Zobacz pełną wersję : jak podłaczyc kondensator ??
palermo444
16-11-06, 00:25
witam mozna prosic o jakies szczególowy opisik jak podlaczyc kondensator ??
z ako + do + kondensatora, + kondensatora do + wzmacniacza. minus z ako do - kondensatora i - z kondensatora do - wzmacniacza.... kondensator jak najblizej wzmaka... musisz miec bezpiecznik na kablu inaczej podczas zwarcia kondensator moze zrobic buumm.
palermo444
17-11-06, 00:21
a czy kondensator to w zabezpieczenie zeby akumulator nie wysiadł podczas sluchania na postoju ?? bodo konca nie wiem jaka jest jego zasada dzialania ??
nie jest żadnym zabezpieczeniem dla aku
ma zapewnic stałe napięcie na wzmacniaczu....
bodo konca nie wiem jaka jest jego zasada dzialania ??
najprosciej mowiac to kondensator magazynuje prad i kiedy trzeba przekazuje go wzmakowi tak aby mial optymalne warunki pracy czyli bez hustawek napiecia..... kondensator z reguly stosuje sie do mocniejszych wzmacniaczy i zapewniajac optymalne warunki pracy odzwierciedla sie to pozytywnie z reguly na bass gdyz najczesciej tam wlasnie jest potrzebny....
najprosciej mowiac to kondensator magazynuje prad i kiedy trzeba przekazuje go wzmakowi tak aby mial optymalne warunki pracy czyli bez hustawek napiecia.....
mowiac dokladniej to nie magazynuje pradu... bo sie go zmagazynowac nie da :) Magazynuje energie, ktora jest przy zamykaniu obwodu zamieniana na plynacy prad :)
Przecież Bauma napisał ..najprościej mówiąc.. :), a mówiąc najprościej kondensator magazynuje prąd :).
Kondensator zapobiega spadkom napięcia na zasilaniu wzmacniacza, stanowi jakby elektryczną "rezerwę" w momentach, gdy instalacja prądowa samochodu się nie "wyrabia".
Tak w telegraficznym skrócie :D
no to obaj odświeżyliście kotleta :/ Najlepsze jest to, że zupełnie nic nie wnosząc do tematu :klutnia:
W zamieszaniu zapomniałem wstawić obrazka! :) Akurat mam taki pod ręką:
http://img402.imageshack.us/img402/6255/capahg3.gif
Na stronce której adres jest na rysunku jest fajnie wszystko opisane, a o kondensatorach dokładnie Tutaj (http://www.caraudiohelp.com/car_audio_capacitor_installation/car_audio_capacitor_installation.htm)
wa :afro: żne jest by kondek nie był podłączony do wzmaka przez kabel dłuższy niż 30cm(www.akustyka.tk)
A ja mam pytanie mam akumulator który ma rok i założyłem do tego kondesator i jest problem bo nadal przy głośniejszej muzyce przygasają mi światła. Kondesator ma 1F firmy dietz niebieski taki mi polecono a wzmacniacz jest 4x160 (4x80rms) w czym tkwii problem? Napięcie przy włączonych światłach i nawiewie w samochodzie obniża się przy niskim poziomie muzyki do 13.2-13.5V bo jak głośniej to poniżej 13V. W czym może tkwić problem? Czy może być to wina masy?
z dużym prawdopodobieństwem to wina masy albo zbyt cienkich kabli zasilających
z dużym prawdopodobieństwem to wina masy albo zbyt cienkich kabli zasilających
Kabel jest grubości 50mm2. Sprawdzę masę bo przykręciłem ja do śruby mocującej tylnej kanapy do podlogi.
jesteś pewien że 50mm2 - to bardzo dużo...
A co w takim razie z kablem między akumulatorem a nadwoziem? Seryjna cienizna?
Tak napewno tej grubosci nie oszczedzalem na kablach i tej samej grubosci jest masa. Tylko tak jak napisalem nie wiem czy to dobre miejsce do przykrecenia masy.
no to w takim układzie albo walnięty kondensator albo uwalona przetwornica we wzmacniaczu. Punkt masowy jeśli dobrze kontaktuje nie będzie miał w tym momencie znaczenia
no to w takim układzie albo walnięty kondensator albo uwalona przetwornica we wzmacniaczu. Punkt masowy jeśli dobrze kontaktuje nie będzie miał w tym momencie znaczenia
A jak moge to sprawdzic? :/ Nie znam sie za bardzo na tym.
samemu ciężko Ci będzie
Tak tez myslalem zobacze ta mase mam nadzieje ze ona kondesator nowy jest wzmacniacz taki stary nie jest tez ;/