Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z fabryczną zmieniarką CD w civic VIII gen

vidar
25-09-10, 09:47
Mam problem z fabryczną wbudowaną zmieniarką płyt CD w civic VIII gen (sedan, w wersji Executive, zmieniarka fabryczna w desce).

Mianowicie jeszcze do wczoraj działał przycisk "wyjmij płytę" (że tak go nazwę), tzn. działał w ten sposób, że po jego kliknięciu zmieniarka coś tam kręciła i przestawiała, ale żadna płyta w szczelinie się nie pojawiała. Wyciągnąłem stąd wniosek, że żadnej płyty w zmieniarce nie było. Więc wciskam i przytrzymuję przycisk "LOAD" chcąc umieścić chociaż jedną płytę w napędzie. A tutaj zonk... nic się nie dzieje. Klikam więc "CD/AUX" na pulpicie - zero reakcji. Próbuję wejść w tryb CD przyciskając MODE na kierownicy, ale przestawia mi tylko na tryb FM1, FM2, AM i tak w kółko. W ogóle nie mogę wejść w tryb CD! Najgorsze jest to, że przestał też reagować przycisk "wyjmij płytę".... Wcześniej, jak pisałem, dochodziły jakieś dźwięki a teraz nic... cisza...
Auto skończyło 3 lata (02.2007 więc już po gwarancji), ale w rodzinie jest od tygodnia, więc jeszcze wszystkie funkcje nie zostały przetestowane. Wczoraj miałem chwilę wytchnienia więc zszedłem do garażu żeby sobie posłuchać muzy w nowym civie a tu taka niespodzianka... ;(

Może ktoś już spotkał się z takim przypadkiem i zna rozwiązanie?

zyga502
25-09-10, 12:32
wg mnie padła zmieniarka,mój civic sedan ma już 3 lata i nic takiego się nie działo

bunet
26-09-10, 00:12
wg mnie padła zmieniarka,mój civic sedan ma już 3 lata i nic takiego się nie działo

już czy dopiero 3 lata:confused::cool:

zyga502
26-09-10, 09:26
już czy dopiero 3 lata:confused::cool:

no myślę ,że jak miało by coś paść to już by padło,ale fakt ma dopiero 3 lata :p

vidar
27-09-10, 08:01
Wiek obecnego modelu chyba nie ma znaczenia (ewentualnie w dochodzeniu roszczeń z tytułu gwarancji). Liczy się fakt, że starsze modele były mniej awaryjne niż te produkowane dzisiaj. Dopiero podczas eksploatacji wyłażą różne kwiatki :p

Wracając do tematu...
Sprawdzałem w czasie weekendu, co mi google powie i wyczytałem ciekawe rzeczy na temat zmieniarek w hondach. Np. w USA dość często opisywaną usterką (w accordach) jest zacinanie się płyt w zmieniarkach, co powoduje podobne objawy jakie wystąpiły u mnie (??).
Próbowałem jeszcze coś zrobić z usterką mojej zmieniarki i sprawa wygląda tak:
- po wyłączeniu auta i przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon słychać wyraźnie jak zmieniarka coś tam sobie kombinuje,
- zaraz po przekręceniu kluczyka w poz. "zapłon" mogę przyciskiem CD/AUX wejść w tryb CD i na wyświetlaczu pokazuje się migający napis "CD BUSY", zmieniarka sobie coś tam przestawia i po chwili jest cisza, po czym wygląda tak jakby coś się wieszało (czyżby WINDOWS? :P ) bo nie mogę wtedy przejść do trybu radia. Oczywiście cały czas miga "CD BUSY". Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i włożeniu go z powrotem wszystko wraca do normy, tzn. mogę przestawić na trym FM1, FM2, AM i CD, zmieniarka zamieli i cisza. I tak w kółko. Chyba nie obejdzie się bez demontażu tego dziadostwa i skierowaniu się w stronę jakiegoś serwisu AUDIO.

