Zobacz pełną wersję : Honda Civic 1.4 16v 1996r bierze olej co robić?
Hondziarz84
08-09-10, 23:35
To znowu ja:) Znowu problem z Hondzią:( Pozwala sobie brać tak z 0.2l1000km dużo czy w normie? 252000km. Poprzedni właściciel jeździł na oleju Shell Helix 10W30? Może być ten olej czy zmienić? Z góry dzięki za kolejne rady:)
Miało być jeździł:)
Ciut za dużo bo od wymiany do wymiany wciągnie 2l wiec będziesz musiał dolać w między czasie. Zmień olej na Bylegówno 10w40 i zobacz czy apetyt na oliwę się zmieni. Jak zacznie brać 1l na 2000km i kopcić to kupuj zestaw uszczelek głowicy(z uszczelniaczami) i pierścienie no i remontuj.
Hondziarz84
08-09-10, 23:46
No właśnie dla mnie to jest dziwne że ona wogóle nie kopci dobrze sie zbiera silnik suchutki a oleju ubywa:) No zmienię olej i popatrzę:)
Miska cala? Nie kapie nigdzie?
Takie spalanie oleju to jest nic... "olej" to ;) Dolewaj co jakiś czas i tyle.
zmień olej na LIQUI MOLY 10W40 MoS2 i napisz co się zmieniło...na pewno mniejsze branie oleju będzie i od razu zauważysz że ciszej silnik pracuje..miałem raz castrol magnatec ale pierwszy i ostatni i nie polecam mimo że bardzo dużo osób używa jego lecz nie wiedzą co czynią..nie każe Ci lać tego liqui tylko po prostu taka rada..
A co jest nie tak z Castrol Magnatec? Nie strasz mnie, bo właśnie zalałem, zmieniłem z Valvoline i nie uśmiecha mi się znów wymieniac tego oleju...
Hondziarz84
09-09-10, 23:03
Przebieg 252000km. Źle obliczyłem ostatnio zużycie paliwa bo myślałem że ona ma
55l zbiornik:) Więc pali mi jakieś 8.5 po mieście więc chyba do przeżycia:) A olej przy najbliższej zmianie zmienie na inny. Miska cała nigdzie nic nie kapie.
) i pierścienie no i remontuj. A po co pierścienie przy takim zużyciu oleju?
miałem raz castrol magnatec...... lecz nie wiedzą co czynią..
możesz proszę rozwinąc tę myśl?
A co jest nie tak z Castrol Magnatec? Nie strasz mnie, bo właśnie zalałem, zmieniłem z Valvoline i nie uśmiecha mi się znów wymieniac tego oleju...
nie zmieniaj ale uwierz mi że różnica jest wielka.sam się przekonałem o tym.napisze dokładnie po zakupie hani oczywiście trzeba zmienić olej więc był zalany agip bynajmniej tak pisało na wywieszce przy silniku oczywiście zalałem castrol magnatec bo bardzo popularny..więc weszły pewne zmiany po wymianie oleju a dokładniej to:odpalanie rano-kręcę a tu coś ciężko mu czyli smarowanie gdzieś uciekło:( no i dłużej trzeba kręcić..
silnik pracuje głośniej i tego jestem pewien bo od razu na to zwróciłem uwagę że jest inaczej niż na agip.
a to że martwię się o swoją hanie to zakupiłem na allegro castrol sprowadzany niby z niemiec..więc zmiana i nadzieja że będzie w końcu jak przy zakupie auta lecz niestety zaskoczenie bo jest nadal tak samo jedynie może delikatna poprawa..po przejechaniu okolo 14tys km. znów zmiana oleju...tym razem trzymam się daleko od castrola więc zakupilem LIQUI MOLY 10W40 MoS2 a dlatego że był chwalony na różnych forach...po zmianie wielki cud silnik rano pali od razu bez dłuższego kręcenia,ciszej pracuje i jest to dla mnie dowód że jakość jest lepsza...więc dlatego polecam ten olej a od castrola radzę trzymać się z daleka mimo że na aukcjach internetowych można kupić sprowadzany z niemczech lecz uwieżcie mi słychać i czuć różnicę miedzy castrol (germany) a LIQUI MOLY 10W40 MoS2..pozdrawiam
Tak jak napisałem - wcześniej używałem Valvoline również 10W40, jednak jakiejś różnicy w stosunku do Castrola nie zauważyłem. I nie kupiłem Castrola ze względu na popularnośc - po prostu była dobra promocja.
