Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Do czego to złuży?????

K@p3K
18-11-06, 13:11
http://img293.imageshack.us/img293/9224/pytanieaa0.th.jpg (http://img293.imageshack.us/my.php?image=pytanieaa0.jpg)

w miejscu wskazanym czerwona strzałka powinien znajdowac sie plastik..ktorego kurde nie mam na zdjeci..ale ksztalt maciemniej wiecej narysowany..rzut z przodu...ee i chodzi o to ze na dole jest wlot powietrza i ono przelatuje przez to i wylatuje jakby przed tym plastikiem co jest w nim filtr powietrza..i ja sie pytam co to robi???bo namoje to nic nie robi tylko sobie jest..ale moze sie myle wiedz powiedzcie...aha...obieg powietrza zaznaczony jest na tym technicznym rysunkuP zileonym kolorkiem:D:D

havok
18-11-06, 13:31
Hmm, wyciszenie układu dolotowego?

K@p3K
18-11-06, 13:35
ty ale to niejest z niczym polaczone...poweitrze wpada dolem i u gory wylatuje, rozumiez...raz zapomnialem tego wlozyc i jezdzilem bez jakies 20km i bylo tak samo zero roznicy..a moze jeszze enie czulem roznicy nie wiem;/...bez sensu po co to jest??????

mortas
18-11-06, 13:59
U mnnie tego niema kupilem hanie juz bez tego ,ale nie mam pojecia co to daje ja jezdze bez i nic sie chyba nie dzieje:/

bidz
18-11-06, 14:06
rezonator siakiś,
chyba chodzi właśnie o poprawę własnosci akustycznych.

_Pawel
18-11-06, 14:10
To jest rezonator..a do czego sluzy..Układ dolotowy ma jakąś tam pojemność i odpowiedni kształt. rezonator powoduje jak sądze nadanie odpowiedniiej rotacji i okreslonej pojemnośći powietrzu wciąganemu przez kolektor..ma też zapewne wpływ na szumy ssania..redukuje je poprostu. Ja nie mam rezonatora a powietrze idzie ze zdeżaka i jest dobrze:)

MacK
18-11-06, 16:33
ty ale to niejest z niczym polaczone...poweitrze wpada dolem i u gory wylatuje
wpada raczej u góry z lewej, leci w dół do drugiej puszki co jest pod nadkolem i z tamtšd od dołu wpada do puszki filtra powietrza, jeśli Ci to przeszkadza i uważasz że nie czujesz różnicy to wywal to, ja swoje zostawiam bo wiem że po coś to japońce zrobili a nie że tak się im podobało
wg. mnie element ten pozwala wyseparować mgiełkę wodną z zasysanego powietrza, ten element ma z prawej strony taką komore zakończoną małą dziurką na dole żeby ta woda wyłapana sobie wypływała, ale to takie moje gdybanie

bidz
18-11-06, 17:13
zakończoną małą dziurką na dole żeby ta woda wyłapana sobie wypływała, ale to takie moje gdybanie
faktycznie, bardzo mozliwe :idea:

K@p3K
18-11-06, 19:14
oo dziei dzieki..nie wywale tego bo napewno po cos to jest..chcialem wiedziec po co po prostu..dziekiza odpowedz chyba juz wiem..:)pozdro600

Lcfr
18-11-06, 22:29
oo dziei dzieki..nie wywale tego bo napewno po cos to jest..chcialem wiedziec po co po prostu..dziekiza odpowedz chyba juz wiem..:)pozdro600

to jest rezonator....
włąsciwie jego górna czesc...---> wieksza jest w nadkolu....

jazda bez tego wiaze sie raczej tylko z innymi odczuciami "głosno-słuchowymi"...---> nie powoduje uszkodzen...(ewentualnie słuchowe) :wink:

przy załozeniun stozka wogóle jest to zbyteczne....

mozna tez zrobic "nawiew" na wkaldke w seryjnej obudowie i wtedy tez sie to wyjmuje....