PDA

Zobacz pełną wersję : jak zmniejszyc dawke paliwa d13b2

Bacus___19
04-09-10, 14:40
Witam kto wie jak zmienic dawke paliwa bo pali mi ogromne ilosci wyczytałem ze trzeba przez komputer zmniejszy bo czujnik otwarcia przepustnicy przekazuje taki sygnal i wtedy ustala mieszankę przepustnica jak zapale otwiera mi sie na maxa.. reset kompa nic nie pomaga kto pomoze??

trancemusic
04-09-10, 15:10
yy z tego co sie orientuje ale oczywiscie moge sie mylic w d13b2 komputer nie steruje dawka paliwa tak jak w 2 punkcie d15b2 czy pelnym wtrysku

xandu
04-09-10, 15:19
regulacja gaznika?

piotrstrojek
05-09-10, 07:59
Zmień sondę lambda... na razie gaźnika nie ruszaj, ponieważ jest to gaźnik sterowany elektornicznie - w sensie komuter steruje podawaniem paliwa. Jeździłem kiedyś D13-ką i też paliła mi po 12 litrów. Kupiłem sondę jednożyłową i było gites - spalanie spadło do 8-9 litrów... więc jeszcze raz powtórzę - masz wysokie spalanie, ale oprócz tego żadnych innych problemów z silnikiem to zacznij naprawę od wymiany sondy lambda.

trancemusic
05-09-10, 09:53
w ogole serwisowa regulacja gaznika jest nieoplacalna ze wzgledu na koszty

Bacus___19
05-09-10, 10:36
Nie wiem czy to wina sondy błędu mi nie wywala obrotów wolnych nie mogę złapać jak sie silnik nagrzeje to silnik łapał mi magiczne obroty a jak odłączałem wtyczke od krokowca to spadało.... zastawiłem dopływ powietrza do korkowca i jest ok ale silnik pracuje na samym paliwie teraz i zmniejszyć obrotow z gaznika juz sie nie da na regulacji gaźnika a nie wiem jak zmniejszyc na gaziku dawke paliwa., Czytałem gdzies na forum ze to komputer podaje za duzy prad na czujnik położenia przepustnicy i takie właśnie efekty wychodza... a spalanie wczesniej miałem idealne bo 6-8l.... a teraz... jak stałem w korku to na 11l zrobiem 50km...teraz w trasie troche i miasto nooo to mysle ze wyszedł tak koło 9l ..

dre2008
11-11-10, 13:13
Bacus - a gdzie w d13b2 jest czujnik polozenia przepustnicy ?