Zobacz pełną wersję : Dziwne szumy na zapalonym silniku
Witam,
Niepokoją mnie dziwne szumy w silniku. Problem ustępuje gdy wcisnę do konca pedał sprzęgła. Zastanawiam się gdzie tkwi problem, czy w skrzyni czy w sprzęgle? Ktos moze się spotkał z takim problemem? Do tego dodam, że słyszę dziwne "piszczenie" podczas wciskania sprzęgła :o
buzo-D15B2
29-09-10, 17:50
hmm ciezko powiedziec... co do tego piskania sprzegla to moze byc to albo dwumasa albo wysprzeglik, a dokladnie lozysko. Polecam wizyte u dobrego mechanika:) pozdro.;)
dziwne szumy przy nie wciśniętym pedale sprzęgła to pewnie łożyska skrzyni się odzywają, ja tak mam :(
witam,
U mnie to samo ... czytałem trochę o tym i jak szum ustaje przy wciśniętym sprzęgle to najprawdopodobniej łożyska skrzyni do wymiany ..
Czytałem dość dużo opinii na ten temat i zdania są podzielone, inni mówią, że sprzęgło się "kończy" drudzy, że to właśnie w skrzyni. Mam dylemat teraz, choć sam też jestem za tym, że to łożyska w skrzyni! Nikt nie daję 100% pewności.
Łożysko oporowe sprzęgła Ci szumi.
To w koncu co ? :confused:
łożysko skrzyni :) ostatnio wymieniłem skrzynie z tego powodu :)
johny-b wymieniałeś bo klękła przez te łożyska czy tylko dlatego że szumiała...??
mi skwierczy ostro... mam długa trasę za tydzień i nie chciałbym po drodze mieć z tego powodu niespodzianek :)
Łożysko oporowe sprzęgła Ci szumi.
Dlaczego powielasz obiegowe opinie forumowych i internetowych specjalistów? Rusz głową.
Teg? Jak mi tak szumiało to po wymianie sprzegla z dociskiem i tym łożyskiem ustało szumienie. Co prawda był to Ford Fiesta ale idea ta sama.
Saiti a nie miałes tak ,że jak wciskałeś sprzęgło to Ci szumiało? wtedy chyba trafione by było łożysko oporowe.
A nie jestem pewien, ale wydawało mi się, że wciskając dźwięk znikał.
johny-b wymieniałeś bo klękła przez te łożyska czy tylko dlatego że szumiała...??
mi skwierczy ostro... mam długa trasę za tydzień i nie chciałbym po drodze mieć z tego powodu niespodzianek :)
Ja juz przed wymianą kilka dni odstawiłem samochód, bałem się jeździć, że niedoczeka terminu wymiany skrzyni:) Wymiana nie jest az tak droga:) kupiłem skrzynie za groszę od forumowicza:) a wymiana pod warszawą, rzędu 250 zł. wieć tragedii nie ma. A różnica jest no diabelska:)