Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc! Silnik 1.6 130KM?
Witam serdecznie!
Zamierzam kupić Hondę Civic VII gen i wpadł mi w oko cukiereczek (podobno). Prosiłbym Was przede wszystkim o dane tego silnika, gdyż pierwsze słyszę aby w tej gen był silnik 1.6 V-tec o mocy 130 KM. Druga sprawa to oczywiście ocena, czy warto pojechać obejrzeć z bliska?
http://moto.allegro.pl/honda-civic-sport-typ-s-vtec-1600cm3-130km-i1234894991.html
Pozdrawiam
to jest silnik który ma 110 KM
a po drugie nie ma ESP tylko EPS (elektryczne wspomaganie)
Musiał by mieć zrobiony dolot i układ wydechowy wraz z kolektorem 4-2-1. Z takim układem całkiem możliwe, że miałby nawet ponad te 130KM. Ogólnie te silniki cechują się bardzo wysokim momentem obrotowym (około 152NM). Dlatego może się wydawać niektórym, że auto jest nieco mocniejsze od identycznego np Opla z silnikiem 110KM...
Standardowo te silniki mają 110KM. I kierownica jest regulowana w jednej płaszczyźnie... Swoją drogą to trochę wioską zalatuje w tym bagażniku.
Racja, racja. Te kable na wierzchu marnie wyglądają, ale generalnie chyba ładna. Czy się mylę?
Poducha kiery była gmerana,brak zaślepek śrub w tylnym zderzaku,ale ogólnie wygląda nie najgorzej.
No i chyba nie wiedzą,co to jest EPS :D.
Troche za cukierkowo. Kobieta jezdzila, a zglebione i takie audio? Poza tym felga 17 + kobiecy styl jazdy? Eee...wlasciciel za bardzo slodzi, trzeba sie autku dokladniej przyjrzec. Co do mocy to nawet po kolektorze, wydechu i dolocie auto z trudem wypluloby 120 konikow, a o 130 to mozna pomarzyc. D16v1 to nie d16z6..
z d14z6 na dolocie i kolektorze+wydech wyciągają do 110KM...
Przedstaw konkretne przykłady z wykresem z markowej hamowni, bo multum tematów na civicforums, czy honda-tech mówi o słabych reakcjach silników z VII gen na wszelkie delikatne mody typu I/H/E.. Poza tym na tym forum mamy przykłady, które po markowym wydechu i dolocie prezentowały niższą moc niż fabryczna. Kolektor 4-2-1 do VIIgen jest praktycznie niedostępny, chyba że ktoś jest w stanie wydać ponad 300 dolców na DC i zgodzić się na wywalenie katalizatora, bo jest to nieuniknione przy instalacji 4-2-1. Powszechnie stosowany jest kolektor 4-1, który z kolei nie daje wiele.. To wszystko sprawia, że średnio wierzę w te 110KM z 1.4 a już szczególnie w 130 z d16v1 z samego I/H/E.
Poducha kiery była gmerana,brak zaślepek śrub w tylnym zderzaku,ale ogólnie wygląda nie najgorzej.
No i chyba nie wiedzą,co to jest EPS :D.
Generalnie moją uwagę zwraca jeszcze inny odcień zderzaka z tyłu i bocznych dokładek. Ktoś musiał by po prostu obejrzeć dokładnie auto i zrobić wywiad :D Trochę mi te fotele nie pasują.
Co parę głów to nie jedna ;) Co do samej kierownicy to nie wygląda jak na 65tyś przebiegu, ale pewnie jak to często bywa - powiedzą, że to od pierścionków się powycierała :) Koniecznie trzeba sprawdzić po co tylny zderzak był ściągany, bo zaślepki same nie odpadły ;) No i powtórzę - taki tuning nie pasuję do opisu do kobietki :)
Leeo chyba obraziłeś naszą EFKE :)
a co do auta to po prostu trzeba go prześwietlic z bliska
Panowie!
