Zobacz pełną wersję : EJ2 - demontaż wycieraczek
Witam!
Pytanie prozaiczne - Czy aby zdjąć całe wycieraczki wystarczy zdjąć nakrętki (kapturki), czy sa jeszcze dodatkowo mocowane od spodu? Zdjąłem same nakrętki i nie chcą zejść... Zapiekły sie czy cos je trzyma dodatkowo?
Według mnie trzeba użyć ściągacza. Jest mocno wciśnięte. Może WD 40 i lekka dźwignia, ale uważaj na szybę, plastikową listwę pod wycieraczkami (pęka łatwo) i maskę. Ciężka sprawa jak nie chce zejść.
No właśnie dlatego założyłem topic... :]
Spryskałem już sprayem silikonowym, który ma podobnie działanie jak WD...
Próbowłem już dzwigni, ale tak jak piszesz, listwa plastikowa nie wygląda na twardą sztuke. :/
Wiem, bo mój poprzedni mechanik nie miał ściągacza i teraz mam dwuczęściową listwę przy szybie :( Ale jak przyłożył jakiś łom i jak pociągnął to zlazło. Wolałem nie patrzeć jak to robił... Chyba warto zainwestować w ściągacz (i w mechanika, co juz po tej wymianie wycieraczki uczyniłem)
[ Dodano: 16-11-2006, 23:02 ]
Teraz czeka mnie wymiana tylnej (jakiś kretyn dla zabawy mi urwał) i az się trzęsę jak pomyślę co mnie może spotkać...
[ Dodano: 16-11-2006, 23:03 ]
Wymiana tylnej szyby? :evil:
nie wiem jak w ej2 ( pewnie tak samo 8) ) , ale właśnie wczoraj ściągałem i malowałem swoje.
Ciężko idzie, ale tylko nakrętkami są przymocowane.
Jak wycieraczka jest w normalnej pozycji, to sprężyna dociska całe ramie i wygina tak, że na radełkowanym trzpieniu ciężko idzie. Spróbuj na "złożonych" wycieraczkach+ wd4= powinno zejść.
Ok, thx.
Jutro bede sie z tym bawił.
EOT
odgrzeję temat bo mam problem z tylną w ek3 - jak rozumie po odkręceniu nakrętki już nic jej nie trzyma tylko należy umiejętnie ją ściągnąć używając siły ??
tak, tylko trzeba używać tej siły umiejętnie najlepiej na złożonej wycieraczce.
Nie trzeba używać siły tylko rozumu... Za niewielkie pieniądze należy kupić ściągacz do wycieraczek i można wnet jedną reką tą wycieraczke ściągnąć, jak masz wiecej chęci i umiejętności można sobie taki ściągacz zrobić samemu, z kawałka blachy i śrubki...:o