ja po zakupie mojej Hanki wymienilem olej na castrola tego high mileage 15W40 i wlasnie chodzi strasznie glosno a wszytsko mam juz ogarniete co do wymian( rozrzad , paski, sonde , kable ,swiece , filtry, no i ten olej, nawet zawory bylem ustawic ale mowili ze sa oki) wiec moze to ten olej! w przyszlym tygodniu zmienie na LIQUI MOLY i wtedy zobacze moze bedzie jakass roznica ! no a przebieg mam 201 tys !
15W40? W zdrowym silniku? Dżizas. Czy kopci i olej bierze? Bo mu i tak 15W40 nie pomoże.
Jak zwykle pytanie, kto te zawory regulowal. Bo jak czytam "zawory bylem ustawic ale mowili ze sa oki" to sie zastanawiam: przyjechales, zdjeli pokrywe glowicy i rozrzadu, wzieli szczelinomerz i zmierzyli, tak? :D Na cieplym silniku? Czy "na słuch"? Bo jak auto postało chociaż ze 4 godziny z otwartą maską, a najlepiej z 8 godzin, a potem mierzyli to ok, o ile sprawdzili jakie wartości i zrobili to dokładnie i na znaki a nie "na pałę".
Jeśli naprawdę zawory są ok, to
Posłuchaj jak chodzi mój (zawory wyregulowane)
http://www.youtube.com/watch?v=t5Xjd8YU2NI
http://www.youtube.com/watch?v=a_po0lF4c_4
http://www.youtube.com/watch?v=9W_9dpdHk2c
Jeśli coś takiego słyszysz, to na 201kkm bym nie liczył, chyba że ktoś jeździł bez/z syfnym olejem albo na niskich obrotach męczył. W moim wypadku silnik do wymiany :)
ja po zakupie mojej Hanki wymienilem olej na castrola tego high mileage 15W40 i wlasnie chodzi strasznie glosno a wszytsko mam juz ogarniete co do wymian( rozrzad , paski, sonde , kable ,swiece , filtry, no i ten olej, nawet zawory bylem ustawic ale mowili ze sa oki) wiec moze to ten olej! w przyszlym tygodniu zmienie na LIQUI MOLY i wtedy zobacze moze bedzie jakass roznica ! no a przebieg mam 201 tys !
kolego podobny mam brzebieg a olej to 10w40 i się zastanawiałem nad 5w40 ponieważ wycieków nie mam. no ale u Ciebie jeśli faktycznie jest taki przebieg i jeśli wycieków nie ma to bym zastanowił się na twoim miejscu nad zmianą na 10w40 a dokładniej polecał bym LIQUI MOLY 10W40 MoS2 jeśli zmienisz olej to napisz czy coś się zmieniło zapewne zmieni się na lepsze.