A jak ocenicie tę Hondę?
http://motoallegro.pl/honda-civic-1-6-wersja-sport-110km-pilne-okazja-i1230520063.html
Byłem ją dzisiaj oglądać i:
-lewe drzwi przy zawiasach ognisko rdzy i brak jednej zaślepki/śrubki (nie orientuję się), oraz obdrapany plastik na tych drzwiach wokół szyby I zastanawiam się*czy to nic poważniejszego nie było z tymi drzwiami,
- przedni zderzak, zaraz pod lewym reflektorem pęknięty,
-uszczelka nad przednią szybą lekko się podnosi,
-tylny zderzak drobne otarcia
Generalnie jeździ się bajka ;p
AAa i krótko o niej: 2 właścicieli, od ok 30 tyś w Polsce i "nic się*z autem nie działo, tylko lać i jeździć" - mówi właściciel
Co o niej sądzicie? Proszę wspominać o wszelkich wątpliwościach, gdyż jestem laikiem.
Z góry dziękuję*za pomoc.
Pozdrawiam
Leeo chyba obraziłeś naszą EFKE :)
a co do auta to po prostu trzeba go prześwietlic z bliska
EFKA nie ma gleby i przyciemnianych szyb. Jej autko zrobione z klasą a na kierownicy i gałce zmiany biegów nie ma śladu po pierścionkach :) Przyjechałbyś na zlot, to byś wiedział ;) ale się pastwię, co? :D
mietek_8:
a jak właściciel zareagował na pytanie - czemu w opisie aukcji nie jest zaznaczone, że auto bezwypadkowe? Co z nim było? Szyby oryginalne z tego samego roku? Kierownica nie jest przypadkiem wytarta na godzinie 10-tej?
Nie wiem, czemu każdy pisze o takim małym spalaniu, kiedy ciężko osiągnąć w mieście wynik mniejszy niż 9 litrów a w mieszanym wychodzi koło 7-7,5.
Mówi, że za jego kadencji w posiadaniu tego auta to nic się nie działo i że takiego już*kupił. O wypadkach to nic nie mówi, poza tym, że był malowany przedni zderzak bo była jakaś duża rysa. Tyle mówi o stuknięciach. Muszę auto zaprowadzić do znajomego lakiernika, żeby ocenił te drzwi i czy to czasem nie więcej jest walone, gdyż jak wspomniałem wcześniej, jestem laikiem. Chciałbym tylko dobrego civica VII gen z silnikiem 1.6
Panowie!
A jak ocenicie tę Hondę?
http://motoallegro.pl/honda-civic-1-6-wersja-sport-110km-pilne-okazja-i1230520063.html
Byłem ją dzisiaj oglądać i:
-lewe drzwi przy zawiasach ognisko rdzy i brak jednej zaślepki/śrubki (nie orientuję się), oraz obdrapany plastik na tych drzwiach wokół szyby I zastanawiam się*czy to nic poważniejszego nie było z tymi drzwiami,
- przedni zderzak, zaraz pod lewym reflektorem pęknięty,
-uszczelka nad przednią szybą lekko się podnosi,
-tylny zderzak drobne otarcia
Generalnie jeździ się bajka ;p
AAa i krótko o niej: 2 właścicieli, od ok 30 tyś w Polsce i "nic się*z autem nie działo, tylko lać i jeździć" - mówi właściciel
Co o niej sądzicie? Proszę wspominać o wszelkich wątpliwościach, gdyż jestem laikiem.
Z góry dziękuję*za pomoc.
Pozdrawiam
Coś się działo z przodem-nierówne szczeliny między zderzakiem,grillem i maską,a także kiepsko spasowany tylny zderzak,może jakieś stłuczki parkingowe?
A dodam jeszcze,że nie podoba mi się,przynajmniej na zdjęciu spasowanie klapki wlewu paliwa-albo coś z błotnikiem było robione,albo odkręcali klapkę,żeby dorobić lakier ;).
