Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : szmeranie, skąd jak????

Koser
05-04-05, 22:59
Od razu zaznacze, że szukałem w archiwum, są poruszane bardzo podobne tematy ale nie dokładnie to o co mi chodzi.

Mam taki problem iż :

Jak auto stoi i sprzęgło nie jest wciśnięte słysze jakieś szmery bardzo ciche ale słysze. Wystarczy nacisnąć sprzęgło i tak mniej więcej przy 3/4 wciśnięciu, szmery ustają oczywiści jak wcisne je do końca to też jest cicho.
Podnosząc maske kumpel naciskał sprzęgło i odgłos jest słyszalny z okolic sprzęgła i skrzyni.
Wszystko chodzi git,skrzynia chodzi super lekko, sprzęgło się nie ślizga wszystko jak w nówce ale jednak coś mi szmera kur*%&%

No i teraz czy może ktoś ma coś podobnego albo miał?????????

dodam iż niedawno wymieniałem skrzynie biegów, była w super stanie, wymieniłem też tarcze sprzęgła (reszty nie bo ponoć była w dobrym stanie) Naprawy dokonałem W ASO hondy. Skrzynia jest zalana nowiutkim olejem MTF z ASO.

CIVIC 1996 3d D14A4

emg
05-04-05, 23:10
łożysko oporowe np.

Koser
05-04-05, 23:21
a jaka jest cena takiego łożyska???

wiem że moge zadzwonić i tak też zrobie jutro się dowiem ale chcialbym wiedzieć już dzisiaj. ;)

a może jakieś inne sugestie????????

jamal
05-04-05, 23:43
tez dzisiaj takie cos uslyszalem jak naciskam to milknie a jak puszczam to slychac delikatny szumik :|

Koser
05-04-05, 23:54
tez dzisiaj takie cos uslyszalem jak naciskam to milknie a jak puszczam to slychac delikatny szumik

no właśnie u licha co to jest?

Furious
06-04-05, 00:19
a jaka jest cena takiego łożyska???

wiem że moge zadzwonić i tak też zrobie jutro się dowiem ale chcialbym wiedzieć już dzisiaj. ;)

a może jakieś inne sugestie????????
Nie bądz taki w gorącej wodzie kąpany... chyba wytrzymasz jeszcze 7 godzin zanim otworzą ASO i podadzą Ci tą kosmiczną sumke :P

P.S.
Po jaki tornister chcesz odrazu to wymieniac? :/ To tylko szmery :)

Koser
06-04-05, 00:23
Po jaki tornister chcesz odrazu to wymieniac? To tylko szmery

a kto mówi, że zaraz chce wymieniać, chce wiedzieć co to za szmer i czym jest spowodowany, i ma się rozumieć cene - ile musze wydać by mnie to już nie wk&#&#^#

juniorohw
06-04-05, 02:05
Ja z tej samej beczki ale inny odglos mialem (jak zimno bylo czyli niedawno :)) :D Słysze jakies pyknięcie (doslownie) jak wrzucam jedynke i czasem 2 ale tylko na zimnym silniku. Teraz tak nie mam. Co wy na to ?

elmer
06-04-05, 08:20
Dlatego jak juz sie robi sprzeglo, to najlepiej wymienic wszystko, bo czesci nie sa az tak drogie, a robota jedna. Tez mi sie wydaje, ze to moze byc lozysko.

ZAKi
06-04-05, 11:58
Miałem to samo. Szumy ze skrzyni przy wyciśniętym sprzęgle, przy wciśniętym cisza. Ziomki z Hondy Wieli Car z Kraka wydali w 100% dobrą diagnozę. Z tego co mówili w skrzyni jest 6 łożysk. 2 z nich lubia sie sypać i strasznie hałasują. W moim przypadku dokladnie tak było. Wymieniłem te łożyska. Koszt duży bo w sumie same łożyska 320 PLN za 2 sztuki (no ale inni mówili, że trzeba bedzie wszystkie wymieniać tak więc 6 łożysk to by gdzie indziej koło 1000 PLN wyszło). Robota 100 PLN (bardzo tanio a praktycznie 4 godziny im to zajęło). Efekt słyszalny od razu po założeniu skrzyni. Żadnej różnicy czy sprzęgło wciśnięte czy nie. Zero szumów, wszystko cichutko pracuje. Jak chcecie to się mogę zapytać, które dokładnie to łożyska były i jaki numer. Oczywiście tylko oryginały.

P.S. Nie wiem czy to dzięki tym łożyskom czy MTF'owi ale wreszcie mogę wrzucić jedynkę nawet przy 50 km/h. Przedtem wogóle nie wchodziła podczas jazdy dopiero po zatrzymaniu wskakiwała.

Furious
06-04-05, 12:21
P.S. Nie wiem czy to dzięki tym łożyskom czy MTF'owi ale wreszcie mogę wrzucić jedynkę nawet przy 50 km/h. Przedtem wogóle nie wchodziła podczas jazdy dopiero po zatrzymaniu wskakiwała.
Mam to samo ale ja zadnych lozysk nie slysze...

LIO
06-04-05, 15:49
Nie wiem, jak w 6 gen. ale w piatej masz takie cos:

http://img235.exs.cx/img235/9835/guma1aj.jpg

to taka gumowa oslona, a pod nia masz taka lape wchodzaca do skrzyni. Spróbuj zlapac reka za nia i docisnac w jakims kierunku, do dolu, do przodu i zobacz czy dzwiek ustanie.

