Zobacz pełną wersję : Deaktywacja poduszki powietrznej u pasarzera
Witam.
Możecie mi pomóc, chcę na przednim siedzeniu posadzić dziecko w foteliku ale zalecane jest wyłączenie poduszek a z tego co widzę ja mam 2, jedna z przodu a druga w siedzeniu "boczna" jak mogę je odłączyć na jakiś czas ?? I jakie skutki potem tego będą bo pewnie kontrolka będzie się świeciła ale czy po ponownym podłączeniu zgaśnie??
I co mam odłączyć. Jeśli ktoś ma możliwość to proszę o jakieś foto, manuala. Mam Civic 1.7 CTDI '03r.
Krzysztof1969
12-09-10, 11:34
Nad schowkiem u góry jak go opuścisz jest wtyczka wyjmij ją i z głowy. Przewód w żółtej izolacji. Z drugiej strony nie wiem czy to dobry pomysł wieźć dziecko z przodu.
dziecko ma 4 lata, a z tylu będzie drugie maleństwo z matką siedziało dla tego chce wyłączyć na czas urlopu. A nie wiesz w siedzeniu jak wyłączyć ?? bo jest boczna poduszka
A nie wiesz w siedzeniu jak wyłączyć ?? bo jest boczna poduszka
Niestety w tym modelu nie przewidzieli że będzie ktoś przewoził dzieci i redukując koszty nie zaprojektowano wyłączników. Jedyne co Ci pozostaje to wypiąć konektor (złącze) w podpięciu siedzenia. Tylko nie wiem czy nie będzie on od razu z napinaczem pasa - w każdym "normalnym samochodzie" sidebag ma osobne złącze. na 100% będzie oznaczone żółtą taśma PCV lub koszulką ochronną w tym kolorze.
Nad schowkiem u góry jak go opuścisz jest wtyczka wyjmij ją i z głowy.
a po ponownym podłączeniu przejedz sie na reset srs
min 5 dych w smieci
a po ponownym podłączeniu przejedz sie na reset srs
min 5 dych w smieci
reset srs: 1 kabelek, 10sek roboty, więc niekoniecznie
No to muszę przemyśleć czy odłączać i potem za reset płacić.
Krzysztof1969
12-09-10, 21:18
Nie sądzę równie dobrze może działać po podłączeniu. a jak nie to bezpiecznik od SRS lub akumulator.
przeciez napisałem wyżej co się używa do resetu i nie jest to bezpiecznik ani pieniądze
tylko troche zainteresowania
Krzysztof1969
13-09-10, 08:23
Pewnie da się resecik mu zrobić ze złącza diagnostycznego o tym mówisz?
Nie bardzo jestem w temacie, ja zrobiłbym bezpieczniczkiem, prostrze i bez szukania no chyba że by nie pomogło wtedy szukałbym innego sposobu.
Bezpiecznikiem błędu SRS nie skasujesz. SRS ma swój ECU. Niedawno był gdzieś tu na forum link do filmu który pokazywał jak to zrobić. Jest to tak banalne, że po obejrzeniu spadłem z krzesła. Właściwie do dzisiaj się nie podniosłem :-)
Grzesieklodz
13-09-10, 17:12
klemy ani bezpiecznik nie działają ale działa ten sposób http://www.youtube.com/watch?v=tPnY9q_L8T0
Krzysztof1969
13-09-10, 17:16
Łatwizna tylko czy działa tak samo w innych modelach bo jak było widać ten to chyba sedan. W dodatku nowszy od mojego. No i czy po takim zabiegu ECU SRS jeszcze działa hehehe!!
no właśnie bo mi to wygląda że on spalił czujnik :) SRS stykając tym przewodem
Krzysztof1969
13-09-10, 21:56
Hm... Może i nie ale ryzykowne nieco to jest. Może poduszka ma taki obwód zamknięty. Wobedz tego ten sam efekt osiągnięto by poprzez połączanie i odłączanie pod złącze poduszki. No i nie wiem gdzie lub skąd idzie to złącze które wykorzystal koleś na filmie. Narazie nie będę się w to zagłębiał.