Zobacz pełn± wersję : Jak cofn±ć tłoczek w tylnym zacisku?
Hej,
mam pewien problem, mianowicie przy zmianie klocków nie potrafię wcisn±ć tłoczka hamulcowego. Wg serwisówki tłoczek każ± po prostu wkręcić w prawo. Nie bardzo jednak potrafię znaleĽć narzędzie, którym to zrobić? Kto¶ przerabiał ten temat?
jesli tylny tloczek nie chce wejsc od zwyczajnego krecenia, to masz maly problem
tutaj potrzeba zarówno sily wciskajacej, jak i krecenia jednoczesnie. Sa do tego specjalistyczne urzadzenia w warsztatach.
Ja proponuje maksymalnie go wykrecic i oczyscic pod gumeczka, napsikac WD-40 na dluzszy czas, a potem wcisnac smar do tloczków. Jesli pusci to mozliwe ze jakos sie wkreci...
I do tego spróbuj wcisn±ć go używaj±c ¶cisku stolarskiego najlepiej dużego ( u mnie pomogło ).
WD40 pod gumkę, odczekać (ja to zostawiłem na cały dzień i 2 noce, i wkręcać. Tak jak napisał kolega trzeba naraz wciskać i skręcać - ja poradziłem sobie z koleg± dwoma dużymi parami szczypcy :wink: