Zobacz pełną wersję : antena CB
Mam Pytanko.. Czy Jest Możliwość Skorzystania z jakiej kolwiek anteny automatycznej jako Anteny CB ?? Jesli Tak. Jakie warunki musze spełnić np. jakies Plytki i dopałki..
automatycznej nei, ale sa jakeis takei małe antenki wygladajace jak radiowe, ppm ma cos takiego
sirio triflex lub sirio tajfun - drogie ale podobno słabe
za taką cenę można mieć całkiem dobrą antenę do CB
jednak dyskrecja kosztuje
Ja temat dyskretnej anteny olałem i jeżdzżę na 1,6m magnesie.
i ja tez przeca to eni zakazane a wstydu tez chyba nie ma.....
Mnie martwiło skrobanie dachu zimą pod magnes. Nawet zmontowałem uchwyt na spoiler (6gen 3d) ale nie ma tam masy. Nakleiłem folię przezroczystą na dachu w miejscu gdzie stawiam antenę i jest ok. A czy wystarczy żeby śnieg się nie przyklejał to się okaże jak napada.
myslałem ze antena to " kawałek" drucika ;) a takowy kazda antena posiada, a ewentualne sciaganie odpowiednich fal ( czeęstotliwosci ) zalerzy od płytki która jest w taka antene wbudowana... no i byłem w błędzie.. :/ Bo lepiej By wygladały dwie takie same i symetryczne :) ale trudno
W tradycyjnej antenie CB liczy się długość bata i wielkość cewki - im dłuższe/większe tym większy zasięg i czułość. Jak koniecznie chcesz coś mniejszego to te co podałem powyżej. Ale w parze z wymiarami idą słabe osiągi - dla mnie za słabe. Ewentualnie możesz pomyśleć o helikalu (http://www.allegro.pl/item143015386_antena_cb_president_vermont.html) - jest to konstrukcja bez typowej cewki - sprawnością dorównująca wyższym magnesówkom. Trzeba zrobić dziurkę w dachu, ale wygląda jak typowa antena na "francuzach". Polacana na cb-radio.pl (www.cb-radio.pl).