Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wymiana chłodnicy

dexter400
24-11-06, 19:06
Witam, jutro mam zamiar zmienic chlodnice, stara chlodnica juz jest zdjęta lecz nie mam pojęcia jak usunąć reszte płynu z samochodu, jest na to jakas metoda? nie chce zalewac nowym plynem zeby nie mieszać ich... pozdrawiam

Dexter
24-11-06, 19:27
Jak masz dojscie do sprezonego powietrza mozesz sprubowac wydmuchac, ale i tak do konca sie nie uda. Ogolnie ciezko jest usunac reszte plynu do konca, bo jak zaczniesz zalewac woda blok to znowu bedziesz mial sama wode zamiast plynu i znowu bedzie zle bo jak usunac wode :) Moim zdaniem tylko sprezonym powietrzem mozna sprubowac

dexter400
24-11-06, 19:30
dzieki za szybką odpowiedź! No właśnie tak myślałem ale wolałem sie spytać , hondy mają czasami tak kosmiczne rozwiązania że lepiej zapytać zanim będzie za późno ;) obojetne w ktora z rurek sprężonym powietrzem potraktować?

Piotrek Klag
24-11-06, 19:39
dzieki za szybką odpowiedź! No właśnie tak myślałem ale wolałem sie spytać , hondy mają czasami tak kosmiczne rozwiązania że lepiej zapytać zanim będzie za późno ;) obojetne w ktora z rurek sprężonym powietrzem potraktować?
nie musisz sie tak bawic - po prostu zmień i tyle. W bloku pozostaną minimalne iulości bo prawie wszystko wypłynie Ci z wężów. IMHO szkoda czasu - założ nową chłodnice, zalej, odpowietrz i w drogę.

dexter400
24-11-06, 20:19
ok dzieki, i jeszcze ostatnie pytanko techniczne :) szybki kurs odpowietrzania. wiem gdzie jest odpowietrznik, ale krótki opis tej czynności jakby ktoś podał, już daje święty spokój i jestem bogatszy o wiedze z wymiany chłodnicy :mrgreen:

sadam
24-11-06, 20:26
mi zawsze uklad sie sam odpowietrzal.jeden odpowietrznik jest przy wyjsciu weza z bloku silnika jesli dobrze pamietam(5G)

Chipsy2
24-11-06, 20:55
Tak apropos zlania reszty płynu z bloku. U mnie w D13B2 z '91 jest kurek w bloku ale niestety nie bardzo chciał sie odkręcić ( potraktowałem powietrzem). Ale za to w takim samym silniku z '95 odkręciło się i poleciał płyn jak z wiadra. Ale w jednym i drugim była mniej więcej taka sama ilość nalana więc i jeden i drugi sposobik jest ok. A jak podasz jaki masz silniczek to napewno użytkownikom będzie łatwiej powiedzieć jak to zrobić.

dexter400
24-11-06, 22:26
a faktycznie przepraszam, 92r silniczek 1.5 (nie 16v)

Lcfr
25-11-06, 09:45
to powinno tez pomóc

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=20714&highlight=odpowietrznik

Andrew98
25-06-10, 08:30
Panie i panowie proszę o pomoc czy ta chłodnica http://moto.allegro.pl/item1065415645_chlodnica_wody_honda_civic_1_3_1_5_ 1991_1995_nowa.html#gallery
podejdzie bezproblemowo do coupe d15b7? Czy one miały jakieś inne chłodnice?