PDA

Zobacz pełną wersję : Wycieraczki do szyb?

Giuseppe
15-09-10, 08:52
Siemanko

Potrzebuje kupić nowe wycieraczki do swojej Hondy 5 generacji. Z racji tego że wchodzimy w okres jesienno zimowy to muszę wymienić wycieraczki bo przy ostrej ulewie jakoś średnio moje zbierają. Zależy mi na jakiś dobrych i w miarę niedrogich wycieraczkach. Może ktoś zarzuci jakieś propozycje z czego korzysta i jakie są jego odczucia? Myślałem o wycieraczkach DIPP albo SWF.

Domyślam się że było już wiele tematów na ten temat ale chciałbym go odświeżyć trochę bo na pewno rynek wycieraczek też się zmienia.

bonias83
15-09-10, 09:49
sporo osob poleca wycieraczki valeo. Sam przymierzalem sie jeszcze z tyga temu do zakupu tych wycieraczek ale cena troche wysoka.
http://allegro.pl/wycieraczki-valeo-plaskie-honda-civic-4-1991-1994-i1217615388.html
Dlatego ja kupuje na dniach wycieraczki u mnie w miescinie za ok 20zł ( jakies niemieckie szajsy )
Mialem takie w poprzeniej hance i o dziwo sie sprawdzaly. Mam nadzieje ze i tym razem rowniez bedą smigac ;)

radar333
15-09-10, 09:53
Ja czytałem o "bananach" ze są bee i ze to lipa i że jak już to takie 50 zł/szt minimum. Wchodzę do Reala, idę po zapach do auta, patrze wycieraczki typu banan jakiejś firmy X po 12 zł/szt. Miałem i tak zmieniać to myślę że kupie a najwyżej wywalę. I co? Pół roku jeżdżę i jestem tak *****iście zadowolony z nich ze polecam każdemu. Zbierają wodę idealnie i nie zużyły się nic a nic. Oczywiście dobrałem wycieraczkę z opisu do mojego modelu bo słyszałem że tam nie tylko długość się liczy a też krzywizna pióra.

Infi
15-09-10, 13:21
ja mam banany bosha okolo 90-100 za komplet i od roku jest poezja, szyba po przejechaniu wycieraczki jest IDEALNIE sucha nie ma najmniejszego rozmazania, absolutnie zero sladow po wodzie. oczywiscie nie ma modelu do civica 5 gen wiec dobralem po dlugosci, cena wysoka ale w 100procentach rowna sie to z jakoscia dzialania.

draksson20
15-09-10, 13:31
ja uzywam valeo bananow i powiem ze jest chu*nia!na poczatku ok ale po pol roku coraz mniejsza efektywnosc a po roku wymiana bo wogole sobie nie dawaly rady!wiecej nie kupie ale testowac bede bananki innych firm!

Kubuniek
15-09-10, 14:33
Średnio wycieraczki wymienia się 2 razy w roku. Przed okresem jesienno-zimowym i po tym okresie. Nie rozumiem więc dlaczego są krzyki, że po roku wycieraczki się zużyły. Piasek, błoto, śnieg czasem lód, to wszystko wpływa na trwałość pióra.

draksson20
15-09-10, 16:41
srednio sie tak robi ale rzeczywistosc jest inna!na zwyklych bosha przelatalem 2 pelne sezony i dopiero sie posypaly:)

w_rebacz
15-09-10, 17:09
Też mam zamiar wymienić wycieraczki, obecnie posiadam zwykłe Valeo i bardzo słabo zbierają. O ich trwałości się nie wypowiem bo takie miałem założone przed kupnem autka.
Skoro jeden z kolegów nie poleca bananów Valeo to jakie? :) Warto zapłacić za BOSHA te 100zł?

draksson20
15-09-10, 17:41
moze jesli bys pilnowal zmiany jak kolega 3 posty wyzej pisze by dluzej przetrwaly!na poczatku bylem nimi zajarany ale po ok 5-6 miesiacach juz tak bardzo mnie nie zachwycaly!wybor nalezy do ciebie