Przednie zderzaki dziwnie wyglądają ale może to kwestia opon i felg. Leeo mi po mieście wychodzi 7,2-7 jak sięciśnie 8 a jak się jedzie ekonomicznie ale tak na maxa :D ( nie dostaniesz koniczynki ) to zszedłem do 4,8 :cool: no ale jednak częściej Vtec potrzebuje odrobinę więcej pożywienia :D
nieźle.. u nas w ekipie EM2 rzadko kto schodzi mniej niż 9 na mieście i 7 w trasie. U Cibie 8 jak się ciśnie? Hehe, to co to u Ciebie znaczy ciśnie? Przy pełnym :D U mnie jak mój ojciec śmigał moją furą, to paliło mu najmniej 5,5-5,9, ale to była mega emerycka jazda. Obecnie na dolocie i 17stkach ciężko mi zejść poniżej 7 w trasie. Miasto koło 9. I to nie są wyniki po ciągłym pałowaniu do 7 tyś, tylko sporadycznym ;) Powiem Ci stary, że nie wierzę, że w mieście zejdziesz do 4,8 :) Do 7 jestem w stanie uwierzyć, bo w Wawie wszędzie macie daleko, więc bardziej to wygląda jak trasa niż miasto ;) U mnie w Białymstoku najdalej gdzie potrzebuje przejechać z punktu A do punkt B, czyli z domu do pracy to 6 km :)
Krzysztof1969
22-09-10, 08:39
Wypucowany do granic możliwości łącznie z oponami. Poza tym ten lakier jakby za nowy ale może puc to daje. Kilometrów też jakby za mało i wydaje mi siię nieco za drogi. Poza tym trzeba obejrzeć, posłuchać, sprawdzić szyby albo odrazu zapytaj czy są oryginalne.
Moje zdanie jest trochę inne - otóż samochód jak najbardziej należy sprawdzić dokładnie ale pod względem technicznym i oczywiście przeszłości wypadkowej...
Ale szukanie dziury w całym, że niby szyba wymieniona, że zderzak źle spasowany - LUDZIE te samochody mają 7 i więcej lat, zakładamy że są normalnie eksploatowane, więc nie ma szans żeby gdzieś się jakiś element nie porysował, zderzak nie odkształcił od lekkiego stuknięcia na parkingu, etc. Jeżeli szukamy auta bez takich drobnych "przygód" to moim zdaniem jedźmy od razu do salonu i nie bawmy się w szukanie cudownych x-letnich samochodów bez śladów użytkowania...
A oto przykład z życia wzięty:
mój civic - kupiony z wymienioną szybą czołową, bez książki serwisowej (obstawiam że licznik cofnięty), z lekko wgniecionym progiem, pewnie wielu z Was od razu by ten samochód skreśliło, pisząc głupoty że nie wiadomo gdzie i jak był bity, a ja kupiłem, jeżdżę ponad 4 lata i poza normalnymi rzeczami nic w nim nie robię...dodatkowo tu i tam dostał na parkingu więc i porysowany jest w w kilku miejscach, ale nie będę go pucował bo potem właśnie są takie kwiatki jak sami piszecie że cukierkowy, że to, że tamto, a że sprzedam go bez problemu jestem pewien, tylko kwestia uczciwego podejścia do Klienta - zawsze mówię co robiłem i co się z autem działo, jak ktoś ogarnięty to kupi i pewnie jeszcze trochę pojeździ...
