Zobacz pełną wersję : Nowa chłodnica wody
Witam. Zmuszony jestem kupić chłodnicę i moje pytanie jest takie, czy taka będzie dobra w sensie efektywności i ile wytrzyma, bo Nissens w IC kosztuje ponad 300PLN a to już trochę dużo:
http://allegro.pl/honda-civic-91-97-95-01-00-05-crx-92-98-chlodnica-i1233139163.html
Jak na moje oko to ona była używana.
Możesz zaryzykować, ale była używana więc jakiś powód jej demontażu był, pewnie troche naprawiona i w obieg...
Kupiłem Nissens nówke to nie było żadnych "osadów" w miejscu na korek ani nic, były naklejki no i był tez korek do niej a tu nawet pudła nie widac, ciekawe jakby transport przezyla i w czym;p
Chcesz to ryzykuj. W cenie Nissensa kupisz takie 2.
Nówka za 100 zł i za 200 zł musi miec pudlo z fabryki i zazwyczaj klada tekture jako oslone i wiążą opaskami zgrzewanymi a tu tego nie widze
No gdzie uzywana. Sam kupowalem chlodnice koyo z zamiennika i wygladala identycznie. Co prawda bralem ze sklepu, bo chcialem w razie czego miec paragon i podjechac na miejsce, a nie kupowac z drugiego konca Polski.
Poza tym w opisie aukcji jest ze nowa, rok gwarancji, mozna fakture brac.
A to, ze nie ma kartonu i opasek na zdjeciach to raczej o niczym nie swiadczy. Polecam jednak odbior osobisty bo w transporcie rozne rzeczy moga sie dziac, nawet jak chlodnica w kartonie jest
Po regeneracji jest jak nowa, jest na tyle brudna na tych zdjęciach, że ja bym powiedział używana.
Nową fabrycznie chłodnice Nissens dostałem ładnie zabezpieczoną i zapakowaną. Owinięta tekturą i 2 opaski pastokowe zgrzane na tym.
Czyli jak coś nie jest w kartonie na zdjęciach, to jest używane? Felgi też kupujesz tylko wtedy jak masz fotki zamkniętych kartónów? Nigga please.
Nowa czy regenerowana - rok spokoju jest, więc ja bym brał.
Ano masz racje pwl.
ale jak spojrzysz na fotki to widzisz szarna obudowe od strony korka to sa jakies plamy. w Miejscu na korek tez jakieś coś białego niewytartego ;p
ja ponawiam pytanie, ponieważ oferowana chłodnia ma wymiar grubości 26mm, a z tego co wiem to do silnika D13B2 ma być chłodnica grubości ok. 16mm
Grubsza chłodnica Tobie wejdzie. Nie będzie z tym problemu.
Grubsza = więsza pojemność. Najważniejsze, żeby wymiary wysokości i szerokości się zgadzały :)
d13b2 to nie rakieta i chyba nie potrzebuje chłodnicy o większej pojemności. Seryina w 100% wystarczy aby chłodzic silnik o takiej mocy. Ponadto grubsza chłodnica ma większą pojemnośc więc w zime tez napewno bedzie dłużej sie nagrzewać co = dłużej zimno we wnetrzu auta, i silnik w duże mrozy może nie nagrzewac sie do wlaściwej temperatury, co zaowocuje tym że, jak by auto pracowało na ssaniu co= większe spalanie.
Ponadto grubsza chłodnica ma większą pojemnośc więc w zime tez napewno bedzie dłużej sie nagrzewać co = dłużej zimno we wnetrzu auta, i silnik w duże mrozy może nie nagrzewac sie do wlaściwej temperatury, co zaowocuje tym że, jak by auto pracowało na ssaniu co= większe spalanie.
a to w hondach nie montuje się termostatów?
a to w hondach nie montuje się termostatów?
obieg mały ok, a jak się otworzy to zaczyna sie obieg duży i sprawa wyglada tak jak opisałem - czytaj- "w duże mrozy może nie nagrzewac sie do wlaściwej temperatury".
Mam ta grubsza chlodnice u siebie w d13b2 i nie ma takich problemow ze silnik sie nie dogrzewa.
ja 2 lata temu kupiłem zamiennik chyba jeszcze taniej i śmiga ;)
d13 to nie potwór nie trzeba mu grubszej chłodnicy.
a ja sam nie wiem jaką mam, pasuje tez do silnika 1.6 więc może to ta grubsza?
w każdym razie spalanie 6,5-7 litrow. i niezależnie od temperatury na zewnątrz równo 2km i silnik łapie swoją temperaturę. Nawet w największe mrozy
Temperatura na obiegu nie spadnie poniżej założeń technologicznych amon... od tego nadal jest termostat.
Sprawa załatwiona. Na allegro cena taka sama a jak wiecie niektórzy potrafią nie wysłać towaru lub wysłać uszkodzony. Poszedłem więc po rozum do głowy i pobiegłem do motoryzacyjnego zapytać o cenę. No i cena to 160PLN, więc będę miał ją jutro i to na pewno nową. Ale miałem ciekawą przygodę, bo pyta się pan sprzedawca czy to wersja Denso czy Toyo. Jako, że na chłodnicy nic nie jest napisane to kazali mi dzwonić do serwisu i dowiedzieć się na podstawie numeru vin. A w serwisie pytanie czy to Denso czy Toyo, więc powiedziałem, że tej informacji potrzebuję. Otworzyłem więc maskę po raz kolejny i przeanalizowałem jeszcze raz pieczątkę na chłodnicy. w cieniu doczytałem się, że to Toyo i taką też zamówiłem.