Nie znam się za bardzo na olejach więc skorzystam z okazji i podczepię się pod temat. Leję do swojej Hanki Mobil 10W40. Generalnie nie mam żadnych problemów choć między wymianami dolewam ok. 1l. Przebieg 190 000. Co o tym sądzicie ? Akurat zbliża mi się wymiana więc może bym zalał coś innego :)
Nie znam się za bardzo na olejach więc skorzystam z okazji i podczepię się pod temat. Leję do swojej Hanki Mobil 10W40. Generalnie nie mam żadnych problemów choć między wymianami dolewam ok. 1l. Przebieg 190 000. Co o tym sądzicie ? Akurat zbliża mi się wymiana więc może bym zalał coś innego :)
kolego jeśli twoja hania widzi często wysokie obroty to wtedy też pociągnie trochę oleju ale jeśli jezdzisz spokojnie to wtedy trohę dużo bierze lecz wielkiej tragedii nie ma ..u mnie jest od wymiany do wymiany gdzieś 0.2-0.3l no ale jeżdze dość delikatnie i zadko przekraczam 4tys obr. co do wymiany to polecam wymieniony wyżej przeze mnie olej..nie mówię że twój jest jakiś zły ale ja mam zaufanie do LIQUI MOLY 10W40 MoS2
kolego jeśli twoja hania widzi często wysokie obroty to wtedy też pociągnie trochę oleju ale jeśli jezdzisz spokojnie to wtedy trohę dużo bierze lecz wielkiej tragedii nie ma ..u mnie jest od wymiany do wymiany gdzieś 0.2-0.3l no ale jeżdze dość delikatnie i zadko przekraczam 4tys obr. co do wymiany to polecam wymieniony wyżej przeze mnie olej..nie mówię że twój jest jakiś zły ale ja mam zaufanie do LIQUI MOLY 10W40 MoS2
A dzięki za wyjaśnienie. Ja właśnie często przekraczam 4 k. W końcu to Honda ;) A jak sytuacja wymaga to i 6,5 k pyknie. Czerwonej kreski raczej unikam :)
no tak :
co do zaworow to Hania stala na warsztacie dobre pare dni wiec jak regulowali zawory to chyba dobrze bo pierwszy lepszy z ulicy tego nie robil! a co do tego odnosnie wymiany to raczej nie bo silnik jest super, brakow oleju nie widac no moze bo jezdze spokojnie i rzadko przekraczam 4 tys obrotow!
no i w przyszlu weekend bede w polsce to zaraz jade wymienic olej na LIQUI MOLY 10W40 MoS2 i wtedy dam znac czy jest jakas roznica!
Tylko nie przestrasz się barwy tego oleju ;) Z różnic na pewno będzie nieco cichsza praca silnika i rzadsze włączanie się wentylatora.
kolego jeśli twoja hania widzi często wysokie obroty to wtedy też pociągnie trochę oleju
chyba nie wierzysz w to, co piszesz...Nawet w książce jest napisane, że te silniki nie potrzebują ŻADNYCH dolewek.
W jakiej książce jest tak napisane? ;)
Chyba nie serwisowej, bo tam jest wpisane ze moze lykac to 1 L / 1000 :cool:
podepnę się pod temat mianowicie mam taki problem.
Po 3 miesiącach od wymiany oleju zauważyłem że bagnet wskazuje bardzo małą ilość oleju - dolałem ok 0,2l. Po dolewce wyraźnie odczuwałem że mi pali olej śmierdziało na zewnątrz - postanowiłem nie dolewać. Po jakimś czasie sprawdziłem bagnet ponownie i oleju ubyło (bagnet wskazywał bardzo małą ilość) lecz ciągle nie dolewałem. Zrobiłem już tak ok 3 tys km i nic się nie dzieje lecz wczoraj ponownie troszkę dolałem i problem się powtórzył ponownie odczuwalne jest spalanie oleju. Wynika z tego że mogę jeździć bez dolewki od wymiany do wymiany a gdy tylko doleję do czuję zapach palonego oleju. Dodam tylko że silnik jest suchutki (D14A4) miska olejowa jest OK nigdzie nie cieknie.
Olej wymieniam co ok 12 -15 tys. silnik zalany mam Mobilem 10W40
Co to może by? Wie ktoś ?
Masz zly bagnet?! :confused: Jestes 1 wlascicielem? Moze ktos wsadzil z innego auta i to co pokazuje jako min. to prawidlowe max a reszte silnik wypalil? Nie wiem, moze jestem glupi ale takie cos mnie naszlo :p
pawcio1813
15-09-10, 11:27
Witam ,
Chciałbym żeby ktoś mi pomógł , chcę zmienić olej na valvoline max live bądź na motul 6100 + ,ostatnio hania została zalana Mobilem 15W40 i nasuwa się pytanie czy z mineralnego mogę przejść na półsyntetyk??
