Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Stag, BRC, czy coś innego...proszę o pomoc

czapaja
22-09-10, 19:14
Witajcie,
trochę się naczytałem o instalacjach IV generacji i chciałbym taką zamontować do swojego Civica 1.5 Vtec 114 KM przebieg (podobno) 190 tys. Budżet to + - 3000 zł. Propozycje są takie:

1) Stag 300+/300 premium

reduktor: Magic III, Scorpion St, Zavoli Zeta S

wtryski: Hana 2000, Matrix HD344/544(?)

2) BRC Sequent 24

3) Land Renzo Omegas - ale to wyższa półka i nie wiem czy jest sens doplacać i wsadzać instalke wartą tyle co połowa auta:P

W zasadzie jestem ukierunkowany na Staga tylko potrzebuje pomocy w optymalnej konfiguracji. Na + idzie tu dobra renowa o elektronice, darmowym sofcie, możliwości ingerencji w mapy i ogólnie, że jest on dobrze znany przez instalatorów. Na - jest dziwaczna gwarancja: elektronika 24 miesiące, mechanika 12 miesięcy lub 20 tys kilometrów:( Podobno też trzeba umiejętnie nawiercać wtryski(?) bo jak się to zrobi nieumiejętnie to później wszystko się wykrzacza:(

Co do BRC na + idzie gwarancja 24 miechy bez limitu km na wszystko. Na - podobno dość duża wadliwość tego systemu (stosunkowo dużo reklamacji) - nie wiem ile w tym prawdy...

Serdecznie dziękuję za wszystkie fachowe porady!
pozdrawiam

OSCAR
23-09-10, 06:57
czesc,

niby vtec-e i pewnie pali nie duzo .... ale jesli juz sie decydujesz na lpg to tez bym sie sklanial przy stagu. Wystarczy spokojnie plus, reduktor zavoli N powinien dac rade, lub magicIII, wtryski matrix hd344 i bedzie dobrze. Nawierty sa wazne w kazdej sekwencji, wazne zeby byly jak najblizej wtryskow beny i pod odpowiednim katem, no i najwazniejsze zeby instalator sciagnal kolektor do nawiertow - wiekszosc tego nie robi: raz nie zrobi tego dokladnie bez sciagania, dwa - opilki leca do srodka kolektora a potem do glowicy.

czapaja
23-09-10, 13:15
Czyli te matrixy będą lepsze niż h2000? Bo cenowo z tego co się dowiadywałem są tańsze...Niby nie pali dużo ale planuje sporo tym autkiem jeździć, a u nas w Korkowie (Kraków) godziny szczytu to masakra jakaś. Dzięki za info, szczególnie o tych nawiertach. Będę wiedział na co zwracać uwagę:P

OSCAR
23-09-10, 13:26
wtryskiwacze hana h2000 tez sa dobre i wyjda troche taniej, sa polecane na forach lpg przez uzytkownikow, ale sa stosunkowo krotko na naszym rynku i dlatego na pierszym miejscu polecilem matrixa, ktorego testuje juz poltora roku i zlego slowa nie powiem.

To jeszcze przy montazu zwroc uwage zeby ci poprawnie zbionik zamontoali - czyli odwrotnie jak zazwyczaj montuja ;)
wielozawor ma byc przy tylnej belce (od strony zderzaka) a nie od strony siedzien.

czapaja
23-09-10, 15:27
Umówiłem się na montaż zestawu:

Elektronika Stag 300 Plus
Wtryski Hana
Reduktor Magic III
wlew pod klapką

Cena 2970 brutto

Odnośnie wtrysków gość napisał tak: matrix tanszy o 100zł ale hana zdecydowanie lepsza i można ja montowac
pojedynczo

a tak Ot bardzo ładne masz aero;) Miałem takie ale w dieslu:P

megik06
23-09-10, 16:39
a jakie ma znaczenie,czy wielozawór masz na tylnej belce czy od strony siedzeń?

OSCAR
24-09-10, 06:58
Umówiłem się na montaż zestawu:

Elektronika Stag 300 Plus
Wtryski Hana
Reduktor Magic III
wlew pod klapką

Cena 2970 brutto

Odnośnie wtrysków gość napisał tak: matrix tanszy o 100zł ale hana zdecydowanie lepsza i można ja montowac
pojedynczo

a tak Ot bardzo ładne masz aero;) Miałem takie ale w dieslu:P

dzieki, staram sie zeby byl wyjatkowy ;)

Co do zestawu - bedziesz zadowolony.
Fajnie, ze zdecydowales sie na wtryski hana, nawet przeszlo mi przez mysl zeby zakupic do siebie i potestowac, bo faktycznie ludzie chwala je i mozna je zamontowac na krotszych wezykach niz matrixa.
No tak, hana bedzie troche drozej, wczesniej piszac o matrixie mialem w glowie swojego hd544 a nie 344, ktory by do ciebie pasowal i on faktycznie jest ze 100pln tanszy od kompletu hana.

a jakie ma znaczenie,czy wielozawór masz na tylnej belce czy od strony siedzeń?

ano ma, krotko mowiac przy max bucie 1-2-3, czy jezdzie pod gorke masz mniejsze spadki cisnienia na reduktorze.