PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony czujnik/wzkaźnik temperatury ?

tronik1
24-09-10, 15:59
Witam. Od jakiegoś czasu wskaźnik temperatury w Hance ani drgnie.. Pomyślałem sobie, że szykuje się wymiana termostatu. Dzisiaj postanowiłem sprawdzić jak nagrzewa się chłodnica i węże. Sprawa wygląda tak:
- górne węże się nagrzewają. Chłodnica zimna. Dolny wąż zimny. Po jakimś czasie chłodnica staje się gorąca od góry do samego dołu- wąż dolny staje się gorący. Wszystko to podczas gdy wskaźnik temperatury ani drgnie. Postanowiłem odczekać i sprawdzić czy załączy się wentylator. Pojeździłem chwilę po polnych dróżkach żółwim tempem. Wskaźnik jakby na kilka sekund o mm drgnął ale gdy dałem wyższe obroty od razu spadł. Po chwili załączył się wentylator. A wskaźnik temp na desce rozdzielczej na samym dole. Więc wygląda na to, że z termostatem wszystko w porządku?? Co o tym myślicie?

Pozdrawiam Krystian.

rider143
24-09-10, 21:46
Termostat ok.
Czujnik temp na zegary znajduje się pod aparatem zapłonowym-kostka z 1 pinem. Sprawdź wcześniej masy buda-skrzynia biegów oraz buda-silnik.

tronik1
24-09-10, 21:52
Nie wiem czy to głupie pytanie ... ale gdzie znajdę ten aparat zapłonowy?

Dziękuję za zainteresowanie i pomoc. :) pozdr

ps.
Dodam jeszcze tylko, że mój obrotomierz raz działa a drugi raz już nie działa.. :/

rider143
24-09-10, 21:55
Sorki, nie podałes w temacie jaki to silnik i myslalem że benzyniaka masz :p

tronik1
25-09-10, 10:45
No jest Dieselek. Dzięki za zainteresowanie. I nadal proszę o pomoc forumowiczów. :)

misiek1
25-09-10, 22:21
Dodam jeszcze tylko, że mój obrotomierz raz działa a drugi raz już nie działa.. :/
Jak kolega wyżej napisał, sprawdz masę bo tak samo miałem i okazało się że przewód masowy od silnika do przedniego pasa był kiepski i robiło takie "kwiatki". Po wymianie przewodu problemu nie mam:cool:

tronik1
26-09-10, 10:19
A nakieruje mnie ktoś gdzie dokładniej tego uziemienia mam szukać..? Wolałbym zabrać się do tego fachowo.

tronik1
27-09-10, 22:25
Ponawiam pytanie. Gdzie znajdę przewód masowy, który może powodować problemy z obrotomierzem, wskaźnikiem temperatury cieczy chłodzącej?

misiek1
28-09-10, 19:29
Ponawiam pytanie. Gdzie znajdę przewód masowy, który może powodować problemy z obrotomierzem, wskaźnikiem temperatury cieczy chłodzącej?

To nie jest jeden przewód! masz w sumie kilka przewodów masowych. Otworzysz maskę i będziesz miał od dekla głowicy do przedniego pasa przykręcony jeden, drugi od obudowy skrzyni do podłużnicy, trzeci bezpośrednio od akumulatora do kielicha.

johny-b
30-09-10, 09:57
jest jeszcze jeden od pompy wspomagania do pasa przedniego, nie wiem co on "masuje" :)

Poli77
30-09-10, 11:11
U siebie miałem inny objaw: wskazówka szalała bez ograniczeń. W silniku 20T2N czujnik jest tuż nad alternatorem - u mnie sparciała izolacja i kabel dotykał do obudowy alternatora. Sprawdź te kabelki i izolację na nich.

tronik1
04-10-10, 12:24
Dziękuję za zainteresowanie. Zaraz śmigam go garażu to obadać. :)

Serdecznie pozdrawiam!