Przy okazji: nie znacie jakiegoś dobrego serwisu w Trójmieście i okolicach, który zająłby się tym problemem?

jockow
27-10-11, 19:06
Wiek obecnego modelu chyba nie ma znaczenia (ewentualnie w dochodzeniu roszczeń z tytułu gwarancji). Liczy się fakt, że starsze modele były mniej awaryjne niż te produkowane dzisiaj. Dopiero podczas eksploatacji wyłażą różne kwiatki :p

Wracając do tematu...
Sprawdzałem w czasie weekendu, co mi google powie i wyczytałem ciekawe rzeczy na temat zmieniarek w hondach. Np. w USA dość często opisywaną usterką (w accordach) jest zacinanie się płyt w zmieniarkach, co powoduje podobne objawy jakie wystąpiły u mnie (??).
Próbowałem jeszcze coś zrobić z usterką mojej zmieniarki i sprawa wygląda tak:
- po wyłączeniu auta i przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon słychać wyraźnie jak zmieniarka coś tam sobie kombinuje,
- zaraz po przekręceniu kluczyka w poz. "zapłon" mogę przyciskiem CD/AUX wejść w tryb CD i na wyświetlaczu pokazuje się migający napis "CD BUSY", zmieniarka sobie coś tam przestawia i po chwili jest cisza, po czym wygląda tak jakby coś się wieszało (czyżby WINDOWS? :P ) bo nie mogę wtedy przejść do trybu radia. Oczywiście cały czas miga "CD BUSY". Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i włożeniu go z powrotem wszystko wraca do normy, tzn. mogę przestawić na trym FM1, FM2, AM i CD, zmieniarka zamieli i cisza. I tak w kółko. Chyba nie obejdzie się bez demontażu tego dziadostwa i skierowaniu się w stronę jakiegoś serwisu AUDIO.

Przy okazji: nie znacie jakiegoś dobrego serwisu w Trójmieście i okolicach, który zająłby się tym problemem?

Witam ,od świeże trochę temat jak się skończyła sprawa z radiem? Co się zepsuło?

amon
07-02-12, 07:33
Witam!
Kupiłem sedana z 2007r. i mam identyczny problem jak "Vidar" - czy ktoś rozwiązał ten problem??? Proszę o pomoc!!!

jockow
07-02-12, 18:46
Witam!
Kupiłem sedana z 2007r. i mam identyczny problem jak "Vidar" - czy ktoś rozwiązał ten problem??? Proszę o pomoc!!!

Witam,niestety musisz udać się do kogoś kto zna się na sprzęcie audio(byle nie do aso tam są raczej tylko wymieniacze).Problem jest taki że jak ktoś wyjmie radio to będziesz miał unieruchomione auto.Myślę że warto spróbować może się tylko coś przycięło.W najgorszy przypadku radio do wymiany jak będziesz potrzebował daj znać mam takie ze zmieniarką zapasowe.

scoobany111
21-03-12, 08:43
Podbijam temat,czy ktoś rozwiazał ten problem?

amon
25-03-12, 07:35
rozmawiałem z Vidarem i on też ciągle nie naprawił tego - brak czasu. Ja za swoją zmieniarkę wezmę się pod koniec kwietnia. U mnie wyświetlił się wkońcu napis "mech error" i wogóle już nie działa CD. Jedyna opcja to wyjąć zmieniarke. "Scoobany111" jak naprawisz daj znać co był nie tak

pepis3
17-10-12, 11:06
Mam Civica z nawigacją lecz coś jest z*****e bo nie czyta płyt - wydaje jakieś dziwne dźwięki w czasie próby odczytu i wysuwa płytę.
Nadmieniam ze nie chodzi o nawigacje bo ta śmiga bez zarzutu z nowymi mapami.

Jest kilka opcji:

1- próba naprawienia. pytanie czy to laser? 2 czy laser od normalnego radia będzie pasował ? ewentualnie gdzie to naprawić?
2a - zmieniarka xcarlink (Mam zmieniarkę xcarlink- została po accordzie co nie koniecznie mi pasuje ze względu braku tytułów) :p
2b - zmieniarka (mp3 z accorda 2008 np.) pytanie czy zabangla? i czy zabangla tak bym miał tytuły utworów na ekranie ??
o taka http://allegro.pl/honda-accord-viii-08-11-mp3-zmieniarka-odtwarzacz-i2717652165.html

W sumie nawet nie mam jakiegoś ciśnienia na 99 utworów na 12 CD wystarczyło by mi jedno CD MP3 z standardowego odtwarzacza, ale jeśli naprawa to jakiś kosmos to wolał bym zmieniarkę mp3 z accorda o ile zadziała z tytułami.
Z tego co mi wiadomo sprawne radio w przed lifcie pokazuje nazwy utworów z cd/mp3.

Paluch_tcw
17-10-12, 11:07
U mnie w przedlifcie i z nawigacją nazwy utworów pokazuje tylko na obrazie nawigacji. na wyświetlaczu gdzie jest zegarek nr utworu.

pepis3
17-10-12, 11:10
no i cacy :) tylko niech tak będzie u mnie :p nie ukrywam ze najbardziej podobała by mi się opcja zmieniarki od accorda w schowku... o ile da radę