Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : klekotanie

djreals
24-11-06, 16:32
Czesc !

Postanowilem zalozyc nowy temat, bo to co przeczytalem w tej cennej kopalni jakos mi nie podchodzi do mojego przypadku.

Otoz: auto stoi cala noc _ kiedy odpalam go rano - slysze donosne, irytujace klekotanie ,ale nie od razu po rozruchu , jednak po ok. 5 sek. Przy dodawaniu gazu czestotliwosc stukania wzrasta. Kiedy silnik sie rozgrzeje wszytsko ustepuje i chodzi jak szwajcarski zegarek.

Zmieszalem sie jednak ,bo takie obiawy nie wystepuja po kazdej nocy, malo tego zauwazylem ,ze dzieje sie to najczesciej-kiedy jest mokro/deszczowo. :roll:

pozdrawiam

Wally
24-11-06, 16:57
U mojej panny w EJ9 tak jest - wyglada jakby panewki walily lub moze spalanie stukowe - jak zmienilem swiece to troche ustalo (tak samo jak tuz po zmianie oleju) ale nie kumam co to za zaleznosc.

djreals
24-11-06, 16:57
aha i zapomnialem o istotnej rzeczy. Chodzi o to , ze po takiej jezdzie , gdy silnik sie rozgrzeje i nie slychac tego klekotania-odstawiam auto na pare godzin. Wowczas silnik jest przeciez zimny a klekotania przy odpalaniu juz nie slychac .

Dzida
24-11-06, 17:51
Kiedy było w zaworach kręcone ostatnio? :)

Droho
24-11-06, 19:11
mi jak klekotalo i po regulacji zaworow ten problem sie nie poprawil to zminilem olej jak masz teraz syntetyk to zmien na pol, jak teraz masz pol to niestety mineralny u mnie pomoglo. Jezeli to ten sam problem niesty nie w tym autku co teraz jezdze tylko w poprzednim a mial juz zdrowo ponad 200 tys.

djreals
24-11-06, 19:38

jeszcze nie bylo :oops:

Dzida
24-11-06, 19:42

jeszcze nie bylo :oops:

Może wystarczy pokręcić, potem pomyślimy dalej :)