Zobacz pełną wersję : Zamiast anteny
witam, nabyłem ostatnio fajną zaślepkę anteny i chciałbym ją założyć jednocześnie nie rezygnując z radia. Pytanie, jeśli schowam antenę w słupek na tyle głęboko by założyć zaślepkę radio będzie dalej odbierać prawidłowo, czy może jest na taki zabieg inny patent?
jozek_marek
05-09-10, 13:11
jest, wywiercić dziurę w dachu i założyć kolejną antenę :D
Radio będzie Ci odbierało ale tylko w większych miastach, gdzie masz blisko nadajniki. A z tego co mi się wydaje to zakładając zaślepkę MUSISZ wymontować antenkę.
Możesz kupić wewnętrzną antenę, jednak kiepski jest jej zasięg pomimo wmontowanego wzmacniacza. Na allegro jest wewnętrzna antena Blaupunkta, jednak kosztuje ona ok 130złotych więc ja bym nie ryzykował :)
Sam osobiście bawiłem się z podłączeniem radia pod ogrzewanie tylnej szyby, jednak zasięg również był średni.
a miało by to sens gdybym skrócił antenę na tyle by się schowała poniżej dachowej części słupka i na nią przykręcił zaślepkę? Odbierało by dalej dobrze, czy może już nie?
ja mam antene w środku na desce i odbiera mi elegancko .
a jakiego rodzaju masz ta antenę?
wiesz co nie zagłebiałem sie co to za model ale chyba coś takiego http://allegro.pl/wewnetrzna-antena-fm-am-nowa-wzmacniacz-i1200754411.html była jak kupowałem honde i działa bez zarzutu
jozek_marek
05-09-10, 20:08
a miało by to sens gdybym skrócił antenę na tyle by się schowała poniżej dachowej części słupka i na nią przykręcił zaślepkę? Odbierało by dalej dobrze, czy może już nie?
lepszy efekt byłby, gdybyś powiedzmy przy podszybiu kawałek przewodu wyprowadził. albo puścił pod podsufitką i np za lusterkiem żeby wystawał. Będzie to miało lepszy efekt i zasięg niż ukryta antena w słupku, jednak nie tak dobry jak oryginalna antenka na maxa wyciągnięta.
Ale mieszkasz w dużym mieście. Leciałeś np na wczasy nad morze z tą antenką? Jak ściągało radio?
Ja miałem taką antenkę zamontowaną za lusterkiem i gorzej ściągała niż ori.
jeszcze nie miałem okazji :) jechałem na wieś ok 100 km od łodzi i ma taki sam zasięg jak u brata w seacie
jozek_marek
06-09-10, 12:04
może dobra antena, albo mi słaba się trafiła :)
Z wewnętrznych jedyna dobra to chyba ten blaupunkt. z kumplem montowałem wczoraj właśnie wewnętrzną w audi a3 (taką za 30zł) coś jak podesłał Witoszcz i odbiera ładnie, ale moja ori w hondzie jednak lepiej. sprawdzałem to na radio eska u mnie zero trzeszczenia u niego jednak trochę trzeszczy.