Infi
15-09-10, 19:42
Też mam zamiar wymienić wycieraczki, obecnie posiadam zwykłe Valeo i bardzo słabo zbierają. O ich trwałości się nie wypowiem bo takie miałem założone przed kupnem autka.
Skoro jeden z kolegów nie poleca bananów Valeo to jakie? :) Warto zapłacić za BOSHA te 100zł?

ja przelatalem jesien, zime !!(lod na szybie, itp) wiosne, lato i teraz znow sie zaczyna jesien i te moje boshe nadal zbieraja perfekcyjnie wiec jak dla mnie sa warte tej ceny, zwlaszcza ze kupowalem je na szybko w sklepie ktory uchodzi u mnie za "zydowsko drogi" wiec pewnie te boshe w normalnym sklepie beda w cenie max 80zl za komplet.

zeby bylo cos do porownania to swego czasu super dystrybutor czesci tuningowych do HOND :) czyli dyskont BIEDRONKA mial "banany" po 20zl komplet, kumpel kupil bo chcial miec to samo co ja :) a ze dnia kiedy kupil doslownie troche kropilo to mogl je przetestowac, efekt taki ze po 15 min zatrzymal sie i je sciagnal i zalozyl stare wycieraczki...
tak wiec nie ma sie co oszukiwac dobra wycieraczka typu banan musie swoje kosztowac zeby dzialala.

jozek_marek
15-09-10, 20:04
Ja korzystam z bananów Bosha. Są super, ale nie na zimę. Jest to mój drugi komplet boshowskich bananów, ale na tą zimę kupię w jakimś hipermarkecie zwykłe, tanie pióra. Poprzedni komplet wytrzymał mi rok czasu z pracą w zimę. generalnie dałby jeszcze pociągnąć kolejny sezon, ale zaczął rysować szybę (mokroryski). Ja po upustach w autolandzie za komplet płacę niecałe 60zł.

plewski
16-09-10, 13:21
Ja kupilem zwykle wycieraczki, 100% kauczk polskiej firmy MOTGUM, na prawde polecam. Sa ciche, dobrze zbieraja wode(gorzej z zabrudzeniami typu ptasia kupa ale w koncu nie od tego sa wycieraczki), nie ma zadnych zastrzezen. Jesli chodzi o ich zuzycie to nei wiem bo uzytkuje od maja, aczkolwiek zmian w dzialaniu nie ma. Wycieraczki kupilem w sieci AUCHAN, nie wiem czy mozna dostac w innych supermarketach. Cena ok 15zl za sztuke, tylna wycieraczka okazala sie za duza.

Jesli chodzi o banany to z tego co wiem montaz do starych aut jest bezsensu bo ramiona wycieraczek nie maja takiego docisku jak te w nowych samochodach gdzie wlasnie stosuje sie banany.

Przykład:
http://allegro.pl/wycieraczki-motgum-honda-civic-crx-integra-lubin-i1204153447.html#gallery

Na prawde polecam, cena niska ale wycierackzi na prawde sa dobre.

WaSSIL
21-09-10, 02:28
motgum'y są dobre jak i Aero dostępne na allegro. Dwa sezony i nadal ok

w_rebacz
21-09-10, 14:36
No więc wybór padł na wycieraczki firmy AERO (płaskie). Teraz tylko pytanie czy nie będzie problemów z długością wycieraczek? Obecnie mam zamontowane 450mm, a te z allegro są:
500mm- wycieraczka kierowcy
450mm- wycieraczka pasażera
Powinny być ok ale chce się upewnić.

endriu21
21-09-10, 21:33
ja ostatnio miałem wycieraczki Valeo ok 20zl szt i lipa jak dla mnie, kiedyś miałem boscha w tej samej cenie i był dużo lepszy teraz tez już czeka nowy bosch.

