Zobacz pełną wersję : wgnieciony kolektor
krzysiek civic
14-09-10, 12:29
Witam
Mam taki problem mam dosyc niskie auto i nieco przytarlem o kraweznik kolektorem..i jest teraz problem poniewaz dolna jego czesc ta ktora z 4 łączy sie w 2 została wgnieciona spaliny przeplywaja ale jest widoczne gołym okiem wgniecenie.. i chciałbym wymienic ten element bez kupna calego nowego kolektora zaznacze ze jest to 4-2-1 ebayowy i czy taak czesc gdzies dostane czy msuze caly kolektor wymienic...
daje podgladowa aukcje i prosze zobaczyc na 2 zdiecie tam dokladnie widac to w ktorym miejscu mam wgniecenie na tym łuku..
http://allegro.pl/honda-kolektor-wydechowy-sportowy-4-2-1-poler-nowy-i1220626092.html
Prosze o pomoc:confused::confused:
Będzie ciężko, raczej nowego tego elementu nie kupisz, pozostaje tylko używka ale raczek każdy będzie chciał sprzedać całość wiec wg mnie będzie ciężko. A jakie masz to wgniecenie duże? Ja bym paniki nie robił i tak jeździł jak nie jest duże.
krzysiek civic
14-09-10, 14:13
no w miare taka..na przegladzie powiedzial mi zeby wymienic bo blokuje troche przeplyw spalin.. wiec nie wiem co zrobic..naprawic chyba tego sie nie da bo jak hmm jedynie wymaina a zas caly kolektor za 350 troche nie oplacalny
jedziesz do normalnego serwisu tłumików wydechów itd, :rolleyes: auto podniosą, potem przyspawają do tego wgniecionego miejsca jednym "cyknieciem" breszke albo cos podobnego, następnie nagrzewają palnikiem to miejsce które trzeba "wyciągnąć" i franek czy zenek puka młotkiem tak żeby tą przyspawaną breszką "wyciągnąć" to wgniecenie :o potem breszke na koniec odłamujesz i zostaje mała kropka po spawie :o
spoina po odpowiednim ruchu odpadnie z breszki. :cool:
krzysiek civic
14-09-10, 15:11
czyli jest jednak mozliwosc zrobienia tego bez zakupu elementu..hm tyle dobrze bo szkoda by bylo ladowac 200-300 za to albo i wiecej za caly kolektor ktory jest w groncie rzeczy dobry tylko to wgniecenie..tez wlasnie myslalem czy idzie odspawac ten kawalek i dospawac inny
czyli jest jednak mozliwosc zrobienia tego bez zakupu elementu..hm tyle dobrze bo szkoda by bylo ladowac 200-300 za to albo i wiecej za caly kolektor ktory jest w groncie rzeczy dobry tylko to wgniecenie..tez wlasnie myslalem czy idzie odspawac ten kawalek i dospawac inny
po co demontować, ciąć, mierzyć itd jak można wyciągnąć te rurki prawie idealnie w 5 min :confused:
krzysiek civic
14-09-10, 15:46
aha jutro jestem umowiony do mechanika ktory robil mi wydech powiedzial ze zobaczy oceni i powie co z tym zrobic..ale teraz po tym co napsiales jestem spokojny ze jest mozliwosc zrobienia tego bez wymiany calego lub polowy kolektora... jestem nieco zielony w tym wiec moze zadam glupie pytanie..ty mi piszesz o odkreceniu calego elementu tego dolnego?? bo mi chdozilo po glowie odspawanie tego wgiecia i znalezienie podobnych rurek i wspawanie ich w to miejsce..a z tego co Ty napsiales to odkrecac caly dolny element
lol o żadnym wykręcaniu nic nie bylo :o chyba każdy co to czytał, oprócz ciebie, załapał co znaczy tutaj "wyciąganie rurek" :rolleyes: łopatologiczny opis też nie pomógł :o jak nie chce ci sie czytać odpowiedzi to nie zakładaj tematu :eek:
krzysiek civic
14-09-10, 21:35
wlasnie tym łąpotologicznym opisem mnie jedynie zmyliles bo poczatkowo napsiales normalnie i wiadomo ale pozniej tym opisem namieszales tak ze szok
nie namieszał tylko ty masz jakies dziwne rozumowanie, ja zrozumialem wypowiedz odrazu.
pamietaj tylko ze jak bedziesz cos mieszal przy kolektorze to nie rob tego zwyklym migiem, tylko nierdzewką bo ci zacznie potem ruda wylazic...