PDA

Zobacz pełną wersję : przełącznik do wzmacniacza

toby86
20-09-10, 23:35
Panowie potrzebuje pomocy.
Mam rozbebeszone auto bo właśnie je wygłuszałem i kładłem kabelki do zasilania wzmaka i chcę zrobić oddzielny włacznik do wzmacniacza.
Pytanie brzmi: czy wystarczy że pod kabel RC (niebieski) podepne po drodze jakiś przełącznik ON/OFF czy jest jakiś inny patent???
Wiem że wzmak powinien się wyłączać po wyjęciu kluczyka ale chce mieć jeszcze takie małe zabezpieczenie.
Z góry dzięki za pomoc;)

headone
20-09-10, 23:38
Ja mam przełacznik na niebieskim kablu REMOTE i wszystko ładnie śmiga :)

creative2200
21-09-10, 09:58
Przelacznik ci napewno wystarczy ale nie ma sensu go zakladac bo wzmacniacz i tak nie walczy sie jezeli nie bedzie dostawal syhnalu z radia. Z tego co rozumiem chcesz zalozyc zabezpieczenie zeby wzmacniacz napewno sie wylaczyl ale idac twoim tokiem rozumowania i tak moze sie nie wylaczyc nawet z przelacznikiem. Przelacznik bedzie dzialal tak jakbys wlaczal i wylaczal radio, jezeli na samym kablu bez tego zabezpieczenia wzmacniacz moze byc wlaczony dalej to z przelacznikiem tez. Mysle ze lepiej bylo by zalozyc rygiel na kabel minusowy wtedy prad napewno bedzie wylaczony a i fajniej to bedzie wygladalo niz przelacznik na kablu remote. Mowie o czyms takim http://allegro.pl/wylacznik-pradu-rygiel-hebel-12-24v-hit-od-ss-i1224342899.html

thompson17
21-09-10, 12:47
hehe chyba nie zrozumieliście kolegi pytania:D (albo ja)
chodzi o to że owszem połączy wzmak z kabelkiem RC, ale chce mieć możliwość wyłączyć wzmaka w czasie słuchania radia np...
ja mam tak zrobione, jak mam dosyć łembolenia to pstryk i jest git:p
wystarczy najzwyklejszy włącznik on off w kabelku RC;)

!markos
22-09-10, 14:58
ale wiesz.. niektorzy zasilaja wzmacniaczami inne glosniki niz subwoofer..

kompletnie nie rozumiem koniecznosci posiadania takiego switcha, ale jesli juz musisz, to raczej na masie i wlasnie takim rajdowym hebelkiem jak kolega wyzej zalinkowal.

jozek_marek
22-09-10, 15:51
z faktu, że mam uszkodzone podgrzewanie tylnej szyby to wykorzystałem do odłączania wzmacniacza przełącznik od podgrzewania. I podłączyłem go pod RC.

toby86
23-09-10, 20:16
co do pstryczka od kabla minusowego to na pewno odpada, raz że chce mieć go pod ręką a nie chce mi się kabla przeciągać w okolice siedzenia a po drugie thompson odgadł sens mojego pytania. Czasem jak będzie bania boleć od dudnienia to zamiast się bawić w wyciszanie suba na radiu to poprostu zrobie magiczne pstryk i tyle, poza tym czasem moją maszyną podróżuje ktoś inny więc...... ;)
Dzięki serdeczne za pomoc, dziś przełącznik zamontowany, teraz tylko czekam na skrzynie i zacznie się improwizacja co i gdzie poprzykręcać żeby się wzmak i sub nie przewracały po bagażniku:D:D (może ktoś ma patent w sedanie??)

!markos
24-09-10, 02:10
nie ma to jak nagle odcinac zasilanie grajacego wzmacniacza. gratuluje inwencji.

toby86
24-09-10, 20:25
Nie jestem elektrykiem ale według mnie większą szkodę wzmacniaczowi zrobie rozłączając go na kablu masowym jak proponowałeś niż na REMOTE.
Przecież jak sprzęt gra a ja zgasze silnik i wyjme kluczyk to jest tak samo jakbym pstryknął przełącznikiem na kablu RC, a mało kto chyba gasi wcześniej radio i cały sprzęt nim wyjmie kluczyk - no chyba że jest jakaś różnica to proszę o poprawienie.

!markos
25-09-10, 01:49
ok, luz, zakrecilem sie.

tyle, ze nadal nie rozumiem po co ten wylacznik...

leciak
25-09-10, 09:37
Np. jak wieziesz matkę,teściowa, polroczne dziecko a nie chcesz jechać w ciszy? Pasażerowie wysiadaja i pstryk:) Albo sytuacja żywcem wzięta z zeszlej zimy: -20 na dworze i aku nie daje rady, pstryk i zakrecil :)
EDIT:
Ale tak jak mowisz, jezeli wszystkie glosniki sa przez wzmacniacz to bez kitu przelacznik jest zbedny :)

toby86
25-09-10, 14:36
nie nie:) na wzmaku będzie chodziła tylko skrzynia i nic poza tym, a co do sensu..... to główne i najważniejsze powody wymienił Leciak;)
Swiadomość tego że musialbym suba wyciszać za każdym razem kiedy potrzebuje poprzez radio nie jest zbyt wygodna na dłuższą metę, a tak będzie guzik (w sumie to już jest) :)
Dzięki wszystkim za pomoc:o temat można zamknąć