PDA

Zobacz pełną wersję : Wahacze tył 4g a 5g

daniel4g
16-11-06, 14:03
Witam

Mechanik u którego chciałem ustawić zbieżność stwierdził że mam tylne wahacze do wymiany co więcej powiedział ze ma Hondę civic 5 generacji na części i że wahacze z tego modelu na 100% będą pasowały do mojego(4g). Bardzo proszę o zweryfikowanie tej informacji bo szczerze mówiąc bardzo mnie to zdziwiło i wydało mi sie mało prawdopodobne.

LIO
16-11-06, 16:11
stwierdził że mam tylne wahacze do wymiany

górny ?
dolny wzdłużny, czy poprzeczny ?

Honda to konstrukcja wielowahaczowa (pomijam przejscie na belki skretne w nowszych egzemplarzach :/), wiec niech sprecyzuje o który chodzi i czemu trzeba wymieniac caly wahacz, a nie jakas tuleje tylko... ???

elmer
16-11-06, 16:26
Nie pamiętam dokładnie w tej chwili, ale wleczony chyba pasuje, poprzeczny dolny nie pasuje, górny nie wiem w ogóle.

daniel4g
16-11-06, 18:31
Chodziło mu o któryś dolny. Cała zabawa zaczęła sie od tego że dość mocno uderzyłem bokiem w krawężnik (zgięta felga a wiec wiadomo ze bicie na kierownicy ale o prócz tego mocno ściągało, zamieniłem tylne kolo z przednim i ściągało nadal )wiec zacząłem szukać przyczyny . Koleś wszedł do kanału i po 3 minutach stwierdził ze oba wahacze i zwrotnica z przodu sa pogięte. Nie dawało mi to spokoju i skontaktowałem sie jeszcze z 2 mechanikami i oni takie diagnozowanie "na oko" wyśmiali jeden jeszcze raz obejrzał wszystko na "szarpakach" i powiedział że nie jest w stanie stwierdzić ze cos jest krzywe a ściąganie może być spowodowane przez te krzywa felgę(mimo że jest na tylnej osi).

elmer
16-11-06, 18:37
No ale ziom, najpierw piszesz o tylnym wahaczu, teraz coś o zwrotnicach i biciu na kierownicy. No to o co chodzi?

daniel4g
16-11-06, 18:52
Na początku uznałem diagnozę mechanika za słuszną i chciałem sie tylko dowiedzieć czy części które on posiada będą pasowały. Nie chciałem po prostu męczyć Was cała tą historią ale ponieważ dwaj inni mechanicy stwierdził coś zupełnie innego więc opisałem cała sytuacje.