PDA

Zobacz pełną wersję : kamera cofania

MartinS
16-11-06, 16:15
jaką najlepiej zakupić? czy można jakas kamerke internetowa przerobić? czy bezpośrednio podpina sie ja pod monitor?

Bauma
16-11-06, 17:19
czy bezpośrednio podpina sie ja pod monitor?
albo pod monitor albo pod radio....np jak masz monitor z daszkiem przeciwslonecznym to pod monitor....a zasilanie kamerki z zarowki cofania. na allegro sa kamerki cofania za 150zl z funkcja mirror

DominikKulbas
08-03-09, 20:50
Wznowie temat trochę.Czy ktoś ma juz coś takiego zamontowanego? jakieś opinie zalecenia czy kąty takiej kamery sa ok wszytko widać czy sa jakoś ograniczone? polecacie jakieś firmy??

djibiza
19-06-10, 11:04
Podpinam się pod temat :D
Ma ktuś zamontowaną taką uniwersalną kamerkę cofania z alledrogo? Warto, nie warto?

Kosciech
20-06-10, 23:52
Ja montuje takie rzeczy. Kamera cofania bardzo fajna sprawa pod warunkiem, że jest dobrze zamontowana. Tzn. kamera powinna być tak zamontowana, żeby na obrazie który w niej widzimy było widać rant tylnego zderzaka. Wtedy mamy punkt odniesienia. Kamera zamontowana bezpośrednio w zderzak i patrząca prosto do tyłu jest bezsensownym rozwiązaniem, bo co z tego, że widzimy co jest za autem jeśli nie możemy ocenić odległości od przeszkody. Miejsce montażu zależy oczywiście od możliwości jakie daje dane auto ale powinno siętakąkamere zainstalować gdzieśw klapie tylnej w taki sposób, żeby "patrzyła" pod kątem w dół, własnie po to żeby było widaćkawałek zderzaka. Jeśli chodzi o obraz i kąt widzenia to naprawdę te kamery choćby z allegro dają rade. Tylko nie kupujcie tych najtańszych bo potrafią się rozszczelnić i zaczynają parować a w niedługim czasie umierają. Warto też, żeby taka kamera widziała w podczerwieni, wtedy działa też po zmroku.