pozdro :cool:
to zwykła 110tka a nie żaden type s , zwykłe fotele itp. za 25tyś to kupiłem sporta ładniusiego z 2005roku już
nieźle.. u nas w ekipie EM2 rzadko kto schodzi mniej niż 9 na mieście i 7 w trasie. U Cibie 8 jak się ciśnie? Hehe, to co to u Ciebie znaczy ciśnie? Przy pełnym :D U mnie jak mój ojciec śmigał moją furą, to paliło mu najmniej 5,5-5,9, ale to była mega emerycka jazda. Obecnie na dolocie i 17stkach ciężko mi zejść poniżej 7 w trasie. Miasto koło 9. I to nie są wyniki po ciągłym pałowaniu do 7 tyś, tylko sporadycznym ;) Powiem Ci stary, że nie wierzę, że w mieście zejdziesz do 4,8 :) Do 7 jestem w stanie uwierzyć, bo w Wawie wszędzie macie daleko, więc bardziej to wygląda jak trasa niż miasto ;) U mnie w Białymstoku najdalej gdzie potrzebuje przejechać z punktu A do punkt B, czyli z domu do pracy to 6 km :)
4,8 po pustych ulicach no i w trasie to oczywiste ( ale bardziej chodziło mi o sprawdzenie możliwości ), generalnie 7,2 jak się pałuje więcej :D Hehe to prawda mamy daleko i po mieście staram się jeździć...o kropelce :o no chyba że trafi się kompan do ścinki :D
to ja nie wiem jak Ty to robisz ale mi sie nie udalo mniej niz 7 :P no kiedys za dobrych czasow z 6,5 ale to dawo.. z reguly 7-8 w miescie..
Ej nie bierzcie tego tak dosłownie :D tak jak napisałem chciałem sprawdzić możliwości i postanowiłem że zejdę poniżej 5l , udało się ale w trasie np aby tak jechaćto by potrzeba całego dnia aby gdzieś dojechać generalnie trasa 5,6-6,5 miasto 6,2-7,3 i więcej jak się pałuje...:D
Krzysztof1969
22-09-10, 22:36
No tak ale koleś sprzedaje jako nie bity prawda. Ja rozumiem że to samochód już nie nowy, że nosi znamiona użytkowania. Mój ma wgniecenie na lewych dżwiach bo koleś wiechał mi w nie tyłem kiedy cofał (gamoń), niby nie jest tak żle ale boli.
neisamowite macie spalanie... Na trasie do Włoch i spowrotem średnio wyszło 6,5l a po mieście wyciągam 9-10l. Nie szaleję, czasem przycisnę na dwójce i trójce, ale tak to nie przekraczam 4000 obrotów. poniżej 5l to chyba trzeba by pchać samochód :)
..tez mnie szokuje Wasze spalanie,
czy podajecie wynik z komputera czu z dystrybutora
moja hondziwka w miescie z "letkimi" korkami (odczyty z kompa) 9,5 , trasa 6,5-8 w zaleznosci od predkosci
przy dystryutorze wychodzi 10l/100km w miescie, ale jak tylko nie ma korka to krece wysoko.
najlepsze jest to, ze ostatnio zatankowalem Shell V Power i komputer zwariowal i pokazywal 11,4 w miescie, silnik glosniej wyl i mniej jakos kulturalnie pracowal
nastepny bak (jak zawsze) BP Ultimate i 9,5
..tez mnie szokuje Wasze spalanie
nie wasze, nie wasze, bo to tylko kondrados ma auto, które pali 4,8 a przy ciśnięciu 7,2 w mieście :D
Mi najmniej udało się zejść do 5.1 l na trasie (jazda za ciężarówką przy prędkości 100km/h) ;) W mieście przy ciśnięciu wyszło około 10 l
Leeo please...:p to było chęć sprawdzenia możliwości i założenia sobie aby zejsć poniżej 5l co jest wykonalne :D Spalanie z kompa zazwyczaj u mnie pokrywa się z tym co na BP ( bo tam zalewam )
Hardcore chłopaki :). W ogóle 7 litrów mieście w benzyniaku graniczy z cudem. Ale skoro udało się osiągnąć niżej, to nic, tylko się cieszyć :). Ja mam 6 gen D15Z6 i mi pali średnio 8 po mieście. Ale nam się OT zrobiło, prawie na dwie strony tematu :p
Ponownie prośba:
http://otomoto.pl/honda-civic-sport-C14783484.html
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
Maciej Grzegorzewski
Wygląda dobrze,może coś niewielkiego z przodem i zderzak z tyłu troszkę nie spasowany z błotnikiem po lewej stronie,ale jechałbym oglądać :).
