Zaloguj siê

Zobacz pe³n± wersjê : Dziwne obcieranie przy 3000 obrotów

zagoj
27-09-10, 08:20
Witam,
Mam Honde Civic 5D hatchback 1.4 90KM, 2000r.
Od jakiego¶ czasu zauwa¿y³em, ¿e w granicach 3000 obrotów daje siê s³yszeæ dziwne obcieranie.
Wydaje mi siê, ¿e pochodzi ono spod maski. Problem jest o tyle trudny do zdiagnozowania, ¿e owe obcieranie s³uchac tylko przy zwalnianiu. Je¿eli przyspieszam i przechodzê granicê 3000 obrotów wszystko jest ok, jednak gdy na obrotomierzu mam np 4000 i puszczê gaz (bieg mam zapiêty) i silnik zbli¿a sie do 3000 daje sie slyszec dziwne obcieranie. Najpierw przy ok 3300 a potem przy 3000. Wykluczy³em ³o¿yska, os³ony tarcz hamulocywch i tym podobne sprawy, a¿ pomys³y mi siê skoñczy³y. To jest d¼wiêk jakby obciera³y o siebie 2 metaliczne tarcze, blachy. Trwa to dosyæ krótko ok 4-5 sekund. Pomó¿cie. W listopadzie mam przed sob± 2000 km podró¿ i chcia³bym mieæ pewno¶æ, ¿e jadê sprawnym smaochodem.

stasiek
30-09-10, 14:44
A spróbuj jeszcze sprawdziæ czy przy dodawaniu gazu to nie wyst±pi - tzn ¿eby te 3000rpm osi±ga³o powoli np. jad±c na pi±tym biegu powoli osi±gnij te obroty bo na moje oko to w³a¶nie przy 3000rpm jaka¶ blacha (czê¶æ) wpada w rezonans (mia³em tak z wydechem).
By¶ mo¿e ten rezonans jest wiêkszy przy wytracaniu obrotów tak jak piszesz.
Od kiedy tak masz?