Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z hamulcami

kubot
06-09-10, 16:27
Witam mam dość uciążliwy problem, mianowicie przy hamowaniu z większych prędkości hanka się trzęsie wewnątrz:) stawiałem na krzywe tarcze, mechanik po przejażdżce stwierdził, że tarcze ok bo kierownica nie drży, podczas jazdy zaciągnął ręczny i rzeczywiście zaczęła się telepać. Więc zdiagnozował usterkę w bębnach, że krzywe mówił, że bardzo rzadko się zdarza, ale się zdarza. Ok po kilku próbach i kilku zestawach w końcu udało się dobrać dobre bębny:) reszta była za mała o 3 mm:) ok ja zadowolony, natomiast mechanik dzwoni, że problem nie zniknął... Ma ktoś może pojęcie co to może być??... może wina opon bądź felg?? Z góry dziękuję, za każdą odpowiedź

reXio
06-09-10, 17:25
Jak nie tarcze to kola.

WaSSIL
06-09-10, 21:41
a sprawdzałeś całe zawieszenie czy coś nie krzyczy już o wymianę ?

kubot
07-09-10, 13:57
tak, poza tym w przednim większość była wymieniona, amortyzatory, dolne sworznie, górny wahacz

mirasek
07-09-10, 15:32
Może to trywialne ale czy okładziny na szczękach są w miarę równomiernie starte, a tłoczki i samoregulatory niezapieczone? Czy powierzchnia przylegania bębna, a w szczególności centrowanie na piaście jest równe i nieskorodowane?

Kiedyś miałem ten sam problem, odkręciłem, wyczyściłem, rozruszałem i przeszło...

kubot
08-09-10, 13:53
hmmm szczęki na pewno równo starte bo w końcu nowe, wymieniane razem z bębnami, co do reszty nie jestem pewien i obawiam się, że sam tego nie sprawdzę:) Generalnie muszę zmienić przednie przewody hamulcowe to przy okazji podsunę te propozycję mechanikowi:)