Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Demontaż i montaż pedałów Civic IV Gen

cactusGno
08-09-10, 22:29
Dłubał ktoś w kwestii demontażu i montażu pedałów w Civic IV ?
Jakiś czas temu pękła mi ośka na której trzyma się pedał sprzęgła (była już spawana) i stwierdziłem że wyjmę cały blok pedałów i wzmocnie... lecz nie podołałem.

Wszystkie śruby (o dziwo bo są tak nie dostępne że głowa mała) udało mi się odkręcić, serwo luźne i pedały rozłączone ale nadal siedzi jak zaklinowane i nie chce się ruszyć.

Zacząłem rozbierać kierownice żeby mieć więcej miejsca do manewrów ale obawiam się że idę w złym kierunku, ponieważ pedały mimo rozkręconej kierownicy nadal ledwo ruszają sie o kilka milimetrów i nie chcą wyjść.

Jakiś pomysł... mam nadzieję że nie czeka mnie demontaż całej tablicy i elektryki :/

DSB
10-09-10, 00:10
Rozumiem, że odczepiłeś linki i pompę hamulcową?

cactusGno
10-09-10, 08:19
Litości :) wszystko odczepione, linka gazu, linka sprzęgła, pompa z serwo hamulca, 4 śruby które wychodzą od strony silnika z pompy i serwa odkręcone, śruby mocujące resztę zestawu odkręcone.

Problem polega w tym, że całość pedałów jest zamontowana tak jakby na wcisk i aby je wyciągnąć (ponad wspawane śruby do blach) musiałbym je podnieść nad te śruby a niestety z drugiej strony zestaw pedałów opiera się o fragment blachy pomiędzy kierownicą a zegarami - nie wiem jak to jeszcze inaczej wyjaśnić, jak ktoś tam kiedyś głowę wsadzał to wie o co chodzi.

Taka pierdoła a walczę z tym już 2 tydzień :) (się zachciało zabawy w mechanika)

ppiotrek
16-09-10, 12:31
wymieniałem pedały u siebie. powinno ci wszystko ładnie zejść po odkręceniu wszystkich śrubek.

petro505
03-10-10, 10:33
jest jeszcze jedna śruba nad pedałem hamulca. jest trudny dostęp i trzeba zdjąć kolumne że by sie dostać

petro505
04-11-10, 20:53
wszystko ogarnięte przez mechaniora. Do zamknięcia