Każdy mechanik ci powie, że nie możesz przejść. Zasada jest prosta: z lepszego na gorszy (syntetyk>półsyntetyk>mineralny) można, na odwrót już nie... Kto z resztą leje mineralny do Hondy. To powinno być karalne :p
Masz zly bagnet?! :confused: Jestes 1 wlascicielem? Moze ktos wsadzil z innego auta i to co pokazuje jako min. to prawidlowe max a reszte silnik wypalil? Nie wiem, moze jestem glupi ale takie cos mnie naszlo :p
Jestem 3 właścicielem (pierwszym w Polsce). Też tak myślałem że to bagnet ale nie byłem do końca pewny ponieważ auto po zakupie większość czasu stało bo pracowałem w Anglii i mało nim jeździłem dopiero po powrocie wziąłem się za małe mody i to zauważyłem. Dzięki za podpowiedź. :)
Każdy mechanik ci powie, że nie możesz przejść. Zasada jest prosta: z lepszego na gorszy (syntetyk>półsyntetyk>mineralny) można, na odwrót już nie... Kto z resztą leje mineralny do Hondy. To powinno być karalne :p
Tak tak i jeszcze każdy mechanik powie że do silnika o przebiegu 200kkm to tylko minerał, jak nie ubywa można spróbować zrobić płukanie i dać półsyntetyk.
http://p12.neostrada.pl/oleje.pdf
Polecam ten tekścik. Wszystko o olejach i o tym że 5W40 nie musi być syntetykiem a 10W40 półsyntetykiem, czyli jak dobierać olej i na co uważać :)
Witam ,
Chciałbym żeby ktoś mi pomógł , chcę zmienić olej na valvoline max live bądź na motul 6100 + ,ostatnio hania została zalana Mobilem 15W40 i nasuwa się pytanie czy z mineralnego mogę przejść na półsyntetyk??
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?70332-Zalany-mineralnym-zmieniac-na-10w40
Hondziarz84
15-09-10, 13:45
Olej zakupiony a teraz pytanie o jakiś dobry warsztat( Wawa i okolice) gdzie zmienią olej
i ile może kosztować wymiana? Sorry za pytanie o koszt wymiany ale to mój pierwszy
samochód:)
Jak chcesz, to dam Ci numer do człowieka w Markach, który zajmuje się Hondami. Jest niedrogi. Nie wiem ile sama wymiana oleju, bo on mi zawsze kupuje olej i filtr i potem się rozliczamy. Za olej Valvoline 5w40 5 litrów + filtr oleju + wymiana wziął ode mnie 160 zł. Pisz na PW.
kolego czekamy na opinie po zmianie oleju...
powiedzieli ze jest ok to znaczy ze mierzyli ?
wymiana oleju czesto jest gratis jesli kupisz olej w warsztacie , a jesli nie to moze marne 20 pln ... ja wymieniam sam bo mi wstyd jechac do warsztatu z samym olejem ;)
no i wymienilem olej , roznica wielka , calkiem inna praca silnika , juz nie chodzi jak stary vwejowy diesel :) a co do zaworow do regulowali :)
więc już jeden użytkownik potwierdził jakie są efekty zmiany z castrola na Liqui Moly..czyli na taki jaki polecam i sam stwierdziłem fakty że katowałem swoją hanie castrolem który niby nie jest zły lecz zostaje daleko w tyle przy Liqui Moly
no i wymienilem olej , roznica wielka , calkiem inna praca silnika
I ja wymieniłem olej na liqui moly mos2 i potwierdzam, że silnik całkiem inaczej pracuje, przy spokojnej jeździe jest cicho...aż dziwnie, wcześniej jeździłem na mobilu.