piotrstrojek
11-05-12, 08:46
Ok dzięki za cenną uwagę - sprawdzę to i napiszę maila do momana, ponieważ jak mi się auto spali to nie będę szczęśliwy...

michas777
19-12-12, 23:09
Jak wam nie dzialaja fotki to tu jest link do lepiej wytlumaczonego http://fotoporadnik.cba.pl/regulator_nawiewu.htm

Teksior
01-12-13, 15:35
Jakie zaróweczki najlepiej zastosowac do podswietlenia nawiewu jak i licznika, Podobno te ledowe ciula swiecą a po pewnym czasie mrogają, Chce uzyskac białe swiatło. Co z tymi paskami led? Niema problemu z tym, nie oslepia? jak mocowo ma sprawa wygladac?

RPK
05-12-13, 11:55
Jak chcesz ładnie bialo i rowno to tylko paski ;) ostatnio zrobilem na bialo właśnie i jest git

Niebieski65
12-08-14, 09:28
W pierwszym poście (foto story) nie otwierają sie zdjęcia (błąd 404), komu to można zgłosić Administracji czy do autora?

Matt_Btw
12-08-14, 10:35
Autor umieszcza zdjecia, wiec jemu trzeba zglosic :)

leoleoCK
17-09-14, 09:35
bez fotek ten tutorial nie ma kompletnie sensu.

kamil19
05-02-15, 22:40
Czy można prosić o odświeżenie zdjęć bo nie działają . Z góry dzięki ;)

8siem3
20-02-15, 11:26
Jestem również za tym by odświeżyć temat,bo bez fotostory to nie ma sensu.

tomiek
22-02-15, 14:44
Nie ma zdjęć i nie będzie. Niestety dawno temu straciłem zdjęcia z dyskiem. Kontaktujcie się z administratorem forum.

wlad1125
03-03-15, 16:59
koniecznie trzeba się zająć odświeżeniem zdjęć :)

leoleoCK
08-03-15, 14:09
Panowie Admini jest szansa zeby ten tutek z reszta jak wiele innych jakoś odtworzyć ?