Zobacz pełną wersję : Wycieraczki do szyb?
Siemanko
Potrzebuje kupić nowe wycieraczki do swojej Hondy 5 generacji. Z racji tego że wchodzimy w okres jesienno zimowy to muszę wymienić wycieraczki bo przy ostrej ulewie jakoś średnio moje zbierają. Zależy mi na jakiś dobrych i w miarę niedrogich wycieraczkach. Może ktoś zarzuci jakieś propozycje z czego korzysta i jakie są jego odczucia? Myślałem o wycieraczkach DIPP albo SWF.
Domyślam się że było już wiele tematów na ten temat ale chciałbym go odświeżyć trochę bo na pewno rynek wycieraczek też się zmienia.
sporo osob poleca wycieraczki valeo. Sam przymierzalem sie jeszcze z tyga temu do zakupu tych wycieraczek ale cena troche wysoka.
http://allegro.pl/wycieraczki-valeo-plaskie-honda-civic-4-1991-1994-i1217615388.html
Dlatego ja kupuje na dniach wycieraczki u mnie w miescinie za ok 20zł ( jakies niemieckie szajsy )
Mialem takie w poprzeniej hance i o dziwo sie sprawdzaly. Mam nadzieje ze i tym razem rowniez bedą smigac ;)
Ja czytałem o "bananach" ze są bee i ze to lipa i że jak już to takie 50 zł/szt minimum. Wchodzę do Reala, idę po zapach do auta, patrze wycieraczki typu banan jakiejś firmy X po 12 zł/szt. Miałem i tak zmieniać to myślę że kupie a najwyżej wywalę. I co? Pół roku jeżdżę i jestem tak *****iście zadowolony z nich ze polecam każdemu. Zbierają wodę idealnie i nie zużyły się nic a nic. Oczywiście dobrałem wycieraczkę z opisu do mojego modelu bo słyszałem że tam nie tylko długość się liczy a też krzywizna pióra.
ja mam banany bosha okolo 90-100 za komplet i od roku jest poezja, szyba po przejechaniu wycieraczki jest IDEALNIE sucha nie ma najmniejszego rozmazania, absolutnie zero sladow po wodzie. oczywiscie nie ma modelu do civica 5 gen wiec dobralem po dlugosci, cena wysoka ale w 100procentach rowna sie to z jakoscia dzialania.
draksson20
15-09-10, 13:31
ja uzywam valeo bananow i powiem ze jest chu*nia!na poczatku ok ale po pol roku coraz mniejsza efektywnosc a po roku wymiana bo wogole sobie nie dawaly rady!wiecej nie kupie ale testowac bede bananki innych firm!
Średnio wycieraczki wymienia się 2 razy w roku. Przed okresem jesienno-zimowym i po tym okresie. Nie rozumiem więc dlaczego są krzyki, że po roku wycieraczki się zużyły. Piasek, błoto, śnieg czasem lód, to wszystko wpływa na trwałość pióra.
draksson20
15-09-10, 16:41
srednio sie tak robi ale rzeczywistosc jest inna!na zwyklych bosha przelatalem 2 pelne sezony i dopiero sie posypaly:)
Też mam zamiar wymienić wycieraczki, obecnie posiadam zwykłe Valeo i bardzo słabo zbierają. O ich trwałości się nie wypowiem bo takie miałem założone przed kupnem autka.
Skoro jeden z kolegów nie poleca bananów Valeo to jakie? :) Warto zapłacić za BOSHA te 100zł?
draksson20
15-09-10, 17:41
moze jesli bys pilnowal zmiany jak kolega 3 posty wyzej pisze by dluzej przetrwaly!na poczatku bylem nimi zajarany ale po ok 5-6 miesiacach juz tak bardzo mnie nie zachwycaly!wybor nalezy do ciebie
Też mam zamiar wymienić wycieraczki, obecnie posiadam zwykłe Valeo i bardzo słabo zbierają. O ich trwałości się nie wypowiem bo takie miałem założone przed kupnem autka.
Skoro jeden z kolegów nie poleca bananów Valeo to jakie? :) Warto zapłacić za BOSHA te 100zł?
ja przelatalem jesien, zime !!(lod na szybie, itp) wiosne, lato i teraz znow sie zaczyna jesien i te moje boshe nadal zbieraja perfekcyjnie wiec jak dla mnie sa warte tej ceny, zwlaszcza ze kupowalem je na szybko w sklepie ktory uchodzi u mnie za "zydowsko drogi" wiec pewnie te boshe w normalnym sklepie beda w cenie max 80zl za komplet.
zeby bylo cos do porownania to swego czasu super dystrybutor czesci tuningowych do HOND :) czyli dyskont BIEDRONKA mial "banany" po 20zl komplet, kumpel kupil bo chcial miec to samo co ja :) a ze dnia kiedy kupil doslownie troche kropilo to mogl je przetestowac, efekt taki ze po 15 min zatrzymal sie i je sciagnal i zalozyl stare wycieraczki...
tak wiec nie ma sie co oszukiwac dobra wycieraczka typu banan musie swoje kosztowac zeby dzialala.
jozek_marek
15-09-10, 20:04
Ja korzystam z bananów Bosha. Są super, ale nie na zimę. Jest to mój drugi komplet boshowskich bananów, ale na tą zimę kupię w jakimś hipermarkecie zwykłe, tanie pióra. Poprzedni komplet wytrzymał mi rok czasu z pracą w zimę. generalnie dałby jeszcze pociągnąć kolejny sezon, ale zaczął rysować szybę (mokroryski). Ja po upustach w autolandzie za komplet płacę niecałe 60zł.
