Zobacz pełną wersję : Przygasanie silnika
Witam,
pisze bo mam problem :(
Przy rogrzanym silniku, gdy np. dojezdzam do skrzyzowania, puszczam gaz, samochod zwalnia, wciskam sprzeglo a obroty spadaja na chwile znacznie ponizej ustawowych 750 obrotow (do ok. 500) i natychmiast wracaja na wlasciwy poziom. Nie lubie tego bo czasami czuje jak silnik "podskakuje".
Dodam jeszcze ze mam LPG (Prins VSI). Problem jest bardziej widoczny na LPG ale na benzynie jest podobnie - moze troche mniej spadaja obroty.
Czy mozliwe jest by silniczek krokowy od IAC byl zabrudzony?
Czy u was w takiej sytuacji strzalka obrotow tez na chwile troche opada czy od razu zatrzymuje sie tam gdzie powinna?
Pozdrawiam
Jacek
Co prawda mam 6 gen 1.4 i nie mam LPG, ale od jakiegos czasu zauwazylem to samo... Ostatnio juz odruchowo przyciskam na chwile gaz, wtedy obroty sie podnoszą i to pomaga... Ale czasem rzeczywiscie wskazowka spada ponizej 750 i jest na granicy zgasniecia silnika...
Było o tym trochu Panowie :)
Poniekąd reset kompa i nauka w nowych warunkach (temperatura w stosunku do lata spadła) pozwoli silnikowi uzyskać optymalne warunki pracy i zniweluje opisany efekt w znacznym stopniu.
sam reset nie pomoże - to jest wyraxny objaw zabrudzonego silnika krokowego, szczególnie czesto brudzi się przy instalacjach gazowych bo przepływa właśnie przez niego powietrze ( tu z gazem ). Wyczyszczenie silniczka i dopiero potem reset załatwi sprawę od ręki
Dzieki za podpowiedzi. Przy wtrysku sekwencyjnym gaz pojawia sie dopiero w kolektorze, wiec raczej instalcja LPG nie wplywa na szybkosc zanieczyszczania sie tego silniczka.
Nie mam jednak innego pomyslu wiec poszukam serwisowki, zeby sprawdzic jak go zdemontowac (i zamontowac :)
Moim zdaniem jest coś nie tak z silniczkiem krokowym.Kiedyś miałem Fele na gaz i miałem dokładnie ten sam objaw, a obroty przy dojeżdżaniu do świateł spadały mi do tego stopnia,że czerwona kontrolka od ładowania się na chwle zapalała. U mnie wystarczyło,że wyciągnąłem wtyczkę od silniczka krokowego, przeczyściłem ,włożyłem ponownie i już wszystko grało.
wyczyść krokowy i przepustnicę potem reset i Hania jak nowa :D
have fun
Trochę mi to zabrało czasu ale w końcu zdjąłem filtr, zdemontowałem silniczek i go dokładnie wymyłem. Strasznie brudny nie był - trochę nalotu. Nic się nie poprawiło.
Mam tylko wrażenie, że wymyłem smar z łożysk przepustnicy więc pewnie temat objawi się jakoś inaczej w przyszłości :((
A więc nie pomogło.
podbijam temat temat w moim przypadku jest podobnie czasami chodzi normalnie ale większość spada poniżej 500obr ... kilka razy zapalił się kontrolka silnika ale po zgaszeniu już się nie paliła. Samodiagnostyka podała jakiś błąd ale teraz nie pamiętam dokładnie jaki ale był coś związany z paliwem... dodam że silnik to d16z6 i wyczyszczenie silniczka krokowego nie pomogło... jak zrobię jeszcze raz samodiagnostykę i wyskoczy ten błąd to podam... miał ktoś coś takiego ?
Odgrzeję kotleta.
U mnie ten temat w civic VII 1.6 trwał jakiś czas i przyczyną był brak styku kabla sygnałowego do ecu z wtyczki od altka.
Łatwo sprawdzić czy to z tego powodu - po całkowitym rozgrzaniu silnika, na wolnych obrotach jakieś 650rpm , załącz światła miajnia etc. U mnie silnik się dławił z 10 sekund na ok 400, 450 potem 500rpm i tak w górę nim jakoś tam wstał...