PDA

Zobacz pełną wersję : EJ2 - demontaż wycieraczek

KRooL
16-11-06, 22:38
Witam!
Pytanie prozaiczne - Czy aby zdjąć całe wycieraczki wystarczy zdjąć nakrętki (kapturki), czy sa jeszcze dodatkowo mocowane od spodu? Zdjąłem same nakrętki i nie chcą zejść... Zapiekły sie czy cos je trzyma dodatkowo?

tomiek
16-11-06, 22:47
Według mnie trzeba użyć ściągacza. Jest mocno wciśnięte. Może WD 40 i lekka dźwignia, ale uważaj na szybę, plastikową listwę pod wycieraczkami (pęka łatwo) i maskę. Ciężka sprawa jak nie chce zejść.

KRooL
16-11-06, 22:57
No właśnie dlatego założyłem topic... :]

Spryskałem już sprayem silikonowym, który ma podobnie działanie jak WD...

Próbowłem już dzwigni, ale tak jak piszesz, listwa plastikowa nie wygląda na twardą sztuke. :/

tomiek
16-11-06, 23:00
Wiem, bo mój poprzedni mechanik nie miał ściągacza i teraz mam dwuczęściową listwę przy szybie :( Ale jak przyłożył jakiś łom i jak pociągnął to zlazło. Wolałem nie patrzeć jak to robił... Chyba warto zainwestować w ściągacz (i w mechanika, co juz po tej wymianie wycieraczki uczyniłem)

[ Dodano: 16-11-2006, 23:02 ]
Teraz czeka mnie wymiana tylnej (jakiś kretyn dla zabawy mi urwał) i az się trzęsę jak pomyślę co mnie może spotkać...

[ Dodano: 16-11-2006, 23:03 ]
Wymiana tylnej szyby? :evil:

bidz
16-11-06, 23:11
nie wiem jak w ej2 ( pewnie tak samo 8) ) , ale właśnie wczoraj ściągałem i malowałem swoje.
Ciężko idzie, ale tylko nakrętkami są przymocowane.
Jak wycieraczka jest w normalnej pozycji, to sprężyna dociska całe ramie i wygina tak, że na radełkowanym trzpieniu ciężko idzie. Spróbuj na "złożonych" wycieraczkach+ wd4= powinno zejść.

KRooL
16-11-06, 23:16
Ok, thx.
Jutro bede sie z tym bawił.

EOT

WaSSIL
06-09-10, 15:49
odgrzeję temat bo mam problem z tylną w ek3 - jak rozumie po odkręceniu nakrętki już nic jej nie trzyma tylko należy umiejętnie ją ściągnąć używając siły ??

pablo_020
06-09-10, 16:47
tak, tylko trzeba używać tej siły umiejętnie najlepiej na złożonej wycieraczce.

karmel
07-09-10, 00:25
Nie trzeba używać siły tylko rozumu... Za niewielkie pieniądze należy kupić ściągacz do wycieraczek i można wnet jedną reką tą wycieraczke ściągnąć, jak masz wiecej chęci i umiejętności można sobie taki ściągacz zrobić samemu, z kawałka blachy i śrubki...:o