Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Helixy nie grają, seria też nie chce...

Włóczykij
22-09-10, 18:55
Zacznę może od początku...
W aucie - sedan 6gen - mam radio PY 8118, do tego jakieś pierdziawki 10cm na przodzie i owalne xplody z tyłu. Głośniki już były w aucie jak je kupiłem.

Radio podłączyłem na początku tylko z głośnikami z przodu - efekt był taki, że telefon lepiej dawał radę. Te małe głośniczki w ogóle nie podawały niskich tonów. Po podłączeniu tyłu jest naprawdę ok, a te maluchy w drzwiach służą jakby za tweetery.

Na dniach dostałem Helixy DB 62.1. Do montażu się dopiero szykuję, bo czekam na dystanse. Spróbowałem dziś jednak podłączyć sam głośnik, bez zwrotnic i tweetów - trochę się przeraziłem, bo grał tak jak te pierdziawki, które były wcześniej...

Zaznaczam, że nie mam wzmacniacza, auto nie jest wygłuszone.
Jednak xplody na tyle grają aż miło! Poza tym to samo radio miałem w HB też 6gen i na seryjnych głośnikach wszystko było cacy.
Coś jest źle podłączone? MUSZĘ mieć wzmacniacz? a może trzeba podłączyć wszystko (zwrotnice itd.)?
W radiu już grzebałem i ustawienia są ok.

Pomóżcie...

Skowron48
22-09-10, 19:28
A sprawdzałeś 2 głośniki czy tylko jeden ?? Może membrana jest uszkodzona w tym co sprawdzałeś choć mam ten model i opakowanie sprzętu jest wzorowa.
Głośniki powinny zagrać spokojnie bez zwrotnicy bo to tylko jakby podzielnik pasm częstotliwości.
PY 8118?? To PEIYING/?? Może te Helixy są za mocne dla tej jednostki. Jednak to 50RMSx2. jak już kupiłeś helixy za 250 zł to dorzuć kolejne 250 zł, kup Kenwood i dopiero można słuchać muzy(moje zdanie). Jak coś to mogę pokazać jak to u mnie bo mam ten zestaw z radiem Kenwood. Wzmak do tych głośników jest kompletnie nie potrzebny do normalnego słuchania. Wygłuszenie dużo daje.

ygor
22-09-10, 19:46
mozesz miec pozamieniane plusy z minusem lub jakies zwarcie - sprawdz miernikiem - niektorzy zamieniiaja przewodu w dwoch glosnikach na raz idalej jest kupa - dlatego proponuje miernik , u mnie graly tez same woofery bez zwrotnicy ii na szitowym radiu i bylo znosnie wiec cos jest nie tego

grape.crash
22-09-10, 20:21
A na jakich kablach to gra ? Seryjnych ?
Poza tym Helix bez zwrotnicy nie zagra dobrze :eek:
I co to za radio masz, bo PY nie za dużo mi mówi...

Włóczykij
22-09-10, 22:02
PY to Peiying :
http://allegro.pl/peiying-py-8118-dvd-cd-mp3-usb-sd-i-gratis-i1228754892.html (4x45W:mad:)
Nie ta aukcja, ale to samo radio. Głównie chodziło mi o coś niedrogiego, ale żeby był pilot. Radio z góry konsoli przeniosłem na dół i sięganie tam żeby cokolwiek zrobić było niewygodne. W tym aucie nie wiem czy zrobię to samo więc może i radio zmienię...

Obadam przy montażu jak to jest z tymi kablami. Podejrzewam, że tu będzie problem. Póki co dzięki za podpowiedzi!

ppm702
23-09-10, 10:24
jak podłączyłeś woofery bez zwrotnic lezące w powietrzu bez komory to się nie dziw, że tak grały. Głośnik musi mieć uszczelnioną przestrzeń między awersem i rewersem membrany.

Dodatkowa sprawa to polaryzacja przy podłączeniu głośników. Jeśli masz zamienioną to głośniki nie zagrają niskimi tonami.

Te Helixy, które masz powinny się poprawnie zachowywać przy samym radiu, więc głowa do góry i kombinuj :D

emrak
23-09-10, 15:22
Witam ;P Ja ci polecam wyciągnąć radio i głośniki, następnie idąc kablami sprawdź czy po drodze gdzieś nie ma niespodzianki typu filtr (zwrotnica) który został po poprzednim właścicielu.
Jak sprawdzić czy na kablu jest filtr? Prosta sprawa.
Wykręcasz pierdziawke z drzwi i podłączasz pod tylne, to samo możesz zrobić z helixami. Jeżeli z tyłu grają w powietrzu o wiele lepiej niż z przodu to szukaj filtra :P
Inna sprawa to zwarcie na kablach. Przetarły się gdzieś i tyle. Mogą też łapać gdzieś masę ale wtedy z radia mogło by nic nie zostać (spalone końcówki) ;)

karmel
27-09-10, 18:14
Dodatkowa sprawa to polaryzacja przy podłączeniu głośników. Jeśli masz zamienioną to głośniki nie zagrają niskimi tonami.

buahahaha, sory nie mogłem sie powstrzymać, wyjaśnij mi dlaczego nie zagrają niskimi tonami bardzo prosze.

Kolega niech bierze miernik w dłoń i posprawdza przewody:o

ppm702
04-10-10, 14:59
jak się nie mogłeś powstrzymać to zrób sobie test i podłącz jeden głośnik w przeciwfazie, a drugi w prawidłowej polaryzacji. Wtedy będzie Ci się łatwiej powstrzymać ;)