PDA

Zobacz pełną wersję : help

Huti
06-04-05, 01:19
kilka pytan bo jak czlowiek nowy jest to i pytan wiele...mój civic '92 1,5 16v przyjechal z niemiec nie dawno(jeszcze polskich tablic nie ma :sad: ) chce zmienic olej i filtry- 1)jaki olej tam sie leje?ani w ksiazce serwisowej ani nigdzie pod maską nie pisze jaki tam jest.Najbardziej obawiam sie zalania go syntetykiem jesliby do tej pory jezdzil na mineralu 2) w ksiązce serwisowej i pod maską pisze ze rozrząd wymieniony w 11.2004 przy 147000 a teraz jest 158000 ale nie ufam do konca temu co tam pisze wiec czy stan tego rozrządu(w przyblizeniu oczywiscie) okresli jakikolwiek mechanik czy lepiej jechac z tym do ASO HONDA?Nie kazcie mi tylko samemu tam zaglądac bo ja nie mam o tym pojęcia zielonego 3) gdzie w rejonie katowic najtaniej kupic mozna wspomniany rozrząd i filtry i jakie ceny tego?Jezeli to juz gdzies bylo wczesniej poruszane to przepraszam ale bedąc nowym tu ciezko przejzec szybko cale forum i posty wstecz a mnie z tym czas nagli bo mi sie honda kurzy :) z góry dzięks

Caingorn
06-04-05, 01:54
http://www.honda.jkk.com.pl/ zalej go dobrym półsyntetykiem jak dobrze poszukasz to znajdziesz kto na jakim oleju jeździ a co do rozrządu to chodzi ci pewnie o pasek rozrzadu i chyba kazdy machanik powie ci czy był wymieniany czy nie

juniorohw
06-04-05, 02:00
Tylko polsyntetyk ja mam teraz Orlen i jest git :D

a co do rozrządu to chodzi ci pewnie o pasek rozrzadu i chyba kazdy machanik powie ci czy był wymieniany czy nie
No wlasnie tak latwo sie chyba nie da. W razie niepewnosci wymieniaj i nie zwlekaj z tym :D

Rikoo
06-04-05, 08:04
Tanie czesci maja w Dabrowie kolo Salonu Fiata w budach, ja od nich biore i nienarzekam,a co do oleju to ja mam zalany poolsyntetyk Mobila i jest git. I fakt zajedz do jakiegos mechanika i niech ci sprawdzi czy faktycznie rozrzad byl zmieniany.

Caingorn
06-04-05, 15:58
No wlasnie tak latwo sie chyba nie da. W razie niepewnosci wymieniaj i nie zwlekaj z tym :D
Nie powiesz chyba że nie widać różnicy między paskiem co przejachał 150t a tym co ma 10tysiecy :)
Ale tak jak napisał juniorohw jak nie jesteś pewien to wymień i po kłopocie

Huti
07-04-05, 00:28
dzięki chlopaki.Półsyntetyk ale jaki tam symbol jego dokladnie bo to chyba wazne?A w skrzyni tez nalezy olej wymienic? Czym /jak stożek wyczyscic?

Dominik_bb
07-04-05, 00:37
Reguła jest jedna jak kupujsz auto to zawsze sie wymienia pasek,olej to na początek podstawa nie wazne czy był czy tez był wymieniany to jest moje zdanie :) olej to spokojnie jakis półsyntetyk polecam Shella lub elfa. PS no chyba ze kupiłes samochód od np sąsiada ze wiesz na 100% ze wszystko było wymienione to rozumie ale jak nie to WYMIENIAJ dla twojego dobra

havok
07-04-05, 13:17
Moje ASO poleca Shell lub Mobil1. Ja mam Shell 10w40 półsyntetyk. Jest dobrze.

elmer
07-04-05, 14:42
10W40 semi np. Mobila, zarowno do silnika, jak i do skrzyni (potrzebujesz w sumie 4+2 = 6 litrow).