A tak wogóle,to jest dział przeznaczony do wrzucania ogłoszeń aut i nie trzeba zakładać nowego tematu ;).
A ten "tuning"? Dobre rozwiązanie?
Trudno powiedzieć,nie wygląda to źle pod maską,warto tak,czy inaczej sprawdzić kondycję silnika.Ja akurat bardziej się skupiłem nad ogólnym wyglądem auta,jeśli chcesz więcej technicznych informacji,to zapraszam na http://www.ep-klub-forum.pl/index.php ;).
Na pewno nie jest to fabryczny tuning :cool:.
Dolocik ciężko dostać w PL, możesz nawet go sprzedać o ile właściciel ma jeszcze oryginalny. Nawet korek masz fujita ;)
Na Moje oko ten przód wygląda podejrzanie, chodzi o odcień i wydaje Mi się że wszystkie sporty mają halogeny. Co do koloru to trzeba obejrzeć na żywo
Ponownie, lecz tym razem mam nadzieję, że po raz ostatni
http://otomoto.pl/honda-civic-C14917358.html
Poprzednia z Bdg się sprzedała ;/
Pozdrawiam,
Maciej Grzegorzewski.
Z tą bym bardziej uważał,gdyż:
poduszka kierownicy ruszana,coś mi przód średnio pasuje,ale nie wiem,czemu,do tego słabo spasowany tylny zderzak z błotnikiem z lewej strony.Ogólnie zdjęcia bardzo kiepskie do oceny :(.
Właściciel uczciwie nie pisze, że bezwypadkowy, więc można zadzwonić i zapytać co i jak może nie będzie "głupa rżnął:.
Krzysztof1969
30-09-10, 09:38
No rzeczywiście jakby atrapa poduszki ruszana. Ja tam z przodu nic nie widzę ale na zdjęciu to sobie można oglądać panienki..
Witam ponownie!
Jutro rano oglądam tę Hondę
http://otomoto.pl/honda-civic-1-6-sport-36tys-km-idealny-C15400763.html
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam,
Maciej Grzegorzewski
Ten przebieg jest nierealny :D. Wychodzi, że ktoś robił ok. 7 tys rocznie. W Niemczech tak nie jeżdżą.
Witam ponownie!
Jutro rano oglądam tę Hondę
http://otomoto.pl/honda-civic-1-6-sport-36tys-km-idealny-C15400763.html
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam,
Maciej Grzegorzewski
Zwróć uwagę na linię drzwi i tylnego błotnika po prawej stronie-po środku drzwi się "zapadają".
Średnio podoba mi się spasowanie tego plastikowego trójkąta przy lusterku lewym-zwróć uwagę na to.
Tak ogólnie wygląda nieźle.
Tył zderzak inny odcień lakieru, hm i ten przebieg jest rzeczywiście niski strasznie ale komora silnika jak nowa i nie wygląda to generalnie na czyszczenie może rzeczywiście jakaś niemiecka 90letnia babcia nim jeździła na targ po chleb gdzieś go przytarła - jak masz to weź kogoś kto ogarnia mechaniko/blacharkę może auto warte uwagi.
Akurat jeśli chodzi o zderzak tylny,to nie mam zastrzeżeń ani do odcienia(który zawsze jest inny,bo to inny materiał i element jest lakierowany osobno,a nie na aucie),ani do spasowania :).
Za to prawe drzwi są odrobinę ciemniejsze.
Panowie, na jakich oponach (firma i rozmiar) wyjeżdżały z salonu Civici z 2005 roku BAR?
O ile się nie mylę,to 205/55/16.