Zobacz pełną wersję : regulacja zapłonu
demonobiker
27-09-10, 18:19
Szukałem i nie znalazłem, zmianiałem aparat zapłonowy i teraz pytanie jak go założyć by dobrze wyregulować zapłon??jakie warunki muszą być spełnione jakieś znaki czy coś?
Dwa warunki muszą być spełnione:
1. Lampa.
2. Zworka w złączu serwisowym
:cool:
3. Nagrzany silnik do temperatury pracy.
3. Nagrzany silnik do temperatury pracy.
O tak właśnie, jeszcze nagrzany silnik:D
demonobiker
28-09-10, 15:05
nie mam lampy stroboskopowej ani zworki i co teraz?czy jesli np wyjąłem aparat zapłonowy i nie przestawiłem w żaden sposób wałka od rozrządu i włoże nowy aparat tak by nie rpzestawić to będzie hulać, ewetualnie ustawić opóźnienie bądź wyprzedzenie na tych śrubach?
nie no dobra głupie pytanie :) będę musiał jechać na regulacje ale zastanawia mnie jaki to ma wpływ na odpalanie auta czy jeśli włoże aparat i nie wyreguluje to czy wogóle odpalę auto?
jeśli włoże aparat i nie wyreguluje to czy wogóle odpalę auto?Jasne że tak. Aparat do wałka rozrządu pasuje tylko w jednym położenie-więc po odkręceniu aparatu nie da się go źle założyć-czyli przestawić o jakiś kąt względem wałka rozrządu.
Na tych fasolkach ustaw aparat tak żeby śruby mocujące były po środku. Będzie jeździł bezpiecznie-o ile jest rozrząd właściwie ustawiony...
Zgłoś się do kogoś z forum z Twojego miasta aby Ci ustawili zapłon lampą-ktoś napewno ma.
demonobiker
28-09-10, 18:04
rozrząd jest ustawiony prawidłowo nie ma problemu sprawdzony jest, poszukam kogoś z lampą i zgłoszę się dzięki za radę...
demonobiker
04-10-10, 14:10
Panowie jak rozpoznać że kąt wyprzedzenia zapłonu jest zły?
podlączyć lampę i sprawdzic
demonobiker
04-10-10, 14:38
nie mam lampy musze sie udac do mechanika ale zauwazyle ze auto słabiej przyspiesza inaczej silnik pracuje wiec myslalem ze to moze wina tego ...
demonobiker
09-10-10, 14:08
czy cos takiego zdałoby egzamin??
http://allegro.pl/mini-lampa-stroboskopowa-silnik-zaplon-i1247842292.html
kamil-wawa
09-10-10, 17:30
ja na taka ustawiam i wydaje mi sie ze ok - tylko tyle ze musi byc w miare ciemno
Też na nią ustawiałem, trochę ciemno musi być. Nie wiem czy dobrze robiłem bo średnio było widać znaki to se czerwoną kredką pomalowałem między tymi trzema znakami (czyli dwa pola) i ustawiałem na sam środek.
Też na nią ustawiałem, trochę ciemno musi być. Nie wiem czy dobrze robiłem bo średnio było widać znaki to se czerwoną kredką pomalowałem między tymi trzema znakami (czyli dwa pola) i ustawiałem na sam środek.
Napewno nie jest to dokładnie ustawione ale da się tak jeździć. Mam lampę i często jestem w Lublinie więc możemy się umówić któregoś dnia i Ci ustawię idealnie na środkowy znak.
Czyli mówisz, że dobrą lampą widać 3 znaki tak?
Jasne, widać wszystko i można precyzyjnie ustawić.
Będę miał cie w pamięci i jak coś to się odezwę. Na razie nie zauważam różnicy w jeździe (wymieniałem aparat bo stary ciekł - używka za 100zł) tylko teraz jak zimno i mokro się zrobiło to trochę przerywa przy przyśpieszaniu. A i zworki nie zwarłem przy regulacji.
tylko teraz jak zimno i mokro się zrobiło to trochę przerywa przy przyśpieszaniu. zajrzyj do aparatu zapłonowego i pomierz rezystancje przewodów WN.