Koser
06-04-05, 17:17
LIO dzięks zaraz wyjde i zobacze.

carlose
06-04-05, 22:08
którtko mówiąc łożysko oporowe albo łożyska skrzyni, LIO dobrze Ci pokazał i po tym teście będzie można wyeliminować łożysko oporowe, nie wiem czemu ale chyba w 6gen mankamentem są łożyska skrzyni które głośno chodzą - jeżeli u Ciebie też tak jest to już będzie chyba 5 civic w którym spotkałem się że łożyska w skrzyni głośno chodzą, ale dziwne ponieważ mówiłeś że skrzynie robiłeś ... - więc może reklamacja :D

Dominik_bb
06-04-05, 22:44
panowie łozysko oporowe bedzie wtedy słychac jak zostanie nacisniety pedał sprzęgła przy nie wcisnietym jak cos słychac to tylko łozyska w skrzyni :!: :!: :!: :!: zapamiętac

GoorY
06-04-05, 23:37
panowie łozysko oporowe bedzie wtedy słychac jak zostanie nacisniety pedał sprzęgła przy nie wcisnietym jak cos słychac to tylko łozyska w skrzyni :!: :!: :!: :!: zapamiętac
eee. chyba nie :roll: ale nie bede sie klocil :grin:
a skrzynie to chyba by bylo slychac w trakcie jazdy a nie na postoju tylko przy wciskaniu i puszczaniu sprzegla...
no ale niech mnie ktos poprawi jak sie myle, ale dla mnie to jest jednak lozysko oporowe.

Dominik_bb
06-04-05, 23:50
mylisz sie bo jak na postoju to łozyska na wałku głównym (wałek sie obrac cały czas tylko ze nie jest zazebiony z innymi kołami w skrzyni )

Koser
06-04-05, 23:55
Panowie dzisiaj byłem na zlocie siedziałem w kilku civicach 6 generacji, niektóre z przeróbkami niektóre nie i wszystkie miały to samo. Więc się uspokoiłem. Przed wymianą skrzyni jak pracownik ASO diagnozował czy jest popsuta czy nie, coś mowił o tym że w tym akurat modelu tak jest, i wcale nie jest to niepokojące.

Pojeździmy zobaczymy.

GoorY
06-04-05, 23:58
czyli podczas jazdy tez powinny byc slyszalne, chyba ze sa na tyle ciche ze ich pozniej nie slychac...

Dominik_bb
07-04-05, 00:17
dokładnie tak :smile:

LIO
07-04-05, 16:48
U mnie w cifie, bylo wlasnie slychac takie szmeranie, a po wcisnieciu lekkim sprzegla, albo docisnieciu, tej lapy która pokazalem, dzwiek zanikal.

boogie
11-01-07, 02:05
odkop :speszony:

mam 5 gen civa vti. Oznaki te same jak na poczatku tematu czyli na postoju przy odpuszczonym sprzegle slychac szum ktory ustaje po jego wcisnieciu. Diagnoza to łozysklo tylko teraz moje pytanie..

Ile mozna tak jezdzic, czy wogole mozna, czy niezwocznie powinienem je wymienic? czym grozi jazda z takim łozyskiem?

tomiek
11-01-07, 23:23
Mam ten sam problem, więc się przyłączam. W poniedziałek jadę do warsztatu na dignozę tego szumu. Postaram się coś potem odpowiedzieć...
Pozdro!

rem36
11-01-07, 23:49
Ile mozna tak jezdzic, czy wogole mozna, czy niezwocznie powinienem je wymienic? czym grozi jazda z takim łozyskiem?

mozna az sie zepsuje tak ze nei bedzi emozna lub naprawa nei skonczy si ena wymianie lozyska.... bog jeden wie ile.... jedne pojezdzi 5 lat inny pojezdzi 5miesiecy.... grozi zepsuciem skrzyni.

u Kosera jak sie pozniej okazalo tego lozyska w zasadzie jzu nie bylo :) szczatki lataly sobei po skrzyni a walkiem mozna bylo sobei zamiatac na boki jak sie chcialo... no ale niby dzialalo :)

Booster
01-02-09, 11:48
.

przepity
01-02-09, 18:38
to czy szumi łożysko oporowe czy tez łożyska skrzyni łatwo rozpoznać, oporowe szumi na wciśniętym sprzęgle, skrzyni na luzie/biegach. u mnie skrzyni "kończą" się już ponad 50k km wiec az tak groźne to chyba nie jest, pomoże wymiana skrzyni/łożysk co się bardziej opłaca sam musisz wyliczyć, gdzieś poniżej jest drugi taki sam temat z numerami łożysk

ps.ładny odkop ;)

agent_lol
02-02-09, 00:53
Nie bądz taki w gorącej wodzie kąpany... chyba wytrzymasz jeszcze 7 godzin zanim otworzą ASO i podadzą Ci tą kosmiczną sumke :P

P.S.
Po jaki tornister chcesz odrazu to wymieniac? :/ To tylko szmery :)

no dokladnie , to jest norma w hankach . jak zacznie ostro szumiec to wtedy sie za to zabieraj :) bez spiny :)