500mm będzie pasował bo sam mam takie

ShiroiTokage
21-09-10, 21:51
Potwierdzę wypowiedzi kolegów... BOSCH AEROTWIN to najlepsze na jakie trafiłem
http://allegro.pl/wycieraczki-bosch-aerotwin-civic-corsa-c-agila-106-i1210873826.html
mogę jeszcze dodać że dobrze po skończonej jeździe osuszyć pióra. Nie zaszkodzi też odstawienie wycieraczek od szyby, aby nie przymarzły.
A po za tym macie jakieś myki ma zimę??

Styler84
21-09-10, 22:16
Bosh Aero Twin - polecam. Na nowych samochodach tez widziałem Bosha, tylko nie wiem czy ten model. Zapłaciłem 9 dych w Auchanie.

kupeja_style
23-09-10, 18:40
mam płaskie Valeo i kibel straszny piszczą, skrzypią, podskakują nie polecam :mad:

wydma8
23-09-10, 21:49
Polecam banany polskiej firmy motgum, wczesniej mialem valeo i roznic nie ma, w miedzy czasie skusilem sie i kupilem komplet jakis polskich badziewi za 20zł komplet, podzialaly dwa dni...wiec nie warto oszczedzac...

..komplet plaskich motgum kosztuje ok 50zł, warto!

w_rebacz
24-09-10, 10:58
Zamówiłem te motgumy płaskie, przyjdą na dniach to dam znać jak z ich jakością.

GT-R
24-09-10, 17:24
Firma Champion robi najlepsze wycieraczki :) Nie słyszałem ani jednej złej opinii o nich, jeżdżę na nich już prawie rok i dalej są i zachowują się jak nowe, to samo u wszystkich znajomych którzy mają takowe :) Tylko nie wiem czy produkują też banany ale ja tam wole klasyczne :) mam złe ''przeżycia'' z bananami :P :)

WaSSIL
24-09-10, 17:43
mam płaskie Valeo i kibel straszny piszczą, skrzypią, podskakują nie polecam :mad:
no nie pierwszy raz o nich słyszę że coś z nimi nie tak jak trzeba...

Shcopek
25-09-10, 16:55
http://www.youtube.com/watch?v=j17hBtoG5AM 0:34 propozycja nie do odrzucenia :)

w_rebacz
27-09-10, 16:34
Właśnie przed chwilką założyłem Motgumy płąskie do swojej Hani. Muszę zwrócić uwagę że plastikowe zatrzaski z kompletu są za wąskie i nie pasują do ramienia wycieraczki w moim Civie. Na starych zatrzaskach siedzi bez problemu. Wycieraczki działają jak należy, na razie jestem zadowolony, zobaczymy w czasie jak się będą sprawdzały.

Dziękuję wszystkim użytkownikom za opinie na temat wycieraczek :D

Jarutis
29-09-10, 19:18
Ja uzywalem takich http://allegro.pl/wycieraczki-valeo-xtrm-honda-civic-i1248203780.html i nie bylo z nimi problemu nigdy, zbieraly bardzo dobrze zawsze(maja naklejke ktora pokazuje kiedy sa do wymiany, ja mam juz jakby do wymiany chyba z pol roku a itak swietnie zbieraja), ale w tym roku zaopatrze sie w aerotwin dla porownania bo widze ze wiekszosc miala zle doswiadczenia z valeo

elton_26
29-09-10, 20:52
Jak widzę te ceny wycieraczek to aż mi się włos jeży,bo ja sobie kupuje na stacji benzynowej na sztuki niemieckie wycieraczki alca i robię na nich ok 10tyś. kilometrów i kupuję następne.
Najlepsza w tym wszystkim jest cena bo sztuka kosztuje 8zł:)
Na prawdę nie warto płacić moim zdaniem 120zł za komplet wycieraczek bo nie różnią się niczym poza firmą no i kształtem który ma wątpliwy wpływ na pracę wycieraczki.