Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sonda pomieszane kable

robak
20-09-10, 06:14
witam, zamontowalem kolektor 4-2-1 i przedluzalem kabelki z sondy lambda ale 2 musialem pomylic (bialy, zielony i 2 czarne) wlasnie te 2 czarne, zaczol palic jak smok ale z samodiagnostyki nic nie wyszlo oprocz bledu ABS 6-1, 5-4. wczoraj te czarne kable polaczylem na odwrot-zobaczymy czy normalnie bedzie palic. pytanie jest takie czy przez zle polaczenie tych kabli moglem sonde lambda spieprzyc???

rooter666
21-09-10, 10:52
obawiam się że mogła paść bo na któreś kable idzie napięcie dogrzałki.

robak
21-09-10, 17:08
dobra juz wszystko wiem, 2 czarne to masa wszystko jedno jak je polacze, nastepny to grzalka i ten 4 to zapomnialem, ale jeden byl zle zrobiony i nie bylo styku, dzis naprawilem powinno byc ok, takze tamat do zamkniecia.

najemnik_
21-09-10, 20:06
dobra juz wszystko wiem, 2 czarne to masa wszystko jedno jak je polacze, nastepny to grzalka i ten 4 to zapomnialem, ale jeden byl zle zrobiony i nie bylo styku, dzis naprawilem powinno byc ok, takze tamat do zamkniecia.
Nie 2 czarne masa tylko jeden z czarnych to masa a II czarny to grzałka...

robak
23-09-10, 07:37
napewno czyli 1 czarny masa, 2 czarny grzalka a bialy i zielony? jestes pewny tego co napisales?

najemnik_
23-09-10, 17:12
napewno czyli 1 czarny masa, 2 czarny grzalka a bialy i zielony? jestes pewny tego co napisales?

schemat jest do pobrania w dziale manuale
biały czujnik
zielony diagnostyka ktory sprawdza czy sonda jest sprawna

robak
24-09-10, 06:56
masz racje poszukalem po necie, teraz obczaje w manualu, dzieki nara

a jakby sie okazalo ze sonda jest do dupy, to do mojego d16y8 podejdzie z innego silnika sonda 4 zylowa czy tylko z y8??

najemnik_
24-09-10, 16:26
Inna też powinna podejść ja jeździlem od fiata;)

firefox_pl
25-09-10, 19:12
witam
jako ze mam podobny problem podepne sie pod temat
osatnio moje z6 zaczelo masakrycznie duzo palic okolo 12 litrow , gdzie wczesniej zazwyczaj miescilem sie w 8,5
postanowilem sprawdzin sonde , otwieram maske a tam taki kwiatek:
http://img837.imageshack.us/img837/6864/sondap.jpg
kable sa ewidetnie zamienione , kompletnie nie mam pojecia w jakim celu
i co teraz , jest sens podlaczac tak jak to powinno byc (tak jak wskazuja kolory kabli) ?
czy odrazu zaopatrzyc sie w nowa sonde i wtedy dobrze podlaczyc ?
dodam tylko ze robilem samodiagnostyke i nie ma zadnych bledow ,co najdziwniejsze po odlaczeniu kostki sondy i odpaleniu tez nie pojawia sie check engine