Zobacz pełną wersję : Wymiana rozrządu co 60 czy co 100tys?
Hondziarz84
18-09-10, 16:07
Mam takie pytanko: Honda Civic 1.4 16V 1996r rozrząd wymienia się co 60 czy co 100tys? Bo był wymieniany przy 198( przez poprzedniego właściciela) więc jeśli co 6o za jakieś 5 tysięcy muszę zmienić:) A jeśli co 100 to jeszcze mogę spać spokojnie:)
Co 100.000 lub 5 lat.
Zaraz posypia sie posty - ja wymieniam dla pewnosci co 80.000, a ja co 15.000 :cool:
Nie trzeba, przedlift - czyli Ty jak pisalem, polift co 120.000 lub 6 lat. U nas spokojnie tez sie mozna tego trzymac.
Raczej powinno wymieniać się co 50 tyś km. Teraz też będę wymieniać rozrząd, i wymieniam po 50 tysiącach. Lepiej dmuchać na zimne. Majątku to nie kosztuje a unika się wtedy problemów.
(bo co jak pasek się zerwie np przy 75 tyś km.?)
Polecam zestaw :
Pasek Mitsuboshi rolka Koyo i pompa wody GMB.
Co 100.000 lub 5 lat.
Zaraz posypia sie posty - ja wymieniam dla pewnosci co 80.000, a ja co 15.000 :cool:
Nie trzeba, przedlift - czyli Ty jak pisalem, polift co 120.000 lub 6 lat. U nas spokojnie tez sie mozna tego trzymac.
Dobrze wiedzieć.;) Pozdrawiam.
Idiotyzm !!! Kto wogole sieje takie herezje ze paski leca wczesniej? Skad sie to wzielo? Z forum golfa 2?
Hondziarz84
18-09-10, 16:22
Chyba poprzedni właściciel trzymał się wymiany co 100tys skoro zmieniał przy 198tys:) Ale i tak dzięki za podpowiedzi bo nie chciałem mieć przykrej niespodzianki:)
Idiotyzm !!! Kto wogole sieje takie herezje ze paski leca wczesniej? Skad sie to wzielo? Z forum golfa 2?
Jaki bulwers.;P
Przecież nie ma pewności że pasek wytrzyma te 100 tyś km.
W poniedziałek wymieniam rozrząd to sprawdzę w jakim stanie jest pasek.;)
A kto Ci powiedzial ze nie wytrzyma? Idac tym tokiem myslenia wymieniajmy olej co 5.000, swiece co 10.000, itp. , itd.
W ksiazce jest jak byk napisane. Nie badzmy madrzejsi niz ludzie ktorzy te silniki stworzyli.
A ten pasek to jak sprawdzisz? Wsadzisz se go w gacie na rok?! :cool: Czy moze bedziesz go rozciagal? A moze ma byc postrzepiony? :cool: ;)
demonobiker
18-09-10, 18:34
trzymam stronę reXia tylko z tym ze uważam że jesli ktoś robił na porządnych częściach to co 100tys km a jesli ktos przyoszczędził mocno na jakosci sprzętu wkładanego w rozrząd to co 50-60tys.
Pasek z napinaczem zmienia się co 100 tys.km wg zaleceń producenta i tyle trzeba wiedzieć, jasne że można zmieniać nawet co miesiąc ale jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie. Ryzykowne było by jeżdżenie np. 150 tys. na jednym pasku, a to co podaje producent zawsze ma jakiś margines.
Często wśród mechaników spotyka się też teorię że brak napisu Honda na pasku Gates zabiera mu 40% żywotności ;)
Jak zalecił producent, tak trzeba zmieniać. Nie później, ewentualnie można wcześniej. No i oczywiście nie oszczędzać na częściach. No i pompę wody też zmień.
ja u siebie 60 tys i wiem ze nic sie mie stanie :p
100tys to się zgodzę no ale w serwisie nie zamiennikami koledzy..bo nie wierzę że jak kupie pasek za 20pln i on mi wytrzyma a jeśli ktoś jest innego zdania to niech założy taki made in china i sprawdzi czy zrobi 100tys. km. ja zmieniam co 60 a jeśli robił bym to w serwisie to oczywiście 100tys.
Ktos kto oszczedza na rozrzadzie jest po prostu cwokiem. Ale jak ktos nie oszczedza a i tak wymienia duzo wczesniej tez jest cwokiem :cool:
Dlaczego od razu made in china za 20zł? Za te 50-60zł można kupić taki sam pasek jak w ASO tylko bez napisu Honda.
Ja podchodzę do tego tak: książka mówi o 100k km na pasku. I tego się trzymam. Wymieniam w ASO na oryginałach, mam od nich fakturę z datą, przebiegiem w czasie wymiany i poniekąd jest to gwarancja na 5lat/100k km. A że drożej? Sądzę, że wychodzi na to samo co wymieniać raz na 60k km u innych magików z innymi paskami itd.
Co do pompy wody z wymianą rozrządu. Nie jestem nadgorliwy. W książce pisze o kontroli a nie wymianie. Pompa skontrolowana, sprawna. Działa od nowości i nie daje oznak do niepokoju.
Mam dokladnie to samo zdanie co Ty. Odnosnie pompy rowniez. Jesli chodzi o rozrzad - ASO.
mi tam ojczulek wymienia :d
tak co 80-100k ewentualnie aż się wszystkie napisy na pasku stracą :p
Również wymieniłem w ASO przy 120 kkm sam pasek, teraz mam 200 i zamierzam zmieniac po raz drugi przy 240. Jesli ktoś uważa ze taniej wymieniać co 50 kkm u pana Henia, to niech sobie to policzy. Moze oszczędzi ze 150 zl, a moze nie. Gwarancji na robote natomiast nie ma zadnej.
Raczej powinno wymieniać się co 50 tyś km. Teraz też będę wymieniać rozrząd, i wymieniam po 50 tysiącach. Lepiej dmuchać na zimne. Majątku to nie kosztuje a unika się wtedy problemów.
(bo co jak pasek się zerwie np przy 75 tyś km.?)
Polecam zestaw :
Pasek Mitsuboshi rolka Koyo i pompa wody GMB.
Dobrze wiedzieć.;) Pozdrawiam.
Ta wymiana co 50 tkm ok jeśli jesteś przewrażliwiony to nie ma problemu. Tylko jeśli pompa wody jest sprawna to nie zmieniaj jej na gorszą bo po co ;-) W moim civicu rozrząd robiony był przy 109, 185 i teraz przymierzam się do trzeciej wymiany na liczniku jest 248 tkm a pompa jest od nowości i nie mam zamiaru jej wymieniać! :cool:
Pozrawiam