Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : KOntrolka Temperatury Opada do zera w trakcie jazdy D15Z6

pacha
19-09-10, 00:48
Panowie Pomocy mam dziwny problem z ktorym nie potrafie sobie sam poradzic dlatego prosze o pomoc mianowicie: Chodzi o silnik D15z6 v tec ekonomy 97r...w trakcie jazdy zawsze kontrolka temp była mniej wiencej na srodku dzisiaj natomiast gdy jechalem na odcinku 60 km to spadła prawie do zera i tak caly czas....z nawiewów leci normalnie ciepłe powietrze...gdy sie zatrzymałem kontrolka wrociła na swoje miejsce tzn blisko srodka ale gdy zaczynam jazde to znowu opada do zerapomocy co to moze być???

mixturant
19-09-10, 00:56
Miałem to samo tyle, że w 5gen. Do wymiany termostat i wszystko wróciło do normy.

pacha
19-09-10, 01:00
kurcze ale odziwo wydawało bysie ze gdyby to był termostat to powinno chyba z nawiewów leciec zimne powietrze ...przynajmniej tak mi sie wydaje..a u mnie jest wszystko ok z temp w kabinie

piotrstrojek
19-09-10, 11:06
Będzie leciało ciepłe bo pamiętaj że chłodnica nie ochłodzi płynu do zera stopni. Wymień termostat i bedzie git - to częsta przypadłość w Hondach. Termostat zawiesza się w pozycji otwartej i cały czas puszcza chłodziwo na duży obieg. Wyprzedzając ewentualne pytania - termostat kosztuje około 30-40zł, polecam osobiscie Wahlera, wymienisz spokojnie sam - czas pracy to góra 40min. Przygotuj też nowy płyn bo będziesz musiał stary spuścić.

Dealer
19-09-10, 12:08
jak spuści stary to nie może go z powrotem nalać?? Ewentualnie jakaś dolewka wchodzi w gre:)

zakit
19-09-10, 13:01
jak spuści stary to nie może go z powrotem nalać?? Ewentualnie jakaś dolewka wchodzi w gre:)

generalnie moze, ale są rozne szkoly :)

piotrstrojek
19-09-10, 13:26
No można wlać nowy w zasadzie, ale ja wychodzę z założenia że płyn już jakiś czas jeździł na furce a nie ma rzeczy wiecznych i z reguły wymieniam na nowy... ale ogólnie nic na przeszkodzie nie stoi ;)

zakit
19-09-10, 13:29
No można wlać nowy w zasadzie, ale ja wychodzę z założenia że płyn już jakiś czas jeździł na furce a nie ma rzeczy wiecznych i z reguły wymieniam na nowy... ale ogólnie nic na przeszkodzie nie stoi ;)

wszystko zalezy ile ten plyn jezdzil, ja tam nie specjalnie ale wymieniam plyn srednio 2 razy w roku :)

pacha
19-09-10, 21:25
Panowie a gdzie odpowietrzyć cały układ bo w poprzedniej hance 5 genie mialem taki mały zaworek gdy poluzowalem śrubke to wylatywał płyn w tym silniku przypomne jest to 6 gen .D15z6 vtec nie widze takiego ustrojstwa... wiec gdzie odpowietrzać układ chłodzenia ???

Budziniak
19-09-10, 22:28
sam się odpowietrzy tylko musisz pilnować aby w zbiorniczku był płyn

pacha
19-09-10, 22:29
w zbiorniczku wyrównawczym mam rozumiec:-) dzieki hopy za info...