PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 1.4i 75KM + gaz -> jak odetkać na 90KM?

Burner
24-11-06, 09:45
Witam.
Tematy o "odetkaniu" silnika na 90KM już czytałem, natomiast interesuje mnie sprawa, jak to wygląda, gdy auto ma już założoną (i dostrojoną) instalację gazową pod silnik o mocy 75KM. Czy samo usunięcie zwężki w przepustnicy i reset kompa wystarczy? Sądzę, że nie obejdzie się bez wizyty w zakładzie montującym/dostrajającym instalacje gazowe, aby tą instalację ponownie 'dostroili'. Nigdy nie jeździłem "na gazie", więc w tych sprawach nie jestem zbyt mocny.

Proszę więc o opinie, czy zwiększenie mocy do 90KM w przypadku założonej już instalacji gazowej (nie sekwencja) będzie miało sens, czy za dużo z tym roboty? Samo usunięcie zwężki i reset kompa zrobiłbym bez problemu, gorzej z tą instalacją...

rafalb33
24-11-06, 10:15
Tak powinno sie ja ustawic od nowa. Jedz do gazownikow.Swoja droga jak to chodzilo na 2 zwężkach :lol:

Burner
24-11-06, 14:01
Swoja droga jak to chodzilo na 2 zwężkach

To pytanie czy stwierdzenie?
Nie mam pojęcia o gazie, więc mógłbyś rozwinąć swoją myśl?

BTW: Ile ponowne dostrojenie instalacji może kosztować (około)?

rafalb33
24-11-06, 14:23
Zle doczytalem na poczatku. Myslalem, ze juz odetkales go na 90km. A z tymi zwęzkami to chodzi mi o to, ze teraz masz dwie. Jedna przy przepustnicy która chcesz wywalic i dobrze. A druga od gazu. Takze dolot powietrza u ciebie kiepski :).

Na regulacje na twoim miejscu bym pojechal napewno, bo po odetkaniu moze zrobic sie za ubogo a wiadomo czym to sie konczy. Z regulacja powinienes sie zmieścic w okolicach 50zl pewnie.

Dzida
24-11-06, 14:30
E...

A ja nie widzę sensu regulacji, jeśli wszystko będzie wporządku. Odmulenie z 75 na 90 daje w sumie tylko moc z tego co pamietam (grosze nutonów) i raczej w górnym zakresie obrotów. A jak wiemy, skład mieszanki gazowej reguluje się w połowie maksymalnych obrotów silnika, z czego wniosek jest prosty. Na takich obrotach niewiele się zmieni, czyli mieszanka może pozostać :)

marcin EZG
24-11-06, 16:03
zeby bylo 90 a nie 75 to trzeba usunac jakąś zwezke w dolocie,poszukaj bo jest o tym sporo

Burner
24-11-06, 17:27
marcin EZG, pozdro dla ziomka! :grin:

A wracając do wątku: chyba nie zrozumiałeś mojego postu, ale OK.

marcin EZG
25-11-06, 08:30
yy chyba rzeczywiscie niedoczytalem do konca:) ooo ziom ze EZG :):)