Zobacz pełną wersję : kamera cofania
jaką najlepiej zakupić? czy można jakas kamerke internetowa przerobić? czy bezpośrednio podpina sie ja pod monitor?
czy bezpośrednio podpina sie ja pod monitor?
albo pod monitor albo pod radio....np jak masz monitor z daszkiem przeciwslonecznym to pod monitor....a zasilanie kamerki z zarowki cofania. na allegro sa kamerki cofania za 150zl z funkcja mirror
DominikKulbas
08-03-09, 20:50
Wznowie temat trochę.Czy ktoś ma juz coś takiego zamontowanego? jakieś opinie zalecenia czy kąty takiej kamery sa ok wszytko widać czy sa jakoś ograniczone? polecacie jakieś firmy??
Podpinam się pod temat :D
Ma ktuś zamontowaną taką uniwersalną kamerkę cofania z alledrogo? Warto, nie warto?
Ja montuje takie rzeczy. Kamera cofania bardzo fajna sprawa pod warunkiem, że jest dobrze zamontowana. Tzn. kamera powinna być tak zamontowana, żeby na obrazie który w niej widzimy było widać rant tylnego zderzaka. Wtedy mamy punkt odniesienia. Kamera zamontowana bezpośrednio w zderzak i patrząca prosto do tyłu jest bezsensownym rozwiązaniem, bo co z tego, że widzimy co jest za autem jeśli nie możemy ocenić odległości od przeszkody. Miejsce montażu zależy oczywiście od możliwości jakie daje dane auto ale powinno siętakąkamere zainstalować gdzieśw klapie tylnej w taki sposób, żeby "patrzyła" pod kątem w dół, własnie po to żeby było widaćkawałek zderzaka. Jeśli chodzi o obraz i kąt widzenia to naprawdę te kamery choćby z allegro dają rade. Tylko nie kupujcie tych najtańszych bo potrafią się rozszczelnić i zaczynają parować a w niedługim czasie umierają. Warto też, żeby taka kamera widziała w podczerwieni, wtedy działa też po zmroku.