Zobacz pełną wersję : Panowie i Panie potrzebuje porady
Jakie zimówki kupić do felg 15" do Vti ? Chodzi mi o rozmiar oraz jaką firmę polecacie.
Z góry dziękuje
Może wiele osób do tego podejdzie z uśmiechem, ale ja polecam Dębice Frigo 2 (bieżnik Goodyear Ultra Grip 5). Bardzo ładnie się trzymają i są dość ciche, cena również bardzo przystępna. U mnie będą już 2 sezon i jestem z nich bardzo zadowolony :)
Sam teraz stoję przed tym dylematem, napisz tylko czy te od vti to masz alu czy stalu bo nie jestem pewien czy nie ma delikatnej różnicy w szerokości, ja na stalowych miałem 185/60 ale na alu zakładam 195/50 bo są tańsze niż standardowe 195/55 ale to się jeszcze zobaczy, dobre opinie i tanie są uniroyal ms 66 czy jakoś tak, choć osobiście będę rozważać nokian i yokohama, może toyo.
Fakt nie napisałem potrzebuje na alu i mam taki dylemat :)
to chyba coś z rozmiaru 195/50 albo 195/55 bo 185 nie wiem czy za wąsko nie będzie.
Na zime weziej = lepiej. 185 spokojnie moze byc, 175 juz raczej bedzie wygladac za chudo. Ja swego czasu mialem zime 175/65/14.
Na zime weziej = lepiej. 185 spokojnie moze byc, 175 juz raczej bedzie wygladac za chudo. Ja swego czasu mialem zime 175/65/14.
Tak ale mówimy o feldze od vti gdzie normalnie zalecany rozmiar opony jest 195/55 i lepiej się tego trzymać, wężej owszem jest lepiej jak się po zaspach jeździ ale na miasto chyba ta szerokość może być, z resztą nie chciałbym kupić opony która później źle podejdzie albo auto będzie się dziwnie na niej zachowywać.
Mysle ze spokojnie 195, to tez musi jakos wygladac, nie?! :)
wyglądać jak wyglądać ale też ma się dać na tym jeździć jak wspomniałem wcześniej na stalowej vti miałem 185/60 ale ta felga jest chyba nie co węższa od alu vti a na niej dobrze leży 195/50
Ja usiebie na zimę mam alu wiatraki 15'' od Accorda 99> a na nich 185/60 15. Dodam, że szerokość felgi to 7''. Wygląda spoko i jest to najbardziej zbliżony do zalecanego oryginału, a na lato mam 205/45 16 :)
W zimowym setupie mam właśnie 175/65/14. Oponki Fulda Montero 2, które jako opony zimowe mogę polecić.
Ja usiebie na zimę mam alu wiatraki 15'' od Accorda 99> a na nich 185/60 15.
Nie wątpliwie opony w takim rozmiarze są tanie, tzn jak miałem wybierać pośród czymś sensownym w rozmiarze 195/50 do 300zł/sztuka to przy tym 185/60 to już można przebierać prawie co się bardziej podoba, czyli coś z wyższej półki może jednak warto to przemyśleć z tym rozmiarem zastępczym.
W lecie jak najbardziej zgodzę się na jakieś szerokie oponki 195 wzwyż, ale jak wiadomo na zimę lepiej wziąć coś węższego 165, 175 max. 185, napewno będą lepsze właściwości jezdne na takich oponach. Dlatego też w tym roku na przednią oś planuję kupić coś ala 175/65/R14.
Dlatego też w tym roku na przednią oś planuję kupić coś ala 175/65/R14.
To wróć na początek wątku i doczytaj że mówimy o feldze od vti 15 cali oem i tu rozmiar jest raczej ograniczony 185-195 , niestety pomoc w opisaniu 175/65/14 nic nie daje bo to do aut vti w żaden sposób nie podejdzie felga 14 cali, ba nawet niektóre 15 nie podejdą.
chyba się zdecyduje na 185/60/15 tylko jeszcze firma hmmm ... myślę o Bridgestone albo TOYO ewentualnie FULDA Montero3 ale nie wiem jaka jest dobra :( a teraz po swapie na 1,8 musi dobrze trzymać drogi
Ja rozważam yokohame bo na 2 hondach to już jeździ u znajomych i całkiem nieźle się spisuje, a po letnich oponach trochę mnie kusi by zakupić pirelli, toyo jeden kolega kiedyś miał na qp i też sobie je chwalił, ale rozmiar chyba zostawię 195/50 bo liczę na drogowców z poznania że nie będzie zasypanych asfaltów.
myślę o Bridgestone
Kolega pracuje w tej firmie i jeśli chodzi o jakość i dział badań technicznych i jakości to też warto się na nią skusić i opinie na necie ma całkiem niezłe.
Bridgestone czytałem opinie i właśnie nikt nie narzeka na nie i myślę że się będzie dobrze sprawować a cena koło 200 zł za szt nie jest wygórowana w stosunku do pirelli oraz michelin. Pytałem różnych ludzi to też polecają te opony.
Bridgestone czytałem opinie i właśnie nikt nie narzeka
Siema, ostatnią zime śmigałem na Bridgestone'ach Blizzak i powiem, że trzymają nieźle, także śmiało polecam. Trafiłem gdzieś nówki chyba z 2007 koło 160 pln, tylko że to 14". pzdr
Wczoraj byłem u wulkanizatora powiedział że nie poleca Bridgestone tylko fulde montero 3 jeździł ktoś na tych ewentualnie na montero 2 ?
Wczoraj byłem u wulkanizatora powiedział że nie poleca Bridgestone tylko fulde montero 3 jeździł ktoś na tych ewentualnie na montero 2 ?
Pewnie dlatego że takie sprzedaje, nie słuchaj go tylko kup takie jakie chcesz, a fulde to miałem i była dobra jak miałem skode.
Mam Fulda Montero 2 - rewelacja - lepszej zimówki nie miałem. Idealnie trzyma się na śniegu. Śmiało mogę polecić.
Pewnie dlatego że takie sprzedaje, nie słuchaj go tylko kup takie jakie chcesz, a fulde to miałem i była dobra jak miałem skode.
No gość sprzedaje i bridgestona i fuldę i doradził fuldę. Ja obecnie mam letnie fuldy i jestem zadowolony. Jak zbiorę jeszcze trochę opinii to wybiorę coś dla siebie :)
Zależy jeszcze jaki model, ja wybrałem yokohame (http://www.opony.com/parametry-opony/yokohama-w-drive-185-60r15-84-t) ze względu na przeznaczenie jak i opinie znajomych którzy na tym jeżdżą , a co do bridgestona (http://www.opony.com/parametry-opony/bridgestone-blizzak-lm30-185-60r15-88-t-xl) to też rozważałem ze względu "przeznaczona jest na sezon zimowy dla samochodów klasy średniej i wyższej. Szczególnie polecana jest dla sedanów i kombi oraz aut o sportowym charakterze." ale wole jednak yokohame.
Ile ludzi tyle opinii. Ojciec jezdzi 3 sezon na jakis letnich fuldach i zrobily sie okropnie glosne. Przebieg okolo 30.000.