Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z szyber dachem w civicu

Mateusz_TBG
08-09-10, 23:07
Witam mam następujący problem:

Odkąd kupiłem auto był następujący problem z szyber dachem:

Można było wysunac go srodkowym przyciskiem i zamknąć.
Można było wysunąć go całego jednak przy zamykaniu gdy doszedł do mniej więcej takiego poziomu co po naciśnięciu środkowego przycisku stawał nieruchomo (silniczek słychać ze pracował, nie mógł uciągnąć).

Zostawiłem to bo miałem ważniejsze rzeczy do roboty, w lato otworzyłęm sobie szyber dach i ku mojemu zdziwieniu działał cał poprawnie.
Cieszyłęm się nim przez prawie całe wakacje do momentu wyjazdu za granice.

Po powrocie 2 września gdy było już chłodniej otworzyłem szyber dach i problem powrócił, nie chciał się zamknąć.

Tak jest do dziś posmarowałem dziś kilka jego elementów wd40 i sprawę tlyko pogorszyłem bo teraz ledwo ledwo otwiera się nawet po wciśnięciu środkowego przyciska, widać, że przeszkadza mu uszczelka.

Dodam, że aby zamknąć szyber dach należało od początku go docisnąć z przodu z prawej strony.

Możecie mi mneij więcej napisać czego to wina?

jacente
08-09-10, 23:45
Smarowania. Tam są szyny po których szyber jeździ i trzeba je nasmarować odpowiednim smarem żeby było mu lżej. Niestety nie wiem jaki jest dobry ale ktoś może podpowie.

adamLBN
09-09-10, 10:40
Ja te prowadnice posmarowałem silikonem w sprayu

Mateusz_TBG
09-09-10, 14:03
A objawy mieliście podobne do mnie?
Dodam, że po posmarowaniu wd40 tylko pogorszyłem sprawę teraz z wielkim trudem się otwiera...

Adi506
09-09-10, 14:40
Bo wd wyplukalo resztki smaru

Tez kiedys silikonem psikalem ale lepiej sprawdzil sie zwykly tawot czy tam smar lozyskowy;)

jacente
09-09-10, 16:11
Ja mam właśnie chyba tawotem posmarowane i działa nieźle choć na początku też się zacinał i trzeba było od dołu popchnąć lekko ręką ale potem się naprawiło. I ja nie otwieram środkowym guzikiem tylko tym na dole.

kira
11-09-10, 11:28
u mnie wystarczył zwykły smar łożyskowy, od wiosny chodziło bez problemu, ale zdarza sie, że gdy odstawię auto na dłużej i w dodatku teraz, gdy chłodniej, jest mały opór, dlatego warto na bieżąco sprawdzać sytuację, czy przypadkiem nie zakurzone za bardzo