Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czujniki cofania

seen
15-11-06, 13:40
witam,
Czy ma ktoś czujniki cofania kupione np. na allegro?
Jak to się sprawdza, czy warto je kupić?
Widziałem, że są bardzo tanie, ok 100zl.

emg
15-11-06, 13:58
chyba nie warto - zakładałem taki kiedyś, jak klient sobie kupił i porażka piszczy co chwilę i bez powodu

seen
20-11-06, 12:13
nikt nie kupował czujników cofania?

Rikoo
20-11-06, 12:18
taniego nie chyba emg ma zainstalowany ale nie za 100zl

emg
21-11-06, 15:33
ja mam czujnik za 450+montaz

seen
22-11-06, 08:23
ja mam czujnik za 450+montaz

jakiej firmy?
i jak sie sprawuje?

Look_As
22-11-06, 13:35
emg ma parktronika, 4 czujnikowy. sprawuje sie bardzo dobrze. z racji malowania zderzaka montuje taki sam u siebie wlasnie.

pirat
23-11-06, 21:27
http://www.allegro.pl/item142979770_parktronik_4_sensory_extra_wyswietla cz_lcd_fv.html

taky o?

emg
23-11-06, 22:15
nie taki, bo to chińszczyzna :D

marcin EZG
24-11-06, 23:06
syf,syf,syf
jak w rpbocie mam zalozyc czujniki cof t dostaje spazmów
uwazam ze nie ma dobrych czujnikow sa albo tanie albo drogie

Lcfr
25-11-06, 09:51
z tymi allegrowymi czujnikami to bywa tak ze jak jest sucho to nawet to znosnie dzialaja...
ale jak jest wilgotci tylko troche to juz kicha...

emg
25-11-06, 20:54
syf,syf,syf
to udaj się do jakiegoś specjalisty albo weź coś na uspokojenie, bo jeszcze klientowi samochód zniszczysz

KuBiK
25-11-06, 21:12
syf,syf,syf
to udaj się do jakiegoś specjalisty albo weź coś na uspokojenie, bo jeszcze klientowi samochód zniszczysz :D

marcin EZG
26-11-06, 13:33
to byla przenosnia ale co tam ,widze ze licho u was z interpretacją
a co do czujnikow -jak ktos nie umie jezdzic to i tak mu czujniki nie pomogą

emg
26-11-06, 17:48
a co do czujnikow -jak ktos nie umie jezdzic to i tak mu czujniki nie pomogą
Twoje wypowiedzi i przenośnie nie wnoszą w zasadzie nic interesującego, poza narzekactwem

Kosciech
13-01-07, 09:36
Osobiście montowałem wielokrotnie czujniki cofania. Najlepiej sprawują się czujniki firmy Stell Mate, są droższe ale nie ma z nimi problemów. Nie ma ich niestety na allegro. Odradzam te tanie firmy krzak, bo tylko do furii mogą doprowadzić jak zaczynają pikać bez przyczyny. jeśli chodzi o tanie czujniki to często montuje te czujniki dla jednego z warszawskich salonów samochodowych i jak na razie ludzie nie narzekają: http://www.allegro.pl/item155062163_czujnik_cofania_phantom_4_sonary_m_e lektrix.html

majkel
13-01-07, 15:46
Fajne te czujniki tylko po co mi wyświetlanie odległości 2,0-0,3m? Tyle to akurat w lusterkach widać. Przydałoby się coś dokładniejszego co pokaże odległość np. do 0,05m. Tego już w lusterku nie widać, a nikt chyba nie lubi parkować "na dotyk".

Look_As
15-01-07, 03:47
hehe. nie do końca. też tak myślałem że 0,4 metra to i sam wyczuje. i chciałem do zera żeby pokazywało. jednak tak sie nie da. może ilepiej, bo te 40 cm jest wystarczają odległością do zaparkowania nawet w garażu. jakby było do 0,05 to pewnie bym na tyle parkował, a wtedy każde poruszenie auta i ryski na zderzaku.

emg
15-01-07, 10:41
nie ma możliwości zrobienia takiego czujnika (oczywiście w rozsądnych pieniądzach), żeby pokazywał praktycznie do zera

majkel
15-01-07, 12:39
W sedanie czy coupe gdzie bagażnik jednak co nieco zasłania możliwe że te czujniki się przydają. W HB przy takiej czułości moim zdaniem nie ma specjalnie sensu tego zakładać.

Look_As
16-01-07, 16:30
mżliwe że masz racje, dużo łatwiej parkować hb. bo widzisz szybe i wiesz dokąd można dojechać. w qpe przydaje sie bardzo.
pamiętaj ze nawet w hb możesz nie zauważyć wolnostojącego kwietnika, albo kamienia lub innego ustrojstwa poniżej lini szyby. tak wiec czujnik "od tego jest on, jest on od tego ". nie tylko od parkowania
na parkingu pod jakimś marketem jak cofałem, była droga wolna. chwila moment i jakaś miła pani zjawiłą sie z koszykiem na środku drogi w prost za mną. ledwo ją zauważyłem. jakby czujnik nie zapiszczał to bym pewnie miał ten koszyk na zderzaku.

tak więc myśle że sie opłaca taki zakup (nie tylko do parkowania), bo prędzej czy później sie zwróci....