Ja kupilem zwykle wycieraczki, 100% kauczk polskiej firmy MOTGUM, na prawde polecam. Sa ciche, dobrze zbieraja wode(gorzej z zabrudzeniami typu ptasia kupa ale w koncu nie od tego sa wycieraczki), nie ma zadnych zastrzezen. Jesli chodzi o ich zuzycie to nei wiem bo uzytkuje od maja, aczkolwiek zmian w dzialaniu nie ma. Wycieraczki kupilem w sieci AUCHAN, nie wiem czy mozna dostac w innych supermarketach. Cena ok 15zl za sztuke, tylna wycieraczka okazala sie za duza.
Jesli chodzi o banany to z tego co wiem montaz do starych aut jest bezsensu bo ramiona wycieraczek nie maja takiego docisku jak te w nowych samochodach gdzie wlasnie stosuje sie banany.
Przykład:
http://allegro.pl/wycieraczki-motgum-honda-civic-crx-integra-lubin-i1204153447.html#gallery
Na prawde polecam, cena niska ale wycierackzi na prawde sa dobre.
motgum'y są dobre jak i Aero dostępne na allegro. Dwa sezony i nadal ok
No więc wybór padł na wycieraczki firmy AERO (płaskie). Teraz tylko pytanie czy nie będzie problemów z długością wycieraczek? Obecnie mam zamontowane 450mm, a te z allegro są:
500mm- wycieraczka kierowcy
450mm- wycieraczka pasażera
Powinny być ok ale chce się upewnić.
ja ostatnio miałem wycieraczki Valeo ok 20zl szt i lipa jak dla mnie, kiedyś miałem boscha w tej samej cenie i był dużo lepszy teraz tez już czeka nowy bosch.
500mm będzie pasował bo sam mam takie
ShiroiTokage
21-09-10, 21:51
Potwierdzę wypowiedzi kolegów... BOSCH AEROTWIN to najlepsze na jakie trafiłem
http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-aerotwin-civic-corsa-c-agila-106-i1210873826.html
mogę jeszcze dodać że dobrze po skończonej jeździe osuszyć pióra. Nie zaszkodzi też odstawienie wycieraczek od szyby, aby nie przymarzły.
A po za tym macie jakieś myki ma zimę??
Bosh Aero Twin - polecam. Na nowych samochodach tez widziałem Bosha, tylko nie wiem czy ten model. Zapłaciłem 9 dych w Auchanie.
kupeja_style
23-09-10, 18:40
mam płaskie Valeo i kibel straszny piszczą, skrzypią, podskakują nie polecam :mad:
Polecam banany polskiej firmy motgum, wczesniej mialem valeo i roznic nie ma, w miedzy czasie skusilem sie i kupilem komplet jakis polskich badziewi za 20zł komplet, podzialaly dwa dni...wiec nie warto oszczedzac...
..komplet plaskich motgum kosztuje ok 50zł, warto!
Zamówiłem te motgumy płaskie, przyjdą na dniach to dam znać jak z ich jakością.
Firma Champion robi najlepsze wycieraczki :) Nie słyszałem ani jednej złej opinii o nich, jeżdżę na nich już prawie rok i dalej są i zachowują się jak nowe, to samo u wszystkich znajomych którzy mają takowe :) Tylko nie wiem czy produkują też banany ale ja tam wole klasyczne :) mam złe ''przeżycia'' z bananami :P :)
mam płaskie Valeo i kibel straszny piszczą, skrzypią, podskakują nie polecam :mad:
no nie pierwszy raz o nich słyszę że coś z nimi nie tak jak trzeba...
http://www.youtube.com/watch?v=j17hBtoG5AM 0:34 propozycja nie do odrzucenia :)
Właśnie przed chwilką założyłem Motgumy płąskie do swojej Hani. Muszę zwrócić uwagę że plastikowe zatrzaski z kompletu są za wąskie i nie pasują do ramienia wycieraczki w moim Civie. Na starych zatrzaskach siedzi bez problemu. Wycieraczki działają jak należy, na razie jestem zadowolony, zobaczymy w czasie jak się będą sprawdzały.
Dziękuję wszystkim użytkownikom za opinie na temat wycieraczek :D
Ja uzywalem takich http://allegro.pl/wycieraczki-valeo-xtrm-honda-civic-i1248203780.html i nie bylo z nimi problemu nigdy, zbieraly bardzo dobrze zawsze(maja naklejke ktora pokazuje kiedy sa do wymiany, ja mam juz jakby do wymiany chyba z pol roku a itak swietnie zbieraja), ale w tym roku zaopatrze sie w aerotwin dla porownania bo widze ze wiekszosc miala zle doswiadczenia z valeo
Jak widzę te ceny wycieraczek to aż mi się włos jeży,bo ja sobie kupuje na stacji benzynowej na sztuki niemieckie wycieraczki alca i robię na nich ok 10tyś. kilometrów i kupuję następne.
Najlepsza w tym wszystkim jest cena bo sztuka kosztuje 8zł:)
Na prawdę nie warto płacić moim zdaniem 120zł za komplet wycieraczek bo nie różnią się niczym poza firmą no i kształtem który ma wątpliwy wpływ na pracę wycieraczki.