Zobacz pełną wersję : Jaki macie akumulator w 1.7 CDTI??
Ostatnio mój akumulator domaga się wymiany.
Auto kupiłem z akumulatorem, który ma 74Ah i pochodzi z jakiegoś VW.
Wg manual'a Hondy, powinienem wstawić akumulator 45Ah.
Wg katalogów BOSCH przewiduje do tego modelu akumulator 45Ah.
Natomiast VARTA przewiduje do tego modelu akumulator 63Ah.
Osobiście trudno mi uwierzyć, że fabrycznie siedzi tam 45Ah (63Ah to też mało wg mnie) i trudno mi to sprawdzić.
Pytanie więc do posiadaczy 1.7 CDTI...
Czy możecie napisać jakie baterie siedzą w waszych hondach?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. ;) pozdrawiam
Witam ja w swoim 1.7 cdti posiadam 45Ah i działa elegancko....
Ja u siebie też mam 45Ah BOSHA i nie mam z nim żadnych problemów
dzięki za odpowiedź...
a mieliście już okazje sprawdzić jak kręcą w mrozy?
Moll, pasuje rozmiarem i moca, mozna dobrac dokladnie taki jak zaleca producent
Ja sprawdzałem dokładnie w EPC i tam po oznaczeniu doszedłem że powinien być 74 Ah jak dobrze pamiętam (napewno nie 45). Oryginalnie był Yuasa - b. dobry aku ale nie do dostania jako zamiennik. 45 Ah jest za mały do diesla - będzie miał za mały prąd rozruchowy, zwłaszcza zimą. Mam w domu spisane gdzieś dokładnie rozmiary aku, pojemność i ułożenie klem. Nad 45 Ah się nawet nie zastanawiaj. Skrzynka pod aku - zamiennik pasuje pod więszy aku niż 45 Ah. Przynajmniej ja tak miałem w 5D przed liftem.
Do 1,7 cdti według instrukcji serwisowej jest przewidziany akumulator 45 Ah. Tyle w temacie - skoro producent samochodu tak mówi to mu się powinno zaufać.
sory dziś zajrzałem pod maskę i mam Bosh-a 52 Ah
Ja jednak wstawię coś 74Ah... mam trochę zabawek na pokładzie, a i w zimę lepszy rozruch będzie.
Dzięki wszystkim za info.
Pozdrawiam
Do 1,7 cdti według instrukcji serwisowej jest przewidziany akumulator 45 Ah. Tyle w temacie - skoro producent samochodu tak mówi to mu się powinno zaufać.
Ja zrobiłem tak - sprawdziłem w EPC nr części. Następnie wpisałem te numey w wyszukiwarkę i wychodziło że to 74 Ah. Również zabudowa pasuje pod większy aku i również oryginalny (Yuasa) był około 74 Ah. Jak chcesz to montuj 45 Ah ale zobaczysz że po roku pójdzie on w kibel po pierwszej zimie. Nie wiem też czy będzie Ci pasował na wysokość bo pewnie będzie niższy i będzie kombinowanie z podkładkami żeby zapiąc go ta klamrą od góry.
Tutaj temat też był juz wałkowany http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?26771-akumulator-do-1.7tdci
A tutaj Yuasa 096 http://www.galeria-biznesu.pl/produkt/92190/akumulator_yuasa_pro_096_75ah_650a/Nc0J
Oryginał jest YUASA 096-MF OE: 31500-S6F-G01 , wymiary około 278x175x190 pojemność 74-75 Ah (tak podaje EPC) Wygląda na to że u Ciebie jakaś lipa z tym 45 Ah jest.
Witam forumowiczów
Mam do Was pytanie odnośnie akumulatora, otóż wczoraj zakupiłem aku Centry 47Ah 450A do mojej Hondy 1.7 CTDi 03r. Po podłączeniu okazało się, że zapla się kontrolka ładowania, auto pobiera prąd z aku a nie z alternatora. Na starym akumulatorze ten problem się nie pojawiał, stary akumulator to 70Ah 340A.
Czy to możliwe, że moc rozruchowa 450A jest za duża i może to wprowadzać w błąd komputer?
Dzisiaj sprawdzę szczotki przy alternatorze, możliwe że jest to zbieg okoliczności ale chętnie wysłucham waszych wypowiedzi.
Pozdrawiam
a czemu 47Ah?? jak zalecany jest 72Ah
zalecany jest 45Ah wg instrukcji na końcu, ostatnia strona, jest podana informacja w dany technicznych 45AH/20H
Jakie masz napięcie na klemach nowego aku ?
niestety nie mierzyłem urządzeniem, seryjnie 12V
Krzysztof1969
29-09-11, 18:40
Kontrolka ładowania oznacza brak ładowania.
zalecany jest 45Ah wg instrukcji na końcu, ostatnia strona, jest podana informacja w dany technicznych 45AH/20H
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?89164-Jaki-macie-akumulator-w-1.7-CDTI
Zmierz ile jest na akumulatorze. To, że instalacja samochodowa jest na 12V to my wiemy ;) Jak aku jest naładowany to alternator do przeglądu.
Odkopuje temat ;)
Jestem świeżym użytkownikiem ep4. Zaczęły się teraz mrozy i ciężko jej się odpala. Dziś sprawdzę stan aku ale zapytam na zaś czy szukać 72 czy jakiego? 45 do klekota odpada na starcie. Z tego co widzę to ja mam jakiś chiński 60
74Ah/700A + sprawne świece żarowe i powinien odpalać w mniej niż sekundę.
No ma prawo nie zapalić przy - 30*C jak paliwo zamarżnie.