Zobacz pełną wersję : tłumik końcowy kilka pytań
Witam
Przyszedł czas na wymianę tłumika końcowego w moim aucie. Przepaliła się rura przy łączeniu z środkowym. Puszka jest cała więc pomyślałem żeby wyciąć ten zgniły kawałek, wstawić rurkę i zespawać do kupy ale nie wiem czy jest sens bawić się w to.
W sklepie proponują mi firmy MARIX za 163 zł. Co sądzicie o tym tłumiku ktoś ma taki w swoim aucie ?
Mam zamiar sam go wymienić, chyba nie ma w tym żadnej filozofii specjalnej ?
Czy coś do wymiany jeszcze potrzebuję jakieś pierścienie itd. ?
Puszka jest cała więc pomyślałem żeby wyciąć ten zgniły kawałek, wstawić rurkę i zespawać do kupy ale nie wiem czy jest sens bawić się w to.
Następnym razem szukaj więcej bo co chwila ktoś zakłada taki sam temat, firma jakaś jak dla mnie nie znana, a jeśli twój wydech to oem jeszcze to może znacznie dłużej pojeździć jak jest w dobrym stanie, a po za tym kolega miał podobnie, pojechał zapłacił chyba z 50zl i mu to na miejscu zrobili.
Następnym razem szukaj więcej bo co chwila ktoś zakłada taki sam temat...
Informuję, że szukałem i nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi na moje wątpliwości szczególnie odnośnie tłumików firmy MARIX :) Dlatego jest nowy temat.
Tlumik za 163 gornych lotow nie bedzie. Skoro obecny jest ok to co za problem rure odciac i dostapac nowa? Ile za to wezma? 40 zl?
Właśnie go zdjąłem i po dokładnych oględzinach stwierdziłem, że jednak nie ma sensu łatać bo będą niedługo nowe dziury, po za tym w puszce jest niezła grzechotka :) Także pozostaje nowy wstawić.
Mógłby jeszcze ktoś w temacie powiedzieć czy warto tego MARIX'a brać czy lepiej coś droższego. :)
Mógłby jeszcze ktoś w temacie powiedzieć czy warto tego MARIX'a brać czy lepiej coś droższego. :)
Jeśli nikt nic nie piszę to albo pan jasiu za szopą to kleci albo nowa dostawa z chin i to bardzo świeża i pewnie słabej jakości. a jaką gwarancje na niego dostaniesz ?
Gwarancja gwarancja, pewnie 2 lata, czyli 3 lat moze juz nie wytrzymac. Osobiscie nie wiem jakie sa polecane tlumiki bo kupuje rodzimego Ultera. Zdziwila mnie na plus jakosc pierwszego, po 7 latach padl to kupilem drugiego zeszlej wiosny. Cena 600. Uwazam uczciwa jak za cos "pseudo" sportowe :cool:
Nie lepiej skusic sie na jakiegos Bosala albo Walkera?
kupuje rodzimego Ultera. Zdziwila mnie na plus jakosc pierwszego, po 7 latach padl to kupilem drugiego zeszlej wiosny. Cena 600. Uwazam uczciwa jak za cos "pseudo" sportowe :cool:
Potwierdzam też używałem, ale dałem mniej bo montaż w warsztacie wychodzi taniej niż dedykowany.
Na pewno taniej ale pierwszy dedykowany spasil jak ulal to nie chcialem kwadracic, dodatkowo ze robilem to sam w garazu na jednym lewarku i o 3 piwach :eek:
Na pewno taniej ale pierwszy dedykowany spasil jak ulal to nie chcialem kwadracic, dodatkowo ze robilem to sam w garazu na jednym lewarku i o 3 piwach :eek:
No spoko, tylko coś takiego jak dedykowany do aero b18 nima, a druga sprawa że miałem już owalną końcówkę ultera i nie był mi cały potrzebny.
Mój OEM też ma grzechotkę w środku, ale słychać go tylko przy gaszeniu silnika, więc za 30zł została przyspawana rurka i planuję zimę przejeździć, po co nowy tyrać solą. Chyba że się przedziurawi na wylot wcześniej, to zmienię.
No więc u mnie przegniła rura całkiem przy łączu z tłumikiem środkowym i w zasadzie nie było co spawać. Kupiłem dziś IZAWIT i problem mam załatwiony, mam nadzieje na przynajmniej 2 lata :) Może nie jest jakiś super ale wygląda solidnie, dzwięk wydaje normalny, więc czego jeszcze wymagać :)