Zobacz pełną wersję : przełącznik do wzmacniacza
Panowie potrzebuje pomocy.
Mam rozbebeszone auto bo właśnie je wygłuszałem i kładłem kabelki do zasilania wzmaka i chcę zrobić oddzielny włacznik do wzmacniacza.
Pytanie brzmi: czy wystarczy że pod kabel RC (niebieski) podepne po drodze jakiś przełącznik ON/OFF czy jest jakiś inny patent???
Wiem że wzmak powinien się wyłączać po wyjęciu kluczyka ale chce mieć jeszcze takie małe zabezpieczenie.
Z góry dzięki za pomoc;)
Ja mam przełacznik na niebieskim kablu REMOTE i wszystko ładnie śmiga :)
creative2200
21-09-10, 09:58
Przelacznik ci napewno wystarczy ale nie ma sensu go zakladac bo wzmacniacz i tak nie walczy sie jezeli nie bedzie dostawal syhnalu z radia. Z tego co rozumiem chcesz zalozyc zabezpieczenie zeby wzmacniacz napewno sie wylaczyl ale idac twoim tokiem rozumowania i tak moze sie nie wylaczyc nawet z przelacznikiem. Przelacznik bedzie dzialal tak jakbys wlaczal i wylaczal radio, jezeli na samym kablu bez tego zabezpieczenia wzmacniacz moze byc wlaczony dalej to z przelacznikiem tez. Mysle ze lepiej bylo by zalozyc rygiel na kabel minusowy wtedy prad napewno bedzie wylaczony a i fajniej to bedzie wygladalo niz przelacznik na kablu remote. Mowie o czyms takim http://allegro.pl/wylacznik-pradu-rygiel-hebel-12-24v-hit-od-ss-i1224342899.html
thompson17
21-09-10, 12:47
hehe chyba nie zrozumieliście kolegi pytania:D (albo ja)
chodzi o to że owszem połączy wzmak z kabelkiem RC, ale chce mieć możliwość wyłączyć wzmaka w czasie słuchania radia np...
ja mam tak zrobione, jak mam dosyć łembolenia to pstryk i jest git:p
wystarczy najzwyklejszy włącznik on off w kabelku RC;)
ale wiesz.. niektorzy zasilaja wzmacniaczami inne glosniki niz subwoofer..
kompletnie nie rozumiem koniecznosci posiadania takiego switcha, ale jesli juz musisz, to raczej na masie i wlasnie takim rajdowym hebelkiem jak kolega wyzej zalinkowal.
jozek_marek
22-09-10, 15:51
z faktu, że mam uszkodzone podgrzewanie tylnej szyby to wykorzystałem do odłączania wzmacniacza przełącznik od podgrzewania. I podłączyłem go pod RC.
co do pstryczka od kabla minusowego to na pewno odpada, raz że chce mieć go pod ręką a nie chce mi się kabla przeciągać w okolice siedzenia a po drugie thompson odgadł sens mojego pytania. Czasem jak będzie bania boleć od dudnienia to zamiast się bawić w wyciszanie suba na radiu to poprostu zrobie magiczne pstryk i tyle, poza tym czasem moją maszyną podróżuje ktoś inny więc...... ;)
Dzięki serdeczne za pomoc, dziś przełącznik zamontowany, teraz tylko czekam na skrzynie i zacznie się improwizacja co i gdzie poprzykręcać żeby się wzmak i sub nie przewracały po bagażniku:D:D (może ktoś ma patent w sedanie??)
nie ma to jak nagle odcinac zasilanie grajacego wzmacniacza. gratuluje inwencji.
Nie jestem elektrykiem ale według mnie większą szkodę wzmacniaczowi zrobie rozłączając go na kablu masowym jak proponowałeś niż na REMOTE.
Przecież jak sprzęt gra a ja zgasze silnik i wyjme kluczyk to jest tak samo jakbym pstryknął przełącznikiem na kablu RC, a mało kto chyba gasi wcześniej radio i cały sprzęt nim wyjmie kluczyk - no chyba że jest jakaś różnica to proszę o poprawienie.
ok, luz, zakrecilem sie.
tyle, ze nadal nie rozumiem po co ten wylacznik...
Np. jak wieziesz matkę,teściowa, polroczne dziecko a nie chcesz jechać w ciszy? Pasażerowie wysiadaja i pstryk:) Albo sytuacja żywcem wzięta z zeszlej zimy: -20 na dworze i aku nie daje rady, pstryk i zakrecil :)
EDIT:
Ale tak jak mowisz, jezeli wszystkie glosniki sa przez wzmacniacz to bez kitu przelacznik jest zbedny :)
nie nie:) na wzmaku będzie chodziła tylko skrzynia i nic poza tym, a co do sensu..... to główne i najważniejsze powody wymienił Leciak;)
Swiadomość tego że musialbym suba wyciszać za każdym razem kiedy potrzebuje poprzez radio nie jest zbyt wygodna na dłuższą metę, a tak będzie guzik (w sumie to już jest) :)
Dzięki wszystkim za pomoc:o temat można zamknąć