PDA

Zobacz pełną wersję : obciążenie a kondycja autka

djreals
19-11-06, 18:27
Witam.

Otoz zdarza mi sie czasem podrozowac na dluzszych trasach z wiekszym obciazeniem hmmmm.... powiedzmy: ja + 300 kg. Zawsze kiedy jade to bije sie z myslami, ze moja hondka cierpi ,ale niestety jechac musze :oops:

i tutaj moje pytanie: czy jest to szkodliwe dla kondycji autka? Czy jesli poloze na podloge 70 kg worek paszy dla swin to nic sie podlodze nie stanie? :P

nie sa to jakies czeste wyjazdy, ale moze pokrzepicie, abym nastepnym razem jechal z czystym sumieniem.

pozdrawiam

Lcfr
19-11-06, 18:34
ja + 300 kg.
czyli 400kg :roll: :D

nie jest to tragedia - zobacz dopuszczalna ładownosc auta...

ale na pewno porównujac 2 auta(jedno jezdzi obciazone a drugie "na pusto') to zuzycie zawieszenia i hamulców bedzi wieksze w tym obciazonym....

tomay
19-11-06, 18:35
i jeszcze zuzycie paliwka bedzie troche wieksze

djreals
19-11-06, 18:38
oki . to to wiem ,ze te elementy szybciej sie zuzywaja, ale np: czy motor bardziej sie zuzywa , i plyta podlogowa?

Ps: faktycznie 400 kg :D

SACZI
19-11-06, 18:50
Wszystko będzie się szybciej zużywało, ale bez przesady, nie przejmuj sie tym!
Swoją drogą, takie "docieranie" silnika od czasu do czasu, dobrze mu zrobi.
Możesz się doczytać na necie, jak to ludzie "katują" silniki, aby te dawały większą moc, o te 3 km, ale zawsze większą.

Raveland
19-11-06, 19:36
to szkoda ze nie widziales jak nissan testuje swoje silniki
nie pamietam jakie obciazenie daje na nie ale pracuja ciagle przez x czasu co daje sume 100tys km a kolektor nagrzewa sie do czerwonosci
gdzies mialem fotke ale nie moge jej znalezc podczas testu silnika
jak znajde to wkleje

wieshaq
19-11-06, 19:57
daj spokoj nie ma sie czym przejmowac. roznica w "zuzywaniu sie "auta bedzie niezauwazalna. spalanie tak ale nic poza tym

djreals
19-11-06, 19:59
dzieki Panowie - juz jestem spokojniejszy :D