PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z licznikem

cichy
20-11-06, 18:23
Witam!

Mam problem z licznikiem prędkości w mojej Hondzie, tzn raz działą a raz (albo wieceje razy) nie, powiedzmy ze da sie z tm jedzic lecz czasem bywa to uciezliwe, np jesli musisz jechac przepisowo ;)

Ostatnio nawet doszlo do tego ze kiedy wracalem do domu wieczorem w pewnym momencie "strzałka" pokazująca prędkość zaczeła wariować, tzn wsakazywała całyczas wiekszą predkosc niz ta faktyczna, aż w pewnym mencie doszła do maksymalnej prekosci i sie zatrzmała prze zerze, lecz po niewlasciwej stronie :)

Jakis tydzien temu wrocila na swoje miesjce i jakosc czasem działa licznik.

Dodam że licznik jest elektryczny, błem z tym problemem u elektryka lecz powiedzmy że goscio chyba mial niewielkie pojecie bo niewiedział dokladnie co zrobic :) i nadal mam ten sam problem... może coś doradzicie?

Rok produkcji 1993 typ Hatchback, slink 1,5, litra, 90 koni, automatyczna skrzynia biegów, wersja 3 drzwiowa...

Furious
20-11-06, 18:30
hmm... nie wiem... moze czujnik VSS w skrzyni?

Fajver
20-11-06, 18:38
miałem coś podobnego ... okazało sie ze sróbki, które trzymją wskaźnik prędkości, a jednocześnie przenosza napięcie elektryczne aby wskaźnik mógł działac były poluzowane...
może i u Ciebie jest to przyczyną, w kazdym razie sprawdzić nie zaszkodzi.
AHA i uwazaj zeby znowu nie przekręcic w drugą stroncze czyli za mocno bo wtedy licznik masz do wyrzucenia, czemu nie wiem ale tez sprawdziłem na sobie :P

PabloLbn
20-11-06, 19:06
Ja tez tak miałem w EJ6 , wymieniłem czujnik przy skrzyni na używany i wszystko wróciło do normy .

cichy
28-11-06, 22:20
Byłem z tym "licznikiem" w salonie Hondy (mają też w nim serwis)

Myślałem iż tam mój problem zniknie raz na zawsze... na moje nieszczescie licznik podczas ich "badan" podobno ciagle dzialal... coś tam spryskali jakimś płynem i.... dzialal licznik tylko do naspnego dnia... znowu to samo sie dzieje.

Sami niewiedzieli czemu tak jest i niewzieli jeszcze kasy za "robote" ale mam do nich jeszcze podjechac...

Ale wątpie czy coś zdzialają :(

Czy zakup nowego licznika predkosci moze rozwiazac ten problem?

Frydzio
28-11-06, 22:54
mam dokladnie to samo i szukam predkosciomierza do wymiany

redrac
28-11-06, 23:16
mi szalal predkosciomierz jak mialempoluzowana mase od silnika do budy....sprawdzcie sobie

Chipsy2
28-11-06, 23:18
Jak już będą nowe Stare poproszę do testów :) Może coś się z nimi da wymodzić ( codziennie bawię się z licznikami w ciężarówkach więc może i to jakoś ogarnę ). A być może dadzą się jakoś naprawić ;)

cichy
06-09-07, 09:05
Rozwiązaniem problemu okazał sie zakupów nowych zagraów - tylko że teraz mam obrotomierz, a także licznik w KM :D