Zobacz pełną wersję : Sprzęgło w D14A8 - lekko chodzi
Tematów o sprzęgle było mnóstwo ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi dlatego założyłem nowy. Jeśli jest gdzieś na forum odpowiedź to szykuję się na bicie:) Chodzi o to, że mam wrażenie, że pedał sprzęgła od jakiegoś czasu stawia zdecydowanie mniejszy opór (wciska się do dechy bez użycia większej siły) i po lekkim puszczeniu sprzęgła samochód rusza. Biegi wchodzą bez problemu, płyn w zbiorniczku w normie. Czy to już jego kres czy może coś da się jeszcze zrobić?
Jeżeli się nie ślizga i działa prawidłowo to ciesz się że chodzi lekko a nie jak linkowe sprzęgła w Fiatach 15 lat temu ;)
Widzisz a ja mam ten sam silnik ale sprzęgło działa dokładnie odwrotnie :). Do naciśniecia sprzgla trzeba wlozyc troche sily, aczkolwiek jego praca jest taka jak być powinna. Płyn w zbiorniczku jest. Szukałem czegoś w manualu na ten temat ale nic nieznalazłem.
jego praca jest taka jak być powinna.
A jak u Ciebie z ruszaniem? Też zaraz po puszczeniu pedału sprzęgła samochód rusza czy mniej więcej w połowie skoku? Kiedyś zaraz po odpowietrzeniu układu sprzęgło brało w połowie. Może znowu czas na odpowietrzenie ale skoro płynu nie ubywa to czy to coś da?
Jeżeli się zapowietrza to może trzeba zapodać zestawy naprawcze na pompę sprzęgła i wysprzęglik (albo kupić nowe bo zamienniki nie kosztują majątku)
A jak u Ciebie z ruszaniem? Też zaraz po puszczeniu pedału sprzęgła samochód rusza czy mniej więcej w połowie skoku? Kiedyś zaraz po odpowietrzeniu układu sprzęgło brało w połowie. Może znowu czas na odpowietrzenie ale skoro płynu nie ubywa to czy to coś da?
Ruszanie bez problemu - sprzęgło łapie nisko, szacuję, że około 2-3 cm od pozycji wciśniętej całkowicie do początku "brania".
Ruszanie bez problemu - sprzęgło łapie nisko, szacuję, że około 2-3 cm od pozycji wciśniętej całkowicie do początku "brania".
To chyba nie mam się czym martwić - przynajmniej na razie.