Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obtarty zderzak, jak usunąć rysy

Johnny_Chill
19-11-06, 00:39
Witam!

Problem jest następujący - mam otarty zderzak, niestety poruszając się w dżungli miejskiej jest to nieuniknione. Zderzaki jak w każdym civicu sa malowane.

Mowa o zderzaku przednim, na początku było spore otarcie na rogu - otarłem się o scianę na parkingu, dzisiaj z kolei zagapiłem się wjeżdzając między auta i poprawiłem rysy ocierając się o golfa. Straty - zrypany zderzak, pęknięty kierunek i lekko wgnieciona blacha błotnika ;-((
Kolor zderzaka czarny jeżeli coś to zmienia, proszę o porady jak skutecznie to zrobić, żeby nie było śladu. Zaznaczam, że wymiana nie wchodzi w grę.

pozdr.

K@p3K
19-11-06, 03:15
moze pasta tempo pomoze..a jak nie to lakiernik tylko:/

Szymon Septic
19-11-06, 14:49
oddac do lakiernika -proste...

szalo
19-11-06, 17:37
Samemu dasz rade zrobic jak masz smykalke :grin: kup lakier taki prysnij i przepoleruj pasta a blotnik wyciagnij od tyl,i bedzie si :grin: Mi tesz koles przydusil na blotnik sprawdzal debil zawieszenie czy twarde,i mi wgniot sporo,wiec wzielem odkrecilem nadkole i wypchnelem i jest ok :grin: Jak Nowy
pozdrawiam

adasiek_
24-11-06, 23:02
ja mam troche inny problem, ale tez ze zderzakiem.jezdze coupetka, i pod zderzakiem mam jeszcze taka czarna plastikowa doklade(gdzies kiedys ktos na allegro pisal ze to od vti) no i generalnie zderzak jest dosc nisko nad ziemia.no i pewnego pieknego dnia przy parkowaniu podjechalem 20 cm za daleko i zawislem na krawezniku.przy wycofywaniu (baaaardzo powolutku :P) zaczely sie trzaski,no i final byl taki ze zderzak pekl mi klikanascie cm pod przednia lampa.dlugosc pekniecia to ok 20 cm. w sumie az tak bardzo nie rzuca sie w oczy, ale zastanawiam sie czy da sie cos z tym zrobic zeby nie poszlo dalej? oczywiscie lepiej by bylo go nie wymieniac, bo samochod mam od jakichs 3 tyg :P i kasa mi sie skonczyla.zastanwialem sie zeby sprobowac to wziac na taki specyfik do latania łódek.to jaest takie plutno cienkie, ktore sie przykleja n a zywice (kilka warstw) i jakby tym zrobic od srodka to by sie trzymalo? jak myslicie?

ppm702
24-11-06, 23:45
nie będzie się trzymało - zderzak jest z ABSu. Jedyna metoda to wymienić zderzak, zaqspawać pęknięcie albo nawiercić otwory na końcach pęknięcia

Raveland
25-11-06, 00:08
szukaj kogos kto spawa plastiki to ci pospawa

Blend
30-11-06, 15:02
Hondoskie zderzaki są z poliproynenu, który się bardzo dobrze spawa. Ja to tylko pęknięcie to ci to zespawają za 20 - 30 złotych. Laminat to słaby pomysł bo nie jest elastyczny i może szybko pęknąć.

adasiek_
06-12-06, 18:11
ale jesli chodzi o spawanie to nie bedzie tego widac od zewnatrz ? czy zostanie tylko delikatna kreska po peknieciu a caly spaw bedzie od srodka?

komar!!
12-12-06, 22:10
no niestety bedzie to widac od zewnatrz...kolejn krok to oddac to do malowania bo po spawaniu bedzie to trza lekko poszpachlowac zapodkladowac i dopiero po tym lakierowac....niestety :sad:

May
08-02-07, 14:55
A to jeszcze wracajac do problemu zarysowanego zderzaka .. bo ja z kolei trafilem na slupek wysokosci 30 cm ... co oczywiscie nie bardzo widoczne w nocy jak sie wykreca z parkingu:/, to czy nie mozna zeszlifowac, zaszpachlowac, podkladem psiknac i lakierem w szpreju np z norauto albo ruszyc zada do mieszalni ? czy jednak dalej polecacie lakiernika co wezmie ze 3 stowki za robote :/? Czy moze jednak bedzie to baaaaardzo widoczne po takim zabiegu i tylko lakiernik zamiast domowych sposobow ?

cifek wawa
16-03-07, 08:20
robilem troche w lakierni i powiem ze.....
my robilismy to tak...
bralismy kawalek drutu i na dlugosci pekniecia wiercilismy kilka dziurek po obu stronach pekniecia tak zeby tym drutem zwiazac to pekniecie...wygladalo to tak jak szwy u czlowieka...nastepnie lutownica rozgrzewalismy zlaczone powierzchnie i kleilismy je....nastepnie szlifowalismy tak zeby zminimalizowac efaekty klejenia.pozniej juz tylko szpachla podklad i malowanie :)...sa pewnie lepsze metody ale ta wcale nie byla zla....nuikt nigdy nie narzekal ze cos mu peklo ..powodzenia