Właśnie przewody mam zamiar wymienić, bo wyjąłem i zacząłem mierzyć to dla 3 przewodów spoko, a na jednym na początku poza zakres a później zaczęła maleć i stanęła w miejscu jak dla pozostałych. dziwne ale i świeca na tym garze miała czarny nalot. Wiec raczej przewód.
demonobiker
01-02-11, 14:32
byłem u jendego mechaniora i ustawił zapłon lampa opóźnił go ale auto jakies takie mułowate się zrobiło wieć na reklamacje do niego a on że wszystko jest ok podobno na 12 stopni ustawiał kąt wyprzedzenia, to jadę do drugiego na ustawienie i on wogóle przyspieszył mi zapłon, również ustawiał na lampę i auto dostało kopa szybciej sie zbiera i wogóle podobno też na 12 stopni ustwił.pytanie teraz któy ustawił dobrze i jak to sprawdzić bo sa już nie wiem?
jak kupowąłem hanie zaznaczyłem na aparacie jak było ustawione i cały czas tak jeżdziłem i stąd moje pytanie czy takie ustawienie jakie było kiedyś mogło ulec zmianie?czy dany na danym ustawieniu i tym samym aparacie będzie miał zawsze w tej samej pozycji kąt wyprzedzenia zapłonu?blisko tej kreski jest ustawienie tego drugiego mechanika.
pomoże ktoś?
dodam iz żaden z nich nie wiedział o zworce dopiero jak kazeł im wsadzić to zrobili o co prosiłem.
sądze ze pierwszy mechanik ustawił źle dlatego ze po ustawieniu stopni kąta wyprzedzenia zapłonu na lampie stroboskopowej patrzył na niewłaściwy znak na kole pasowym. Gdy lampe ustawia sie na 0* to czerwony znak zapłonu (na kole pasowym) podczas oświetlania powinien pozornie zatrzymać sie na "muszce" (na obudowie rozrządu), a gdy ustawia sie stopnie (12,16 zależy od silnika) na lampie to wtedy biały znak GMP (na kole pasowym) powinien zatrzymać sie na "muszce"
Wydaje mi sie ze dobrze to napisałem... i jak chcesz mieć zapłon dobrze ustawiony to kup sobie lampe bo mechanicy u nas to... szkoda słów
demonobiker
01-02-11, 16:55
niestety nie mam teraz funduszy na zakup lampy a coś zrobić muszę . ewentualnie za bardzo przyspieszony zapłon co może powodować?wiem że spalanie stukowe, ale dokładniej czym może się objawiać że zapłan jest za bardzo przyspieszony?
jak kupowąłem hanie zaznaczyłem na aparacie jak było ustawione i cały czas tak jeżdziłem i stąd moje pytanie czy takie ustawienie jakie było kiedyś mogło ulec zmianie?
oczywiście-rozciągnięcie się paska rozrządu w trakcie eksploatacji opóźnia kąt zapłonu...
Pewnie obaj mieli rację podczas regulacji ale któraś lampa przekłamuje (albo i obie).
demonobiker
02-02-11, 14:37
pozyczyłem lampe bez regulacji stopni ale mam problem bo na kole nie ma zadnych znaków ani czerwonego ani białego wiec co zrobic?są za to naciecia jedno ma trzy naciecia a drugie jest podwojne na które ustawiac?
demonobiker
03-02-11, 17:18
sprawa rozwiazana trzeba ustawiac na środko kreskę z tego potrójnego znaku.żaden mechanik nie ustawił dobrze, gdyż jeden uswatił bardzo duże opóźnienie a drugie lekko przyśpieszony...
Witam mam podobny problem ale może napisze to innym temacie: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?108452-D14A8-s%B3abo-si%EA-zbiera-z-do%B3u-obrot%F3w
pzdr
Witam ja mam lampe jak to powinno wygladac mam 3 kreski i dwie no i na obudowie rozrzadu jak to sie powinno ustawic